Kyperské halloumi je oblíbenou součástí grilovaček v celé Evropě

Sýr halloumi je čím dál oblíbenější pochoutkou na letních grilovačkách. Jeho hlavní výhodou je, že se v žáru neroztéká. Výborně chutná samotný, jen pomazaný olivovým olejem, ale dá se kombinovat i s různým kořením, zeleninou, omáčkami nebo třeba medem. Halloumi pochází z Kypru, odkud se dováží do celého světa. 

Historie halloumi na Kypru sahá až do byzantského období a první písemné zmínky o něm jsou staré 1200 let. Jeho výroba byla tradičně ženskou záležitostí a hlavní „sýrařka“ byla ve společnosti váženou osobou. Z Kypru se pak recept na výrobu halloumi rozšířil i do dalších středomořských zemí. 

V posledních letech objevují jeho kvalitu milovnici gastronomie po celém světě a stal se oblíbenou součástí letních grilovaček. Největším dodavatelem halloumi na evropský trh je kyperská společnost Alambra Petrou Bros Dairy Products. V jejich výrobním závodě se každý den zpracovává 280 tisíc litrů mléka z tamní kozí farmy. Mléko se nejprve ohřeje na teplotu 95 stupňů Celsia a následně se do něj přidá syřidlo, které způsobí srážení. Během procesu se odvádí syrovátka. Pevné bloky sýra se poté umístí do solného nálevu, kde se nechají odležet. Hotové halloumi pak projde kontrolou kvality, zabalí se a je připraveno k expedici do celého světa. Při ní výrobce využívá logistické služby Raben Group. 

Hotový výrobek se nakládá do kontejnerů s řízenou teplotou a přepravuje se do přístavu v Limasollu. Kontejnery se poté naloží na loď a plují do cílového přístavu. Tam je vyzvedávají nákladní automobily a převážejí je do skladů, odkud jsou distribuovány konečným příjemcům po celé Evropě. Celý proces zahrnuje několik překládek, tisíce ujetých kilometrů a mnoho zapojených lidí. Vše se provádí při kontrolovaných teplotách a v souladu s nejvyššími hygienickými normami. 

„Logistika čerstvých produktů je velmi náročná, zejména v parném létě, kdy teploty dosahují třiceti stupňů a více. Naší úlohou jakožto logistického operátora je zajistit odpovídající teplotu pro jednotlivé produkty v celém dodavatelském řetězci tak, aby koneční spotřebitelé našli na pultech obchodů čerstvé a bezpečné pochutiny,“ vysvětluje Michaela Dražanová, ředitelka Fresh Logistics, Raben Logistics Czech & Slovakia. 

Na Kypru se halloumi jí s melounem 

Halloumi má lehce slanou chuť a dá se připravovat v troubě, na pánvi i na grilu, obvykle potřené olivovým olejem. K dochucení se dá použít citrónová šťáva a máta nebo lze sýr kombinovat i na sladko s melounem, což je tradiční kyperský způsob, či medem a ořechy. Skvěle se doplňuje i s opečenou zeleninou. 

Pro Kypřany je halloumi nejen cenným vývozním artiklem, ale také důležitou součástí jejich tradiční kuchyně. V historii se vyrábělo výhradně z kozího a ovčího mléka, později se začalo používat i mléko kravské. V roce 2021 bylo halloumi zapsáno na evropský seznam Chráněného označení původu a pod tímto názvem se smí prodávat jen produkty obsahující minimálně 51 % ovčího nebo kozího mléka1. 

„Jak vypadá cesta halloumi takzvaně z farmy na vidličku, se můžete podívat v našem filmu na YouTube: Z farmy až na vidličku – Halloumi,“ dodává Jitka Kocalová, manažerka marketingu a PR, Raben Logistics Czech. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *