Se psem či kočkou na chalupě. Pomozte jim sžít se s novým prostředím, pozor na vedro i úrazy!

Řada Čechů tráví během léta víkendy i delší dovolené na své chatě či chalupě. Jednou z výhod takové dovolené je i to, že na ni bez problémů můžete vzít své čtyřnohé kamarády. Jak zvíře na pobyt na chalupě zvykat a jak zajistit, aby si pobyt zde dosyta užilo?

Pokud s vámi váš domácí mazlíček cestuje na chatu či chalupu pravidelně, jistě už máte celou související logistiku v malíčku. Jestliže však letos vycestujete se psem či kočkou poprvé, nenechejte nic náhodě a důkladně se připravte. Samozřejmostí je nabalit mazlíčkovi na cestu dostatek jídla, pamlsků, jeho pelíšek a oblíbené hračky. „Pokud s sebou psa či kočku berete na chalupu poprvé, vezměte jim pelíšek a hračky z domova. Budou totiž ‚načichlé‘ pachem domova, což zvířeti pomůže cítit se v novém prostředí lépe. Až se mazlíček po čase dostatečně zabydlí, kupte mu na chalupu pelíšek nový, aby vám odpadla položka z cestovního seznamu,“ radí Petr Wagner z e-shopu Astoreo, který nabízí řadu produktů pro domácí mazlíčky. Pro kočku přibalte také kočičí záchodek a dostatek steliva do něj.

První dny v novém teritoriu

Při první návštěvě chalupy je rovněž velmi důležité dát zvířeti dostatek času, aby se s novým prostředím sžilo. Psi mají v tomto ohledu většinou výhodu a často se přizpůsobí rychle. Po příjezdu vezměte psa na vodítko a celou chatu i její okolí si s ním obejděte, aby se se svým novým „územím“ seznámil. Pokud k vašemu prázdninovému obydlí náleží oplocená zahrada, zkontrolujte riziková místa, kudy by mazlíček mohl utéci, a zabezpečte je. Pro začátek je ovšem vždy bezpečnější mít psa v prvních dnech v novém prostředí na vodítku. Na trhu jsou k dispozici vodítka dlouhá i 10 až 20 metrů, která psovi zajistí dostatek pohybu, avšak zaručí, že se nikam nezaběhne. I když bude pes venku na vodítku, mějte jej raději v prvních dnech vždy na očích, kdyby se třeba do vodítka zamotal nebo se mu někde zaseklo. A abyste nad mazlíčkem neztratili kontrolu ani večer, kdy si budete užívat třeba grilovačku na terase, můžete mu pořídit praktický svítící obojek.

Prázdninový domov pro kočku

Kočky, které jsou více vázané na své teritorium, obvykle potřebují k přizpůsobení se více času a je tak lepší je zpočátku nechávat pouze uvnitř budovy. Pokud ji později chcete brát i ven, můžete ji stejně jako psa mít v postroji a na vodítku. Mnohé kočky to ovšem nesnášejí moc dobře. Nabízí se tedy možnost zřídit si u chaty takzvanou kočičí voliéru. Jde o oplocený výběh ideálně těsně sousedící s chatou či chalupou, s níž je navíc volně propojen přinejmenším kočičími dvířky. Kočky si tak mohou užívat venkovního prostředí, pozorovat okolí či se slunit na čerstvém vzduchu, přičemž kdykoliv mohou najít úkryt v interiéru.

Pozor na letní horka

„Kočičí voliéru můžete vybavit nejrůznějšími škrabadly, šplhadly, posedy a hračkami, s nimiž se kočka snadno zabaví. Vhodné je zřídit zde také zastíněnou část, kde se zvíře může chladit. Pro to se skvěle hodí i chladicí podložka. Tu rovnocenně upotřebíte i pro psa, kterému ji můžete nachystat třeba na terasu,“ doporučuje Petr Wagner. Dbát o to, aby se vám mazlíček v létě nepřehřál, je velmi důležité. Letní vedra mohou být pro naše chlupaté přátele fatální. Například psi se velmi málo potí a ochlazují se pouze zrychleným dýcháním při vyplazení jazyka. To ale odvádí z těla tekutiny, a pokud nemá zvíře k dispozici dostatek vody k pití, rychle se dehydruje. K přehřátí psů nejčastěji dochází při fyzické aktivitě za horka. V parných dnech tedy vynechejte dlouhé procházky, zbytečně psa nehoňte hrami a zajistěte mu dostatek vody i chladný koutek, kde může vysoké teploty přečkat. Kromě chladicí podložky mu můžete dopřát i mělký bazének.

Zvířecí lékárnička pro první pomoc

Nejen pro případ, že se vaše zvíře v horku přehřeje, ale i pro různé další nehody a úrazy, je více než vhodné, abyste si předem zjistili, kde se v místě vašeho pobytu nachází nejbližší veterinární ambulance, a zapsali si telefonní kontakt. Pro nejrychlejší pomoc si na chatu pořiďte zvířecí lékárničku. Podobně jako autolékárničku ji lze koupit již předem vybavenou. Chybět by v ní neměla obyčejná pinzeta třeba na vytahování trnů či střepů z tlapky, speciální pinzeta nebo pomůcka na odstraňování klíšťat, dezinfekce, roztok na výplach oka či rány, mast na kůži, peroxid vodíku, s jehož pomocí lze vyvolat zvracení v případě otravy, a další léky určené speciálně pro zvířata, třeba proti průjmu a zvracení. Dále různé druhy obvazů a náplastí, tvarovatelná dlaha a ochranný návlek na tlapku, zahnuté nůžky na obvazy, holicí strojek na vyholení srsti kolem rány, gumové rukavice a náhubek. Pamatujte také na to, že zvířatům nemůžete dávat lidské léky, ty pro ně mohou být dokonce fatální. Proto, máte-li možnost, ve vážnějších případech vždy raději volejte přímo veterináře. V některých oblastech můžete rovněž využít zvířecí záchranky.

Pro pohodu a bezpečí vašeho chlupáče

Chladicí podložka

Dopřejte svým psům či kočkám ochlazení v letním parnu. Unikátní chladicí podložka obsahuje zcela netoxický vodní gel a nevyžaduje žádné baterie, elektrický přívod ani předchlazení v ledničce. K tomu, aby plnila svou funkci, ji stačí položit na nejchladnější místo v místnosti nebo venku do stínu. Díky obsaženému gelu se podložka sama aktivuje v okamžiku, kdy si na ni zvíře lehne. K dispozici ve velikosti S (30×40 cm) nebo XL (60×80 cm). Koupíte na Astoreo.cz.

Cena: 149 Kč / 399 Kč

Svítící obojek USB

Pro noční procházky i lepší kontrolu pejska na zahradě po setmění. Tento svítící obojek nepotřebuje žádné baterie, jednoduše jej nabijete přes USB port. Kvalitní silikon zaručuje vysokou mechanickou odolnost. Je odolný vůči dešti, ovšem koupat se s ním pejsek nesmí. Svítit vydrží více než hodinu, nabitý bude do dvou hodin. K dispozici v rozměrech 45 a 65 cm. Koupíte na Astoreo.cz.

Cena: 229 Kč / 259 Kč

Háček O´TOM na odstranění klíšťat

Klíště může dnes pes či kočka chytit klidně i na udržované zahradě. Vždy se tak hodí mít po ruce praktický a jednoduchý nástroj k okamžitému odstranění parazita. Ideálním řešením jsou háčky O´TOM. Stačí z háčků vybrat ten s potřebnou velikostí, podebrat jím klíště a otáčením za současného lehkého tahání jej odstranit. Klíště se pustí během chvilky. V balení dva kusy o různé velikosti. Koupíte na Astoreo.cz.

Cena: 119 Kč 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *