Volá pleť SOS? Dejte si čokoládu, červenou řepu nebo vývar z kostí

Akné, suchá pleť, vrásky nebo nezdravý tón pleti podpořený pigmentací. To je jen zlomek problémů, které ženy často řeší při pohledu do zrcadla. Také máte pocit, že vaše pleť volá o pomoc, přestože jí dopřáváte péči v podobě kosmetických produktů? Pak je možná nejvyšší čas podívat se na věc optikou toho, co svému tělu dáváte zevnitř. Víte, co s vaší pletí dělá čokoláda? Proč si pochutnat na kostním vývaru? A jak vám pleť poděkuje za červenou řepu?

 

Červená řepa zlepšuje texturu pleti

Kůže, největší orgán těla, dokáže být skvělým indikátorem zdravotního stavu. Pokud si přejete zdraví a krásu pleti podpořit vedle nezbytné kosmetické péče i zevnitř, zkuste do svého jídelníčku zařadit třeba červenou řepu. Nejen, že báječně chutná, ale poděkuje vám za ni i vaše kůže. Tato nasládlá zelenina totiž obsahuje látku betain, která má schopnost vázat vodu a skvěle hydratuje, čímž výrazně zlepšuje texturu pleti. V řepě se navíc ukrývá řada dalších prospěšných látek jako hojivý zinek či třeba vitamíny skupiny B, C nebo E.

 

Játra a žloutky proti kožnímu mazu

Játra, hovězí maso, žloutky, fazole, ústřice, dýňová semínka. Tyto potraviny mají významného společného jmenovatele, a tím je zinek. Tento minerál je zkušenostmi prověřeným pomocníkem v boji za krásnou a zdravou pleť. Podporuje totiž hojení ran, včetně těch po akné, a má protizánětlivé účinky. Zinek je také oceňován pro svou schopnost snižovat nadměrnou produkci kožního mazu. Ne každý si však rád pochutnává na játrech či ústřicích, zároveň není vždy jednoduché dodržet dostatečný denní příjem tohoto minerálu. Nejsnazší cestou je proto sáhnout po vhodných doplňcích stravy. „Tabletky s kombinací zinku, histidinu a cysteinu, které napomáhají zachování zdravých vlasů, nehtů a pleti, patří mezi stálice našeho sortimentu. Výhodou je, že neobsahují lepek ani laktózu, a jsou tedy vhodné i pro alergiky,“ potvrzuje trend Michaela Zikmundová, manažerka sortimentu dm drogerie markt.

 

Mandle podporují tvorbu keratinu

Oblíbené mandle obsahují vysoký podíl antioxidantů, díky nimž bude pleť skvěle hydratovaná. Jsou také výborným zdrojem vitamínu E, který pokožku chrání před poškozením volnými radikály a pomáhá s její obnovou. Mandle navíc obsahují látku biotin, jež pomáhá podpořit tvorbu keratinu. Tato stavební bílkovina je pro zdravý vzhled vlasů, pleti a nehtů nepostradatelná, chrání totiž buňky před stresem a poškozením.

 

Vývar z kostí a kapusta pro kolagen

Pokud máte pocit, že by vaše pleť mohla být pružnější, zkuste do jídelníčku zařadit poctivý vývar z kostí a chrupavek, lososa, kapustu a špenát nebo třeba kiwi. Ptáte se proč? Odpověď zní: kolagen. Tento klíčový protein, který tvoří většinu tkání v lidském těle, dodává pleti pružnost, pevnost a zdravý vzhled. Příjem kolagenu může tedy viditelně zlepšit strukturu pleti. Pokud chcete mít jistotu, že dodržíte dostatečnou denní dávku, můžete opět sáhnout po vhodných doplňcích stravy. „Některé kolagenové produkty jsou k dostání rovnou v kombinaci s vitamínem E, C, niacinem, kyselinou pantothenovou, biotinem a zinkem. Například Mivolis Beauty Kollagen obsahuje navíc vědecky testované a patentované kolagenové peptidy Verisol, které mají klinicky ověřenou účinnost. Stimulují produkci kolagenu, čímž podporují pružnost a pevnost pleti,“ říkáMichaela Zikmundová.

 

Čokoláda hydratuje, ale má to háček!

Tohle může být pro řadu lidí překvapení. Čokoládě je negativní vliv na pleť připisován neprávem, je totiž minimální a daleko větší vliv má hormonální disbalance. Nebojte se tedy čokoládu využít i v péči o pleť. Má to ale háček – musíte zvolit kvalitní, která obsahuje alespoň 70 % kakaa a má nízký obsah cukru. Taková pochoutka pak může být zdrojem flavonoidů, což jsou antioxidanty, které chrání buňky. Pleť bude odolnější proti poškození vnějšími faktory. Kakaové máslo obsažené v čokoládě pak může pomoci udržovat pokožku hydratovanou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *