Koncern ZKL navýšil své letošní dosavadní tržby o 4 procenta na 555 milionů korun

Strojírenský koncern ZKL, který se zabývá výrobou ložisek, navýšil meziročně v prvním pololetí letošního roku tržby o 4 procenta na 555 milionů korun. Zisk měřený ukazatelem EBITDA činil za stejné období 61 milionů korun. Výši letošních tržeb ovlivňuje negativní vývoj měn v některých zemích, kam koncern své výrobky vyváží, i nové obchodní příležitosti. Společnost odhaduje, že by na konci roku měla dosáhnout tržeb 1,15 miliardy korun při zisku EBITDA mezi 130 a 140 miliony korun. Na expozici koncernu zavítala první den veletrhu také vládní delegace v čele s premiérem Andrejem Babišem.

Na hospodářské výsledky koncernu má vliv především export, ZKL totiž vyváží zhruba 80 % své produkce do zahraničí. Především v právě skončeném třetím kvartálu však tržby ovlivnila situace na některých trzích v zahraničí. „Daří se nám získávat nové obchodní příležitosti a zakázky. Obchodní plán přeplníme zejména se zákazníky v Evropské unii, Rusku a Číně. Daří se nám tím eliminovat negativní vývoj na některých trzích, především v Latinské Americe a Turecku. Devalvace zdejších měn měla za následek snížení prodejů v těchto oblastech,“ řekl výkonný ředitel koncernu Jiří Prášil mladší.

Zatímco tržby koncernu v prvním pololetí vzrostly, provozní zisk zaznamenal mírný pokles. „V roce 2017 činil za stejné období 65 milionů korun. Nižní úroveň EBITDA zapříčinily především vyšší mzdové náklady a nárůst cen materiálu a služeb. Za celý rok však čekáme celkový nárůst zisku o zhruba osm procent, zejména díky vyšší produktivitě práce,“ doplnil Prášil.

Koncern ZKL v září uzavřel kontrakt v hodnotě 5 milionů euro. Smlouva se týká dodávek velkorozměrových ložisek do hlavních hřídelí větrných elektráren v příštích dvou letech. „Nadále jednáme s odběratelem o navýšení kapacit ze 70 ložisek měsíčně na 100. Tím by kontrakt dosáhl hodnoty přes 8,5 milionů euro. Rozšiřujeme také sortiment o další železniční ložiska. Se společností CRRC homologujeme ložisko pro soupravy pro čínské metro a ruské železnice. Po homologaci se jedná o zakázku v hodnotě více než 2,5 milionu amerických dolarů v Číně a 1,5 milionu euro v Rusku,“ uvedl výkonný ředitel koncernu.

Koncern ZKL se i letos účastní Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, kde ho první den navštívila vládní delegace v čele s premiérem Andrejem Babišem. Koncern nově soutěží i o Zlatou medaili MSV 2018 v kategorii inovací komponentů ve strojírenství. Do soutěže přihlásil nové axiální soudečkové ložisko 29412EJ NEW FORCE, u jehož vývoje společnost vůbec poprvé využila aditivní technologie SLM kovového 3D tisku. Expozice společnosti ZKL se na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2018 nachází v hale F, stánku č. 73, a to za účasti generálního ředitele Jiřího Prášila a výkonného ředitele Jiřího Prášila mladšího.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *