Sedm z deseti Češek zažívá bolesti. Po lécích většina sahá až při akutních potížích

Kvalitní spánek, pravidelné preventivní prohlídky, odpočinek a žádné bolesti jsou důležité podmínky pro spokojený a zdravý život. Nový průzkum společnosti dm však ukazuje, že české ženy jich často nedosahují. Kvalitní spánek zažívá jen necelá třetina žen a každá pátá žena spí v průměru méně než šest hodin denně. Na preventivní prohlídky ženy nejčastěji chodí k zubaři a na gynekologii, ale u praktického lékaře se nechává preventivně vyšetřovat jen asi polovina z nich. 

Zdravý spánek je vzácnost 

České ženy nejčastěji spí 6 až 7 hodin denně. Tuto variantu zvolila v aktuálním průzkumu zpracovaném agenturou STEM/MARK pro společnost dm téměř polovina oslovených. Čtvrtina žen uvedla, že spí v průměru 7 až 8 hodin denně, a téměř pětina žen se vyspí méně než 6 hodin za den. „Pokud se však bavíme o kvalitě spánku, nestačí jen dostatečný počet hodin. Velká skupina žen v průzkumu uvedla, že se v noci často budí a trpí nespavostí. Vydatný a kvalitní spánek má méně než třetina žen,“ komentuje výsledky průzkumu Jiří Peroutka, manažer komunikace dm drogerie markt. 

 

Nejčastěji na gynekologii a k zubaři 

Kromě kvality spánku je důležitým faktorem pro spokojený život také péče o vlastní zdraví. Ignorování varovných příznaků a vynechávání preventivních prohlídek často vede k závažným zdravotním potížím. Ženy v průzkumu uváděly, že nejčastěji chodí na pravidelné prohlídky ke svému gynekologovi (83 procent) a k zubaři (81 procent). Ostatní lékařské specializace však spíše zanedbávají. Na preventivní vyšetření u praktického lékaře dochází jen 52 procent žen a k očnímu lékaři jen 43 procent. 

Oproti tomu na užívání doplňků stravy myslí 9 z 10 žen. Nejčastěji volí hořčík a vitamíny C, B a D. Hlavním důvodem pro užívání doplňků stravy je ochrana zdraví, snaha cítit se lépe, případně snaha o lepší vzhled. Čtyřicet pět procent žen užívá jeden nebo více doplňků stravy alespoň jednou za den. 

S bolestí žije 7 z 10 žen 

S péčí o vlastní zdraví souvisí rovněž vnímání signálů, které tělo dává, pokud není vše v pořádku, nejčastěji ve formě bolesti. Z průzkumu vyplývá, že občasné bolesti zažívá 7 z 10 oslovených žen. Čtvrtina oslovených se s bolestmi potýká často, nejčastěji jde o věkovou kategorii nad čtyřicet pět let. „Zatímco mladší ženy uvádějí častěji menstruační bolesti a bolesti hlavy, starší ženy mají spíše problémy s klouby a pohybovým aparátem, se zády, páteří a také se svaly,“ upřesňuje Jiří Peroutka. 

Pro tlumení bolesti používá 78 procent žen léky. Zbytek raději odpočívá, zkouší bylinné přípravky, alternativní medicínu nebo se snaží zahnat bolest protahováním a cvičením. Průzkum také ukázal, že ženy po klasických lécích sahají většinou až tehdy, když jsou potíže opravdu akutní. Jen 28 procent žen si bere léky už při prvních známkách bolesti. 

V odpovědích na způsoby zvládání bolesti se projevil rozdíl mezi ženami, které aktuálně pečují o malé děti, a těmi ostatními. „Ženy bez dětí častěji uvádějí, že při bolesti volí raději odpočinek, zatímco ženy s malými dětmi do 10 let i přes bolest pokračují v běžných denních aktivitách,“ dodal Jiří Peroutka. 

Průzkumu se zúčastnilo celkem 502 osob ve věku od 18 do 64 let. 

 

  1. Mivolis šumivé tablety s hořčíkem

Množství: 20 ks 

Cena: 19,90 Kč 

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz. 

 

  1. Mivolis tablety Magnesium 500 + vitamíny B

Množství: 30 ks 

Cena: 79,90 Kč 

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz. 

 

  1. Mivolis pastilky hořčík + vitamin C + B6 + B12

Množství: 30 ks 

Cena: 29,90 Kč 

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz. 

 

  1. Mivolis roll-on ke zmírnění bolesti hlavy

Množství: 15 ml 

Cena: 69,90 Kč 

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz. 

 

  1. Mivolis studené a teplé obklady s upevňujícím pásem a látkovým pouzdrem

Množství: 1 ks 

Cena: 59,90 Kč 

K dostání v prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz. 

  1. Alpa mast Arthrosan

Množství: 30 g 

Cena: 129,00 Kč 

K dostání ve vybraných prodejnách dm, v aplikaci Moje dm a v online shopu dm.cz. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *