Více sóji a celozrnných obilovin, méně alkoholu i cukru. Jak upravit jídelníček během menopauzy?

Začátkem nového roku mnoho lidí, ať už v rámci novoročních předsevzetí, či ve snaze zatočit s povánočními kilogramy navíc, začne výrazněji řešit svůj jídelníček. Dvojnásob by tento krok měly zvážit ženy, které se blíží k období přechodu nebo se v něm již nacházejí. Úpravou své stravy si totiž mohou ulevit od nejrůznějších více či méně závažných projevů klimakteria.

Semínka a luštěniny pomohou v boji proti přibírání

Po nástupu premenopauzy, tedy jakési přípravné fáze na přechod, se řada žen začíná potýkat s nárůstem tělesné hmotnosti. Viníků je hned několik. Rostoucí hladiny estrogenu způsobují větší chuť k jídlu, menší chuť k fyzické aktivitě, zpomalují metabolismus a zvyšují inzulínovou rezistenci, takže se organismus hůře vypořádává s cukry a škroby. Ženy mají také tendenci jíst stejné porce, byť jejich organismu s postupujícím věkem již stačí méně kalorií. A pak je tu samozřejmě klesající fyzická aktivita a z ní pramenící redukce svalové hmoty, která významně zpomaluje metabolismus. Chtějí-li tedy ženy přibírání zabránit, měly by si udržet dostatek pohybu. Jen fyzická aktivita ale nestačí. Boj proti přibírání v menopauze se totiž jen málokdy obejde bez úprav v jídelníčku.

Především je důležité zvýšit příjem sacharidů škrobového původu, tedy těch z ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin a luštěnin. Ty pomáhají udržet stabilní hladinu krevního cukru. Dále by ženy v klimakteriu měly omezit nasycené tuky a nahradit je nenasycenými kupříkladu z olivového oleje nebo slunečnicových semínek. Zcela minimální by měl být příjem soli a alkoholu. „Hlídat si svůj jídelníček v období menopauzy bývá pro ženy těžké, protože mohou mít tendenci řešit jídlem časté příznaky přechodu, jako je ztráta energie nebo deprese. Je třeba si toto riziko uvědomit a vše řešit raději vyváženou a zdravou stravou, přiměřeným pohybem a dostatečným odpočinkem,“ doporučuje renomovaný gynekolog Pavel Turčan.

Banány, okurky, vejce i bylinné čaje proti nadýmání

Vedle nárůstu váhy se ženy během menopauzy typicky potýkají s nadýmáním. To je způsobováno výkyvy v hormonálních hladinách, které podporují zadržování vody v organismu a tvorbu střevních plynů. Nízké hladiny estrogenu také snižují produkci žluče, což může vést k zácpě, a tím pádem dalšímu nadýmání. I s tímto problémem pomůže hlavně vhodné stravování. Místo bílé mouky, bílé rýže a klasických těstovin je doporučováno sáhnout po celozrnných variantách. Osvědčit se mohou i bylinkové čaje, které pomáhají proti zadržování tekutin v těle – mátový, anýzový nebo fenyklový. Opět je potřeba omezit alkohol a sůl, ale také kofein. Vyhýbat by se ženy měly rovněž potravinám způsobujícím plynatost, jako je třeba brokolice, květák, zelí, hrášek, fazole, brambory, hrušky či měkký sýr. Naopak přidat do jídelníčku mohou například banánů, melounů, hroznů, salátových okurků, řeřichy, vajec, jogurtů nebo arašídového másla. Všechny tyto potraviny totiž tvorbu střevních plynů omezují. A pomůže i procházka po jídle – mírný pohyb prospívá peristaltice střev.

Ovoce, zelenina i mateří kašička zmírní návaly horka

Jedním z vůbec nejobvyklejších projevů klimakteria jsou návaly horka a zvýšené pocení. Zažívá je téměř každá žena a u některých jsou dokonce tak silné, že ženám výrazně znepříjemňují život. Také tento symptom přechodu přitom dokáže vhodný jídelníček zmírnit. Klíčové je omezit rafinovaný cukr, vyhýbat se kořeněným jídlům, které zahřívají organismus, zařadit více ovoce, zeleniny a vlákniny. „Nejen proti návalům, ale i dalším četným projevům klimakteria výborně působí potraviny s vysokým obsahem fytoestrogenů, kupříkladu sója, cizrna nebo červený jetel, příznivý vliv má i mateří kašička a další včelí produkty. Ty pomáhají celkově srovnat hormonální hladinu a tlumí i další příznaky menopauzy, jako je bušení srdce, náladovost nebo únava, navíc mají pozitivní vliv na imunitu,“ uvádí gynekolog Pavel Turčan s tím, že mateří kašičku mohou ženy svému tělu dodat prostřednictvím kvalitních doplňků stravy, jako je například Sarapis Soja. Kromě mateří kašičky obsahuje i včelí pyl, extrakt ze sójových bobů, výtažek z červeného jetele a řadu dalších vitamínů a minerálů podporujících tělesnou i psychickou pohodu žen v klimakteriu.

Mléčné produkty proti obávané osteoporóze

Vedle nepříjemných, byť v zásadě neškodných symptomů přechodu ovšem existují i závažnější a nebezpečné projevy. K nim patří i obávaná osteoporóza, tedy řídnutí kostí. Jídelníček žen v klimakteriu by toto riziko měl reflektovat a obsahovat zvýšený přísun vápníku. Podle doporučení odborníků by ženy v přechodu měly denně sníst dvě až čtyři porce potravin bohatých na vápník, jako jsou listová zelenina či ořechy. Aby organismus mohl dodávaný vápník vstřebávat, je nutný dostatečný přísun vitamínu D, který primárně přijímáme ze slunečních paprsků, ale podpořit jeho denní dávku lze i některými potravinami či doplňky stravy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *