Hojení ran ve 21. století skoro jako z Terminátora: HA složka v náplasti a gelu rychle regeneruje tkáně

Inovativní metody léčby ran včetně chronických vředů, proleženin a popálenin zlepšily život milionům pacientů. Účinnou složkou náplastí a gelových přípravků pro tento účel je kyselina hyaluronová vyráběná ve společnosti Contipro.

Dezinfekce, obvaz a klid – to byl dlouho dostačující postup při hojení vnějších poranění a mnohých kožních problémů. Pokrok však směřoval také k metodám umožňujícím rychlejší obnovení tkání. Některé těžce léčitelné formy si také inovace dokonce přímo vyžadovaly. Nejlepší současné metody hojení ran zahrnují i využití kyseliny hyaluronové (hyaluronic acid – HA) jako účinné látky.

Přirozené využití HA

Kyselina hyaluronová je díky jejím silným regeneračním účinkům v podstatě předurčená na rozsáhlé využití při hojení a zacelování ran. Týká se to ran způsobených různými faktory. Nejen vnějšími jako například zásah cizího tělesa, ale také následkem různých onemocnění. Hovoříme například o bércových a jiných chronických vředech nebo píštělích narušujících integritu nejen kůže, ale také jiných orgánů,“ vysvětluje Kristina Nešporová, vedoucí výzkumu fyziologie buněk ve společnosti Contipro.

Kyselina hyaluronová je polysacharid přirozeně se vyskytující v lidském těle, který podporuje funkční vlastnosti pokožky a dalších částí těla, například kloubů a očí. Z toho vyplývají zmíněné regenerační účinky této látky, kterou je možné tělu dodat také externě. Potenciál HA byl naplno doceněn teprve koncem 20. století. V České republice se její výroby ujala východočeská společnost Contipro. Dnes je jedním ze světových výrobců této látky s vlastním rozsáhlým vývojem. Výsledkem tohoto vývoje jsou mimo jiné také vysoce účinné prostředky a pomůcky pomáhající hojení ran.

Hyiodine a Sorelex na pomoc pacientům

Vyvinuli jsme tekutý přípravek Hyiodine na hojení hlubokých ran, proleženin a dalších kožních problémů, a také hojivé krytí Sorelex. V obou je hlavní účinnou složkou kyselina hyaluronová, která je v nich přítomna vždy v jiné specifické formě a kombinuje se s dalšími látkami,“ přibližuje Nešporová.

V případě náplasti Sorelex jde o kombinaci několika účinků na poškozené kožní tkáně. Hlavní bioaktivní složka, kyselina hyaluronová, urychluje nástup granulace, resp. zacelování rány. Antimikrobiální složka oktenidin brání léčené místo proti bakteriím, které účinně likviduje. Aktivní vrstva náplasti přitom zároveň váže a eliminuje nečistoty pomocí speciálně navržené mřížky. Společné působení těchto tří faktů snižuje produkci tekutin, tzv. exsudátu, a výrazně urychluje hojení.

Náplast s HA, oktenidinem a mřížkovou strukturou od Contipra je vhodná na bércové a diabetické vředy, proleženiny, nehojící se rány po operacích a rány s rizikem rozvoje infekce. Její účinky oceňuje medicína především u ran se střední a vyšší produkcí exsudátu. Hojení dokáže účinně nastartovat u většiny chronicky přetrvávajících druhů ran, a to tehdy, jsou-li postiženy zánětem.

Antimikrobiální gel Hyiodine je zase řešením pro léčbu hlubokých, rozpadajících se nebo těžko přístupných ran. Umožňuje léčit například rány postihující kostní struktury, rány s odhalenými šlachami, a také patologické dutiny a píštěle. Také v něm je aktivní složkou významně urychlující hojení kyselina hyaluronová. Tou další je jód, který potlačuje záněty a zabraňuje jejich recidivě. V klinické studii FN Hradec Králové pomohl Hyiodine v 68 % nejkomplikovanějších případů. Také proto získává čím dál větší oblibu u lékařů, kteří jej považují za jistotu při hojení ran.

Špička ve výrobě a vývoji produktů s HA

Za vysokou účinností kyseliny hyaluronové bez vedlejších škodlivých účinků je již zmiňovaný přirozený charakter této látky, kterou v limitovaném množství vytváří naše tělo.  „Právě proto, že kyselina hyaluronová je nedílnou součástí lidského těla, organismus je na tuto látku zvyklý a nijak se jí nebrání. To je jeden z důvodů, proč je proces hojení díky kyselině hyaluronové výrazně usnadněn a zároveň urychlen,“ komentuje využití HA Vladimír Velebný, generální ředitel a majitel společnosti Contipro. Byl to on, kdo už před více než 30 lety firmu strategicky nasměřoval právě na produkci této „zázračné“ látky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *