V Brně používají unikátní „jasoměr“ velikosti běžného foťáku. Pomáhá kontrolovat světla v ulicích i řešit podněty občanů

V Brně je bezmála 42 tisíc světelných míst veřejného osvětlení. Technické sítě Brno, které je mají na starosti, se starají nejen o to, aby světla svítila, ale také aby svítila správně. Pomáhá jim v tom i takzvaný jasoměr vyvinutý vědci z VUT. Přístroj o velikosti zrcadlového fotoaparátu změří jas během pár sekund a pomůže tak určit, zda svítí správně.

Technické sítě Brno (TSB) měří jas osvětlení v ulicích po každé výměně svítidel. Těch plánovaných, kdy starší svítidla nahrazují moderní LED, je v současné době kolem tisícovky ročně. Další výměny připadají na neplánovanou údržbu, například kvůli poruchám. „K měření jasu přistupujeme i v případech, kdy řešíme upozornění občanů na vysokou intenzitu osvětlení. Takových stížností se zpravidla sejde jen několik do roka,“ popisuje vedoucí Odboru veřejného osvětlení a dispečinku TSB Dušan Piják.

Práci v terénu technikům TSB značně usnadňuje takzvaný jasoměr, celým názvem jasový analyzátor LDA – LumiDISP, který vyvinuli vědci z brněnského VUT. „Jedná se u unikátní měřicí přístroj postavený na bázi digitálního fotoaparátu se speciálním vyhodnocovacím softwarem, který je schopný měřit jas a jeho distribuci v jakémkoliv prostoru. Oproti běžným bodovým přístrojům je tento systém schopen změřit jas ve 21 milionech bodů, a to během několika sekund. Samotné vyhodnocení pak zabere půl hodiny až hodinu,“ říká Dušan Piják

Díky jasoměru je možné v prvé řadě ověřit, zda parametry osvětlení odpovídají požadavkům platných norem. V případě nevhodného osvětlení pak mohou TSB požadovat nápravu u dodavatele svítidel. Pomocí měření se ale také nastavuje regulace na požadovanou hladinu jasu v nočních hodinách. To pomáhá snižovat náklady na provoz veřejného osvětlení v metropoli.

V případě podnětů občanů vztahujícím se k vysoké intenzitě veřejného osvětlení jsou pak TSB schopné doložit, že osvětlení odpovídá požadavkům norem. Technici TSB mají navíc certifikaci České metrologické společnosti. Jejich měření je tak možné využít v případě, že je potřeba doložit oficiální protokol o měření osvětlení příslušným orgánům státní správy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *