3 tipy, jak na projevy přechodu přírodní cestou: Pomoci může mateří kašička i sója

Menopauza je pro některé ženy obdobím jako každé jiné a projdou jí bez komplikací. Pro jiné může klimakterium představovat fázi doprovázenou příznaky tak intenzivními, že je vedou až k návštěvě lékaře. Kromě odborné pomoci však existuje ještě alternativní možnost – vyzkoušet proti nepříjemným projevům přechodu nejdříve přírodní cestu, která je tělu přirozenější.

Při klimakteriu, které nastává zhruba mezi 45. až 55. rokem věku ženy, dochází k útlumu funkce vaječníků. V důsledku toho se snižuje tvorba hormonů estrogenu a progesteronu. Právě tento proces s sebou v některých případech přináší nepříjemné doprovodné symptomy.

Návaly horka, náladovost či přibírání na váze

Ženy v přechodu nejčastěji trápí návaly horka a zvýšené pocení, za které může zejména rozkolísaná hladina estrogenu. S tím je spojená také náladovost, úzkosti či nespavost, negativně se mohou rozbouřené hormony projevit i v oblasti metabolismu lipidů a karbohydrátů. „U žen pak vzrůstá riziko obezity nebo diabetu druhého typu. Kromě toho může dojít ke zvýšení hladiny cholesterolu,“ upozorňuje renomovaný gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Spousta žen v přechodu je rovněž ohrožena rizikem vzniku osteoporózy, aterosklerózy, infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody. Před těmito nemocemi byly totiž ženy v reprodukčním věku chráněny vyšší hladinou estrogenu. S jeho úbytkem dochází k oslabení této ochranné funkce a ke zvýšení rizika srdečně cévních onemocnění přibližně na stejnou úroveň, jaká se vyskytuje u mužů. Problém občas nastává i v souvislosti s imunitou. „S přechodem dochází ke snížení obranyschopnosti organismu, což může být doprovázeno častějšími infekcemi močových cest nebo únikem moči. S tím poté mohou souviset problémy v sexuálním životě,“ vysvětluje MUDr. Pavel Turčan.

Tip číslo 1: Odhalte výhody mateří kašičky

Projevy menopauzy je možné potlačit či zmírnit přírodními produkty a látkami. Ty většinou fungují na principu srovnání hormonální hladiny, čímž nepříjemné příznaky tlumí. Příkladem je mateří kašička, jejíž důležitou složkou jsou takzvané fytoestrogeny, které jsou ženským hormonům podobné, a také kyselina nukleová, jež podporuje regeneraci buněk. Mateří kašičku produkují včelí dělnice svými hrtanovými žlázami, následně kašičkou krmí svou královnu a larvy. Přezdívá se jí elixír mládí, obsahuje totiž celý komplex vitamínů B a ve stopovém množství též vitamíny C, A, E a D, které jsou ženskému tělu v přechodu velmi prospěšné.

Tip číslo 2: Upravte jídelníček a zařaďte sóju

Ne nadarmo se říká, že zdravá strava je základem života. To platí obzvlášť pro období menopauzy, ve kterém se doporučuje místo bílé mouky, bílé rýže a klasických těstovin sáhnout po celozrnných variantách. Dále je důležité zvýšit příjem sacharidů škrobového původu, tedy těch z ovoce, zeleniny a luštěnin. Díky tomu se udržuje stabilní hladina krevního cukru. Zcela minimální by měl být příjem soli, alkoholu, ale i kofeinu.

Důležitou složkou, jejíž příjem byste měly v klimakteriu zvýšit, je sója. Najdete ji například v tofu nebo sójovém mléce. Vhodnou formou jejího příjmu jsou také doplňky stravy, jako je například Sarapis Soja. Ten kromě extraktu ze sójových bobů a mateří kašičky obsahuje i včelí pyl a řadu dalších vitamínů a minerálů podporujících tělesnou i psychickou pohodu žen v přechodu.

Tip číslo 3: Vyzkoušejte čaje, červený jetel či ženšen

Mnohým ženám se osvědčilo také využití nejrůznějších bylinek. „Úlevy pro organismus je možné dosáhnout pitím bylinných čajů, které většinou obsahují třezalku, měsíček, řebříček nebo třeba skořici,“ radí lékař. Doporučuje se zařadit i červený jetel, který pomáhá ke zlepšení fyzického i psychického stavu ženy, bojuje proti návalům horka či náladovosti.

Současné výzkumy se zabývají také možnými příznivými účinky ženšenu. Ženšen je asijská bylina blízce příbuzná celeru, mrkvi a petrželi. Roste v chladnějších oblastech Číny, Koreje a Japonska. Právě v tradiční čínské medicíně se často používá k podpoře zdraví žen.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *