Česká letadla nad Norskem. TopGis letos snímkoval fjordy i severskou krajinu

Letadla brněnské společnosti TopGis, tuzemského specialisty na letecké snímkování, křižovala letos v létě nebe nad Norskem. Během čtyř měsíců pořizovala firma pro tamní samosprávu snímky severské krajiny ve vysokém rozlišení. Výsledkem jsou velmi přesné ortofotomapy mimoměstských území.

Stroje Cessna 404 a Partenavia P68 brněnské společnosti TopGis jsou tuzemským fanouškům letectví známé již řadu let. Během teplých měsíců totiž pravidelně křižují nebe nad Českem a prostřednictvím speciálních kamer pořizují letecké snímky Česka. Každý rok takto zmapují třetinu země. Výsledky práce specialistů si lidé mohou prohlédnout například na portálech Mapy.cz či Chytremapy.cz, zástupcům měst a obcí jsou pak dostupné prostřednictvím webové mapové aplikace GisOnline.cz.

Aktivity tuzemského specialisty na letecké snímkování a jeho analytiku se však neomezují jen na hranice naší země. Letos v létě mohli lidé spatřit jeho letadla až v Norsku. „V období od května do srpna jsme podle podmínek pro tamní státní agenturu snímkovali mimoměstskou krajinu. Na rozdíl od Česka bylo snímkování na severu Evropy specifické právě přírodními podmínkami, kdy na některých místech byl sníh ještě i v červnu,“ uvedla Drahomíra Zedníčková, výkonná ředitelka společnosti TopGis.

Snímky norské krajiny se pořizovaly ve vysokém rozlišení 10 centimetrů na pixel. Po leteckém fotografování následovala aerotriangulace, proces, při němž jsou digitální snímky správně prostorově umístěny do souřadnicového systému. Snímky se poté importovaly do digitální fotogrammetrické pracovní stanice, jejímž prostřednictvím lze provádět mapování z leteckých fotografií.

„Pro srovnání, standardní snímkování v Česku probíhá v rozlišení 12,5 centimetru na pixel. Obecně se dá říci, že v zahraničí mají rozvinutější technické mapy než u nás a snímkují pravidelně i mimoměstská území ve větším detailu. Výhodou jsou také dlouhodobě užívané metodiky, které jsme díky této zakázce mohli převzít, a dnes z této zkušenosti těžíme při zpracování českých digitálních technických map,“ doplnila Drahomíra Zedníčková.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *