Staňte se interiérovým designérem a dejte svému domovu nový vzhled

Blížící se teplo a slunečné dny v mnohých vyvolávají impuls k inovaci interiéru. Ta nemusí být náročná ani finančně nedostupná. Stačí dobrý nápad a řídit se jednoduchými tipy. Jaké zvolit doplňky a jaké barvy jsou letos trendy, aby byl domov svěží, čistý a vyladěný? A co si počít s oprýskaným a nevzhledným radiátorem? Pro inspiraci uvádíme pár jednoduchých tipů, jak jednoduše zútulnit váš domov a nezruinovat přitom vaši peněženku.

Jak vymalovat interiér? I barvy mohou uspořit energii

Odborníci jednoznačně doporučují vymalovat interiér jednou za 4 až 5 let. U rodin s malými dětmi nebo domácími mazlíčky každé dva roky, protože se ve staré malbě drží bakterie, prach a další nečistoty, které mohou výrazně zhoršovat kvalitu vnitřního prostředí. „Na malování místností je často nesprávně nahlíženo pouze z pohledu estetiky. Důležitým faktorem je i hygiena, čistota a bezpečnost,“ říká Stanislav Kralovanský z Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů ČR. Navíc podle něj některé druhy barev umí dokonce ušetřit energii. Barvy, které jsou označeny Light & Space totiž mnohem víc odrážejí světlo a v místnosti pak stačí instalovat slabší žárovky.

Letošní rok se nese ve znamení jasných barevných odstínů

Barevnou škálu v tomto roce ovládají teplé tóny a syté odstíny. „Místo šedé, černé a béžové se do popředí derou energizující barvy, zejména červenorůžová,“ říká renomovaná architektka Jana Slezáková a dodává, že v ložnici a obývacím pokoji hraje prim i jemná zelená a šedomodrá. Barvy se kombinují s přírodním dřevem, a to jak na podlaze a nábytku, tak jako obklady na stěnách. Přírodní materiály mají velmi dlouhou životnost, působí uklidňujícím dojmem a vytvářejí příjemné prostředí. Nábytek z masivního dřeva nebo doplňky z kůže, slámy, ratanu či kamene dodají interiéru eleganci a útulnost a dokážou ho vhodně propojit s exteriérem.

Dominantou interiéru může být i radiátor

Pokud barva stávajících radiátorů nevyhovuje vysněnému interiéru nebo se na nich podepsal zub času, není hned nutné přemýšlet o jejich výměně. Existuje rychlá a ekonomicky nenáročná varianta. „U některých typů radiátorů můžeme namontovat pouze novou přední desku v barvě, která skvěle doplní interiér. K celkové změně doporučujeme vyměnit i bočnice a vrchní mřížku,“ uvádí Luboš Rydlo, produktový specialista ze společnosti KORADO, která je největším českým výrobcem ocelových otopných těles. Designoví nadšenci si jistě vyberou z více než 200 barevných provedení. Už dvacet let je každoročně společností Pantone Color Institute vyhlašována barva roku. V roce 2023 to je odstín Viva Magenta, odvážná červenorůžová barva, která bude ovlivňovat umění, design, interiéry, módu i každodenní život. „I my jsme si barvu velmi oblíbili a zaznamenali jsme, jak se o ni zvýšil zájem,“ upřesňuje Rydlo a dodává, že odstín do interiérů vnáší výrazný a efektní barevný prvek.

Modernizaci radiátoru zvládnete sami za pár minut

I méně zdatní kutilové zvládnou modernizaci radiátoru pomocí čelní desky sami, instalace je velmi snadná. „Velmi jednoduše se připevní bez jakéhokoliv vrtání, lepení či šroubování, a to pomocí háčků a magnetů. Za pár minut je radiátor jako nový,“ popisuje postup výměny Rydlo. Pro dokonalý vzhled doporučuje i výměnu bočních krytů a horní mřížky. „Chcete-li radiátor vylepšit se vším všudy, v nabídce jsou i náhradní díly ve formě bočních krytů a krycí mřížky. Ty je možné barevně přizpůsobit čelní desce, nebo naopak vytvořit barevný kontrast,“ doplňuje možnosti kombinací.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *