TIPY: Některým domácnostem se letošní topná sezóna prodražila. Jakým chybám se příští zimu vyhnout a ušetřit za vytápění tisíce korun?

Mnohé domácnosti nemile překvapily vysoké částky za vyúčtování energií. Přesto, že lidé omezili spotřebu, dopouštěli se drobných prohřešků, kvůli nimž se částky zvýšily až o tisíce korun. Jaké triky tedy odborníci doporučují, aby se příští topná sezóna nestala opět hororem?

Teplota v jednotlivých pokojích by měla být rozdílná

Pocitová teplota je u každého individuální. Někdo se rád „ohřeje“, jiný má raději chladnější prostředí. Recept na správnou teplotu prostě není. Odborníci doporučují dodržovat jedno pravidlo, které dokáže uspořit až tisíce korun ročně. A jaké to je?

Teplota v jednotlivých místnostech v domácnosti by se měla lišit. „Každým stupněm, o který snížíme teplotu, ušetříme až šest procent vynaložených nákladů na energie,“ vysvětluje důvody rozdílných teplot v místnostech Luboš Rydlo, produktový specialista ze společnosti KORADO, která je největším českým výrobcem ocelových otopných těles.„V obývacím a dětském pokoji, kde tráví rodiny většinu volného času, si mohou dopřát teplotu kolem jednadvaceti stupňů,“ dodává Luboš Rydlo s tím, že nejteplejším místem v domácnosti by však měla být koupelna. Teplotu kolem 24 stupňů odborníci nedoporučují jen z důvodu příjemného pocitu po koupeli, ale především proto, že vyšší teplota eliminuje zvýšenou vlhkost. Naopak v ložnici by teplota neměla přesahovat dvacet stupňů. Lékaři dokonce doporučují udržovat teplotu na osmnácti stupních z důvodu zdravého a kvalitního spánku. Ani kuchyň není třeba příliš vytápět. „Kuchyňské spotřebiče při vaření a pečení vyprodukují dostatečné množství tepla,“ doplňuje Rydlo a doporučuje si pomoci i otevřením trouby po pečení. Ta totiž díky zbytkovému teplu určitou dobu vytápí kuchyň zdarma. Nejstudenějšími místnostmi v domácnosti mohou být chodby či schodiště, kde lidé netráví příliš mnoho času.

Vypínání topení energie nešetří, spíše naopak

Vypnutí topení po dobu, kdy nejsou členové domácnosti doma, úsporu energií nepřinese. Mnoho lidí se totiž chybně řídí zažitým stereotypem a při odchodu z domu nebo odjezdu na dovolenou topení vypne. „Při chladném počasí teplota v interiéru velmi rychle klesá. Po návratu domů ji lidé musejí nárazově zvýšit až o několik stupňů, což si vyžádá až několikanásobně vyšší spotřebu energie, než kdyby byla konstantně udržována alespoň minimální teplota,“vysvětluje Luboš Rydlo.

Zapomínat na kontrolu radiátorů se nevyplácí

Topení „běží“ na plný výkon a stejně je v pokoji zima? Na vině mohou být zavzdušněné radiátory – velmi často opomíjený problém, kvůli němuž se může topná sezóna skutečně prodražit. Radiátor, ve kterém je vzduch, spotřebuje totiž mnohem více energie a náklady na vytápění značně stoupají. Proto je důležité pravidelně teplotu radiátorů kontrolovat. Pokud jsou i při maximálním výkonu na tělese vlažná, či dokonce studená místa, je v něm vzduch a místnost se dostatečně neohřeje. Radiátor je pak třeba odvzdušnit, což není nic složitého.

Správné větrání je klíčem k úspoře

Je stále hodně domácností, které kvůli špatnému větrání plýtvají energiemi. Mnoho lidí se totiž řídí léty zažitým mýtem a nechává okna pootevřená na ventilaci nebo mikro ventilaci. Žádný podstatný větrací efekt to nepřináší, dokonce může dojít i k poškození kování oken a účet za energie se výrazně navyšuje. Efektivnějším a účinnějším způsobem je krátké a intenzivní větrání na pět až deset minut zhruba třikrát denně. Odborníci doporučují větrat alespoň mezi dvěma místnostmi, aby vznikl průvan. Dojde k rychlé výměně a zvlhčení vzduchu, zároveň nevychladnou stěny ani nábytek a naakumulované teplo se v domácnosti dokáže udržet.

 

Zakryté radiátory prostor nevytopí, ale energii spotřebují

Poměrně častým prohřeškem, s nímž se můžeme v domácnostech setkat, je zakrývání radiátorů. Veškeré překážky část tepla pohlcují a navíc mu zabraňují rovnoměrně proudit do místnosti. „Před radiátory jsou postaveny nejrůznější kusy nábytku – typicky se jedná o sedací soupravy či komody – nebo jsou před nimi zavěšeny dlouhé závěsy a záclony,“ upozorňuje Luboš Rydlo. Příliš dobrým nápadem není ani sušení prádla na radiátorech. Nejen, že zabraňuje teplu proniknout do místnosti, ale navíc se v interiéru zvyšuje vlhkost, kvůli níž mohou později vznikat plísně. Mokré prádlo moc neprospívá ani samotným radiátorům. Mnohem dříve korodují a zkracuje se jejich životnost.

Pravidelné čištění radiátorů se vyplatí

Při úklidu bychom neměli zapomínat ani na čištění radiátorů. Nestačí je jen otřít na povrchu. Největší tepelné ztráty totiž způsobuje prach usazený uvnitř. Vytápění je tak mnohem méně efektivní, protože silná vrstva prachu výrazně ovlivní teplotu v místnosti. Součástí výbavy každé domácnosti by měl být speciální kartáč na odstranění nečistot v radiátoru, který je navržený pro rychlý a jednoduchý úklid v místech, kam se běžně nedostaneme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *