Zvýšený účet za vytápění? Příčinou může být nevhodné sušení prádla

Velmi teplé počasí mnoha rodinám narušilo program jarních prázdnin. Lyžování proto vyměnili za pobyty v aquacentrech a wellness hotelích. Mnoho lidí se však dopouští drobných prohřešků, kvůli nimž se doma po příjemně stráveném dni jednak neohřejí a jednak zvýší své výdaje za energie až o tisíce korun. Jaké triky odborníci doporučují, aby se topná sezóna domácnostem neprodražovala?

Mokré prádlo na radiátory nepatří

Poměrně častým prohřeškem, s nímž se můžeme v domácnostech po návratu z aquacenter setkat, je zakrývání radiátorů mokrým oblečením. „Pokud je oblečení vlhké, nebo dokonce mokré, narušuje povrch radiátoru a postupem času způsobí jeho rezivění,“vysvětluje rizika spojená se sušením mokrého prádla Luboš Rydlo, produktový specialista ze společnosti KORADO, která je největším českým výrobcem ocelových otopných těles. „Nejen, že radiátory mnohem dříve korodují a zkracuje se jejich životnost, ale navíc se v interiéru zvyšuje vlhkost, kvůli níž mohou později vznikat plísně,“ upozorňuje Luboš Rydlo.

Pokud je domácnost vybavena sušičkou, je část problému vyřešena. Nicméně pro některé kousky z našeho šatníku nemusí být tento způsob sušení vhodný. To je typické pro sportovní svršky, svetry i plavky. Nezbývá nic jiného než sáhnout po sušáku na prádlo. Jak tedy s vlhkostí zatočit? Odborníci pro snížení vlhkosti doporučují pravidelné větrání. Výměna vzduchu by podle nich měla být rychlá a intenzivní, aby nedocházelo k vychladnutí stěn ani nábytku. Vlhkost zmizí a naakumulované teplo se v domácnosti dokáže udržet.

Místnost nevytopí, zato spotřebují energii

Po příjemně stráveném dni se každý těší na útulné teplo domova. Pokud jsou však na radiátorech mokré svršky, místnost se nemůže dostatečně prohřát. Mokré prádlo brání teplu proniknout do interiéru a vytápění je tak neúčinné. V místnosti je chladno, a navíc se tato chyba projeví i na zvýšeném vyúčtování za vytápění. „Pokud se prádlo takto suší pravidelně, může domácnost přicházet až o tisíce korun ročně,“ varuje Luboš Rydlo. Stejně špatný nápad je umístění sušáku s mokrým prádlem přímo před radiátorem. Sice se eliminuje jeho poškození, nicméně takové překážky část tepla pohlcují a zabraňují jeho rovnoměrnému proudění do místnosti. Právě proto odborníci doporučují sušáky nebo různý nábytek umístit nejméně 1,5 metru od radiátoru.

Teplo v místnosti i roční vyúčtování za energie může výrazně ovlivnit i prach z prádla. Že to není možné? Přímé sušení prádla totiž radiátory mnohem rychleji znečistí. A není řeč jen o prachu na povrchu. Jedná se zejména o prachové částice, které se usazují uvnitř radiátoru. „Vytápění je tak mnohem méně efektivní, protože silná vrstva prachu výrazně ovlivňuje teplotu v místnosti,“ vysvětluje Luboš Rydlo. Proto doporučuje, aby byla každá domácnost vytápěná radiátory vybavena speciálním kartáčem. Jeho prostřednictvím se nečistoty v radiátoru jednoduše a velmi rychle odstraní dokonce i v místech, kam je složité se běžně dostat.

Co s mokrým oblečením?

Své místo v moderní domácnosti mají i speciální doplňky k radiátorům. Speciální věšáky, případně sušáky jsou velmi účelné. Umožňují efektivní a úsporné dosoušení vlhkých bund, oteplovaček i kabátů po lyžování nejen v sychravém počasí. Radiátor je také možné poměrně jednoduše změnit v praktické poličky, na kterých se mohou dosoušet různé drobnosti, jako jsou rukavice či ponožky. „Správný způsob sušení prádla zpříjemní prázdninový pobyt i prostředí domácnosti. Výběr vhodných doplňků k radiátorům pomůže ušetřit peníze za vytápění a díky tomu se můžete těšit na další den plný sněhových dobrodružství,“ dodává Luboš Rydlo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *