Trápí vás v přechodu bolavá psychika? Už 6 minut čtení vám sníží stres o 68 %. Pomůže i tryptofan a sdílení

Menopauza. Zlomové období každé ženy, které se však zdaleka netýká jen fyzična. Často je totiž také spouštěčem hluboké psychické transformace a dochází k řadě psychických změn. Není proto překvapením, že i vlivem rozkolísaných hormonů se ženy běžně setkávají s výzvami v podobě nespavosti, náladovosti či úzkosti. Naštěstí však existují způsoby, jak tyto stavy výrazně mírnit. Víte, v čem pomůže aminokyselina tryptofan? Co ovlivňuje mateří kašička? Jaký pohyb je nejvhodnější nebo proč sáhnout po dobré knize?

Na přechod se dá nahlížet jako na období plné příležitostí pro osobní růst a hlubší porozumění vlastnímu tělu i mysli. Málo se také ví, že menopauza má i pozitivní důsledky. Mimo jiné mohou například vymizet obtíže s přetrvávající endometriózou nebo s nezhoubnými myomy v děloze. Ženám rovněž odpadnou starosti s menstruací a mohou se zmírnit migrény. Paradoxně tak některé ženy po menopauze zažívají úlevu a kvalita jejich života se zlepší.

Co se týče samotného přechodu, který nastává mezi 49. až 55. rokem života, platí pro něj pravidlo třetin – třetina žen nemá žádné potíže, další třetina o probíhajících změnách ví, ale dovede s nimi běžně fungovat, zbývající třetina pak klimakterium protrpí. Mezi časté příznaky patří vedle návalů horka nebo přibírání na váze také křehká psychika, což má na svědomí nedostatek progesteronu a estrogenu. Spolu s tím dochází ke změnám v uvolňování hormonu štěstí serotoninu – buď se uvolňuje příliš, což způsobuje přecitlivělost, nebo se uvolňuje málo, a ženy pak mohou pociťovat hněv a vztek. V důsledku těchto změn tak bojují s náladovostí, přecitlivělostí, nespavostí, někdy i s těžkými úzkostmi. Naštěstí se však dá s těmito stavy účinně bojovat, a to i čistě přírodní cestou.

Dejte si tryptofan v čokoládě a vitamin D s mateří kašičkou

Patrně vás příliš nepřekvapí, že to, jak se cítíme po fyzické stránce, i to, v jaké kondici je naše psychika, významně ovlivňuje strava. Pokud vás v přechodu trápí pošramocené vnímání sebe sama a trpíte výkyvy nálad, zkuste do svého jídelníčku zařadit potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny a takzvaný tryptofan. „Jedná se o významnou aminokyselinu, která podporuje vyplavování serotoninu, často označovaného jako hormon štěstí,“ potvrzuje renomovaný gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan, Ph.D., s tím, že tryptofan najdete například v oříšcích, semínkách, rybách, ale také v oblíbené čokoládě. „Významně může pomoci rovněž doplnění vitaminu D v kombinaci s mateří kašičkou. Ta totiž obsahuje unikátní směs aminokyselin, vitaminů a enzymů a také čistý cholinacetát, který významně ovlivňuje fungování imunitního systému i paměti. Mateří kašička navíc pomáhá regulovat hladinu ženských hormonů, což pomáhá zmírňovat nepříjemné příznaky,“ dodává lékař s tím, že je možné sáhnout například po preparátu Sarapis Plus, který v sobě tyto látky ideálně kombinuje. V menopauze je také vhodné omezit či zcela vyloučit alkohol, který patří mezi velmi časté spouštěče úzkostí a depresí.

Běh, chůze, nebo tanec? Je to jedno, hlavně se hýbejte

Ukazuje se, že dámy se sedavým způsobem života mohou mít závažnější příznaky přechodu než ženy s aktivním přístupem. Velmi účinným bojovníkem se špatnou náladou je tedy rozhodně pohyb. Při cvičení se totiž do těla uvolňují endorfiny, které velmi výrazně zlepšují náladu a navozují pocit spokojenosti. Pravidelným pohybem navíc své tělo zocelujete, a to tak bude mnohem odolnější vůči stresu. „Velmi doporučuji, aby ženy byly aktivní. Není potřeba, aby se do úmoru dřely na strojích v posilovně, úplně postačí pravidelné svižnější procházky na čerstvém vzduchu. Mimo jiné si tím zlepšují kondici, průtok krve, přísun kyslíku do mozku, a navíc si udržují zdravou hmotnost,“ potvrzuje MUDr. Turčan. Nejdůležitější však je, aby vás pohyb bavil a naplňoval. Ve výsledku je tedy vlastně jedno, dáte-li přednost silovému tréninku, procházkám, běhu, tanci, horolezectví, nebo třeba cvičení na trampolínách.

Cítíte stres? Už šest minut čtení vám jej sníží o 68 %, pomůže i rodina a sdílení

Menopauza je v jistém ohledu přerod. Je to cesta k sebepřijetí, kdy se učíte mít ráda své tělo i mysl novým způsobem. Pokud vás však v tomto období trápí nejistota, špatné nálady nebo úzkosti, zkuste trávit více času se svými blízkými. V obklopení rodiny a přátel mnohem snáze naleznete podporu a pochopení, což je v období menopauzy neocenitelné. Skvělým způsobem, jak ventilovat strachy a nepříjemné pocity, je propojení s dalšími ženami, které klimakteriem procházejí. Součástí péče o vlastní psychiku pak může být i zaměření na oblíbené činnosti – můžete častěji chodit na procházky přírodou, malovat nebo se třeba věnovat zahrádce. Víte například, že takové čtení knih má výrazný vliv na dobrou náladu, kvalitnější usínání i celkové uvolnění? Podle studie z roku 2009 dokáže už pouhých šest minut čtení snížit úroveň stresu o 68 %. Zároveň je klimakterium skvělé období pro to, abyste vyzkoušela něco nového! Už jste si někdy vytočila na hrnčířském kruhu vlastní misku? Upekla jste si někdy křupavý kváskový chleba? A kdy jste se naposled projela přírodou na koni? Možná je na to právě teď ten správný čas.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *