Sníh a mráz ohrožují zdraví seniorů, leden je navíc nejdepresivnějším měsícem v roce: Jak přežít zimu ve zdraví a dobré náladě?

Zima bývá pro seniory složitým obdobím. Náledí či kluzký sníh jsou příčinami četných zimních úrazů, které u starších lidí může výrazně zkomplikovat například nebezpečná osteoporóza. Mrazivé počasí zase seniory ohrožuje prochladnutím, k čemuž u nich dochází snadněji než u mladších ročníků. Málo slunečných dnů a brzká tma neblaze působí na psychiku, nedostatek vitamínu D zároveň oslabuje imunitu. Leden je podle odborníků vůbec nejdepresivnějším měsícem v roce. Jak tedy zimu i v pokročilejším věku přežít bez újmy na fyzickém i duševním zdraví? Důležitý je především bezpečný pohyb a pestrá strava.

Ačkoliv se v souvislosti se seniory častěji mluví o rizicích spojených s tropickými teplotami, zimní počasí je pro starší osoby stejně nebezpečné jako letní parno. Je to především kvůli tomu, že si stárnoucí organismus hůře poradí s termoregulací, tedy s regulací tělesné teploty. V zimě jsou tak senioři více ohroženi podchlazením než mladší ročníky. Zároveň se starší lidé často potýkají se zimomřivostí. „S věkem v těle přirozeně ubývá podkožního tuku, který slouží jako zahřívací vrstva. Dále se zhoršuje cirkulace krve a zpomaluje metabolismus. K tomu je potřeba přičíst i snižující se fyzickou aktivitu. Právě pracující svaly jsou přitom jedním z nejvýznamnějších zdrojů tepelné energie,“ vysvětluje celostní lékař MUDr. Bohumil Ždichynec.

Hýbejte se, ale bezpečně

Pro boj se zimomřivostí je tudíž dostatečná fyzická aktivita základem, přičemž ideální je hýbat se na čerstvém vzduchu, a především ve slunečné dny, kdy se pobytem venku doplní tolik potřebná zásoba vitamínu D. Nejvhodnější fyzickou aktivitou je přitom pro seniory obyčejná chůze. Zde je však nutné pamatovat na bezpečnost. Kluzký sníh či zledovatělé cesty jsou pro starší osoby velkým rizikem. „Senioři jsou vedle dětí nejrizikovější skupinou s ohledem na zimní úrazy. Horší pohyblivost v kombinaci s nestabilním povrchem snadno skončí pádem. Starší lidé se běžně potýkají s osteoporózou, – řídnutím kostí –, a tak může i po menším pádu nastat zlomenina. U seniorů navíc trvá poúrazová rekonvalescence déle a mohou se objevit i vážnější komplikace,“ podotýká MUDr. Bohumil Ždichynec.

I pro aktivního seniora zvyklého na pohyb venku je tudíž při pobytu venku důležitá zvýšená opatrnost. „Je-li venku sníh a náledí, nikdy nevyrážejte na procházky bez vhodné neklouzavé obuvi, nebo si alespoň pořiďte protiskluzové návleky. Skvělým pomocníkem je také například vycházková hůlka s gumovým zakončením, která poslouží jako opora pro lepší stabilitu,“ radí Daniela Jičínská, Brand manager Magnet 3Pagen, který nabízí řadu produktů nejen do domácnosti či na zahrádku, ale také pro zdraví a bezpečí seniorů. Pro sportovněji založené seniory místo klasické vycházkové hole dobře poslouží i hole trekingové či pro nordic walking, díky nimž si navíc skvěle procvičí paže a další svaly. V neposlední řadě by starší lidé nikdy neměli na zimní procházky vyrážet sami, a už vůbec ne bez mobilního telefonu, kterým by si v případě úrazu rychle přivolali pomoc.

Cvičit můžete i doma

Pokud počasí pobytu venku skutečně nepřeje, mohou se lidé fyzickým aktivitám věnovat i doma. „Pravidelné cvičení je pro seniory velmi prospěšné a pomůže jim bojovat s příznaky stárnutí či si udržovat silnou imunitu. Navíc se při něm vyplavují antistresové hormony a člověk tak díky pohybu účinně bojuje s úzkostí či špatnou náladou,“ říká MUDr. Bohumil Ždichynec. Ke cvičení je samozřejmě ve vyšším věku potřeba přistupovat opatrněji – vyloučit cviky, při nichž se prudce mění poloha nebo se zvyšuje tepová frekvence, a naopak zařadit více protahovacích cviků. Pokud si nejste jisti, jaké cvičení je pro vás vhodné, třeba i vzhledem k různým zdravotním komplikacím, určitě se obraťte na odborníky, například osobního trenéra nebo fyzioterapeuta. Inspiraci pro různá cvičení vhodná i pro seniory můžete najít také na internetu a v neposlední řadě s cvičením pomohou nejrůznější pomůcky a trenažéry. A nebojte se – rozhodně nejde o nijak drahá zařízení.

Po cvičení je rovněž důležité věnovat patřičný čas regeneraci. Užijte si třeba relaxační koupel nebo promasírujte zapojené části těla vhodnými mastmi a balzámy. Pro zimní období si pořiďte výrobky s hřejivou složkou, která nejen uvolní unavené svaly, ale navíc vás i prohřeje.

Zahřejte se zevnitř

Vedle pohybu pomáhá v boji proti dotěrnému pocitu chladu také jídelníček. Starší lidé mívají se stravováním často problém, obzvláště kvůli různým zdravotním komplikacím. Především v zimě je však potřeba na výživu dbát, jíst pravidelně a snažit se mít svůj jídelníček co nejpestřejší. Senioři by se rozhodně neměli vzdávat teplých jídel, které se navíc v zimním období vyplatí obohatit o více kalorií, ale také proteinů a zeleniny. „Dobré je přidat na zdravých tucích – obzvláště hodnotné jsou ty z tučných mořských ryb. Zrovna ty totiž obsahují vitamín D, jehož zásoba v organismu během zimy klesá,“ radí MUDr. Bohumil Ždichynec. Vitamín D lze najít například i ve vaječném žloutku, mléku a mléčných výrobcích, hovězích játrech či houbě šiitake. Samozřejmostí by mělo být snažit se do jídelníčku zařadit co nejvíce sezónních potravin.

Strava může pomáhat i se zmíněnou zimomřivostí. Už například staré asijské tradiční medicíny znaly širokou plejádu takzvaných zahřívacích potravin. Existuje totiž řada látek přirozeně se vyskytujících v naší stravě, které dokážou zvýšit jádrovou teplotu našeho organismu, nastartovat energetický metabolismus, rozproudit cirkulaci krve či odstranit nadbytečnou vodu z tkání. Mezi tyto potraviny patří třeba různé oříšky a semínka, ovesné vločky, řeřicha, cibule a česnek, ovšem vůbec nejvíce jich najdeme v říši bylin a koření. Hřejivé účinky přináší kupříkladu pepř, kardamom, chilli, hřebíček, skořice, zázvor, kmín, tymián nebo dokonce i bazalka.

Pečujte i o svou mysl

Pro opravdu pohodové přežití zimy by se ovšem lidé neměli starat jen o své tělo, ale i mysl. Věděli jste, že právě leden je podle odborníků vůbec nejdepresivnějším měsícem roku? Lékaři dokonce znají i termín sezonní afektivní porucha, která přichází především na podzim a v zimě a vyznačuje se výraznou únavou, spavostí a depresemi.

Proč zrovna leden? Je to měsíc, kdy obvykle chladné a šedivé počasí už nějakou dobu panuje, ale zároveň je jaro ještě příliš daleko. Mnohdy se dostavuje i určité „vystřízlivění“ po svátečním období Vánoc a Silvestra. Senioři mohou v této době více trpět pocity osamění – a zvlášť v současné pandemické situaci. Proto je potřeba snažit se svou mysl zaměstnat a zrelaxovat. Zkuste třeba oprášit dávné koníčky, ponořte se do poslechu hudby, zapište se na on-line jazykové kurzy nebo se zapojte do nějaké diskuzní skupiny na internetu. Pravidelně si také volejte s přáteli a rodinou, byť třeba jen na pár minut. Vedle již zmíněného cvičení, které také podporuje dobrou náladu, můžete vyzkoušet i jógu nebo meditaci.

Naše tipy pro bezpečnou a pohodovou zimu

Gumový nástavec na hůl

Praktický gumový nástavec nejenže zamezí smeknutí hole na kluzkém povrchu, ale navíc díky svému tvaru také podporuje lepší stabilitu při chůzi. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet-3pagen.cz.

Cena: 139 Kč

Skládací hůl, červené káro

Vyrážejte na procházky s jistotou pevného kroku. Stabilní vycházkovou hůlku s protiskluzovou gumovou nohou oceníte především na kluzkém povrchu. Výšku si můžete nastavit v rozmezí 81 až 92 cm. Když hůlku zrovna nebudete potřebovat, snadno ji rychle složíte do kabelky či batohu. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet-3pagen.cz.

Cena: 549 Kč

Protiskluzové návleky

Jeden pár univerzálních protiskluzových návleků vám zajistí bezpečný průchod zimou. Díky nim si udržíte jistý krok v lodičkách, polobotkách i kozačkách. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet-3pagen.cz.

Cena: 109 Kč

Posilovací pomůcka pro celé tělo

S touto domácí posilovací pomůckou procvičíte všechny části těla, na kterých záleží: záda, břicho, hýždě, nohy a paže. Kdykoliv a v pohodlí domova. Stačí 10 minut denně a brzy se budete cítit v lepší formě a vypadat štíhleji – podporuje totiž i spalování kalorií. Objednávejte v katalogu či na e-shopu magnet-3pagen.cz.

Cena: 379 Kč

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *