Kvůli rizikovým sportům, rakovině nebo jen tak preventivně. Co by měl muž vědět o zamrazení spermií?

V životě každého muže může nastat situace, která ohrozí jeho plodnost. Někteří například provozují vrcholovou cyklistiku, která je pro mužský klín velkou zátěží, jiní naopak mezi vyznavače pohybu nepatří a raději sáhnou po pravidelné cigaretě a sklence alkoholu. V horším případě je dokonce čeká onkologická léčba, jejímž častým vedlejším účinkem je nevratná sterilizace. Moderní reprodukční medicína zná poměrně jednoduché řešení, jak mohou muži svoji možnost mít potomky i do budoucna ochránit. Spermie si lze nechat zamrazit. Co tato metoda obnáší a kdy je vhodné k ní přistoupit?

Zdravý dospělý muž denně vytvoří až 100 milionů spermií a plodnost si na rozdíl od ženy zachovává až do poměrně vysokého věku. Některé, dokonce i každodenní činnosti však mohou muže o jejich reprodukční možnosti dříve či později připravit. „Možné ztrátě spermiogeneze se vystavují lidé pracující dlouhodobě v sedavém či rizikovém zaměstnání, konzumenti cigaret, alkoholu a dalších návykových látek, ale i vyznavači některých rizikových sportů – například vrcholové cyklistiky, kontaktních sportů nebo takových aktivit, kde může dojít k poškození páteře. To vše může tvorbu spermií nenávratně poškodit,“ varuje Kateřina Veselá, lékařka a ředitelka reprodukční kliniky Repromeda.

Mezi další faktory, které mohou negativně ovlivnit mužovu schopnost mít děti, patří některé lékařské zákroky, zejména v případě onkologické léčby. Radioterapie a chemoterapie pacienta totiž zpravidla sterilizují. Menší riziko pak představuje také jakákoliv operace v oblasti reprodukční soustavy.

Spermie vydrží zmrazené po desetiletí

Pokud by tak muž z jakéhokoliv důvodu zvažoval, jak svou plodnost zachovat, nabízí mu reprodukční medicína řešení v podobě kryokonzervace neboli zmrazení. Pohlavní buňky se při ní uchovávají v tekutém dusíku při teplotě –196 °C v takzvaných Dewarových nádobách. „Dříve se pro kryokonzervaci využívala metoda pomalého mražení. V dnešní době se na kvalitních pracovištích využívá moderní vitrifikace, kdy naopak dojde k velmi prudkému zmrazení. Tím se předejde tvorbě ledových krystalků, které by mohly sperma poškodit,“ komentuje odbornice na reprodukční zdraví.

Takto zmrazené spermie pak podle lékařky vydrží i desítky let, zpravidla po celé reprodukční období muže, či dokonce déle. „Následně se dají buňky velice jednoduše rozmrazit a použít, jejich kvalita přitom nijak neutrpí,“ podotýká Kateřina Veselá.

Podobně snadný je i proces odběru spermií určených ke kryokonzervaci. Odběr ejakulátu probíhá masturbací po dvou až třech dnech abstinence do sterilní nádobky vydané na reprodukční klinice, a to přímo na pracovišti ve speciální odběrové místnosti, klidně i za přítomnosti partnerky. Je-li to však muži příjemnější, lze odběr uskutečnit v domácím prostředí pod podmínkou, že pak na kliniku přinese svůj vlastní vzorek osobně.

Co když se ale muž časem rozhodne, že své sperma nadále uchovávat nechce? Jednoduše podepíše na klinice souhlas s ukončením skladování a na základě toho se uložené sperma neřízeně rozmrazí. Konkrétní vzorek je vždy navázán na svého majitele, nikdo cizí jej tak nemůže vyzvednout či použít a nejde jej ani darovat jinému páru. To platí i v případě, že muž zemře.

Kryokonzervaci některé kliniky onkologickým pacientům nabízejí zdarma

Pokud muž hodlá možnosti zmrazení spermií využít, měl by podle Kateřiny Veselé, ředitelky reprodukční kliniky Repromeda, počítat s náklady v řádu nižších tisíců korun za každý rok skladování jeho vzorku. „Například u nás na klinice nabízíme vitrifikaci spermatu a jeho uskladnění za tři tisíce korun, na stejnou částku pak vychází každý další rok uchovávání. Výjimkou jsou pacienti, kteří chtějí buňky zamrazit z důvodu očekávané onkologické léčby. Těm je kryokonzervace po dobu prvního roku poskytnuta za účasti pojišťovny zcela zdarma,“ uzavírá lékařka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *