Projekt BrnoID.cz mají nově ve správě Technické sítě Brno. Portál běží rychleji a ustojí větší nápor zákazníků

Portál BrnoID.cz, který má za cíl zjednodušit obyvatelům metropole i jejím návštěvníkům přístup k široké škále služeb, mají nově ve své správě Technické sítě Brno (TSB). Díky přesunu na servery městské firmy ustojí portál mnohem vyšší návštěvnost, zvýší se také spolehlivost a zabezpečení celého systému. Technické sítě Brno mají rovněž na starosti další rozvoj systému, do budoucna by přes portál mohlo být možné kupovat například vstupenky na brněnské veletrhy.

Správu celého projektu BrnoID.cz převzaly Technické sítě Brno letos v listopadu, e-shop jako takový mají pod palcem již přibližně půl roku. „Celý portál nyní funguje fyzicky i virtuálně pod TSB. Data se zpracovávají na našich serverech, které běží ve dvou našich redundantních datových centrech. Díky tomu je celý systém o něco rychlejší, ale hlavně zvládne daleko větší nápor zákazníků, a tím i více přístupů do databáze,“ popsal Michal Jukl, ředitel ICT Technických sítí Brno.

Dle statistik TSB využívá BrnoID.cz více než 360 000 lidí, ověřených je z tohoto počtu více než 250 000 uživatelů. Standardní denní návštěvnost portálu se pohybuje mezi pěti až sedmi a půl tisíci, unikátních přihlášení je dva až šest tisíc. „Lepší stabilita portálu se ovšem projeví zejména ve špičkách, jako byl například nedávný vánoční newsletter a s ním související zvýšená návštěvnost webu. Ta vyskočila až na 17,5 tisíce návštěv, přičemž díky přesunu na naše servery jsme při ní nezaznamenali sebemenší problém,“ uvedl Petr Mrázek, koordinátor projektu BrnoID.cz.

Výhodou přesunu portálu pod městskou firmu je vedle větší stability i neustálý dohled a vysoká míra zabezpečení. Technické sítě Brno se starají o provoz metropolitní datové sítě a jsou garantem kyberbezpečnosti v rámci magistrátu, jednotlivých městských částí i řady městských firem a organizací. O zabezpečení sítě se vedle odborníků na kyberbezpečnost starají i algoritmy založené na umělé inteligenci.

Prostřednictvím portálu BrnoID.cz je nyní možné vyřídit celou řadu věcí jak pro obyvatele města, tak i jeho návštěvníky. Vedle jízdenek a šalinkaret jde například o řešení placení odpadů, zařízení turistické karty, přístup k účtu a platbám vůči Knihovně Jiřího Mahena, nabídku části služeb společnosti Starez – Sport či organizace Sportovní a rekreační areál Kraví hora. Lze si také zakoupit veškeré produkty Zoo Brno, vstupenky do vily Tugendhat, brněnské hvězdárny, na hrad Špilberk či vyřešit napojení parkovacího účtu.

Paleta služeb a produktů, které budou prostřednictvím webového portálu dostupné, se navíc bude do budoucna dále rozšiřovat. „V blízké budoucnosti by se mohlo jednat například o nový prodejní systém vstupenek na brněnské výstaviště. Lidé by si tak vstup na veletrhy mohli pořídit přímo přes BrnoID.cz, například společně s nákupem jízdného k výstavišti,“ doplnil Petr Mrázek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *