Naše pleť dostává v létě zabrat, jejími silnými spojenci jsou přípravky s kyselinou hyaluronovou

Intenzivní sluneční záření, vysoké teploty vysušující pokožku, poškozování kožní bariéry. To jsou výzvy, kterým čelí pleť během nejteplejšího ročního období. Právě v létě se pohybujeme nejvíce venku, kde je pokožka vystavena ostrému slunečnímu záření, prachu a dalším negativním vlivům.

Nejviditelnějším indikátorem stárnutí je u většiny lidí nepochybně stav a vzhled jejich pleti. A nejde jen o subjektivní pocit, kůže je objektivně důležitým orgánem, který je nutné v zájmu celkového zdraví udržovat v dobré kondici. Naštěstí nám příroda poskytla účinné mechanismy, které moderní medicína a kosmetika dokážou ještě mnohonásobně posílit.

Zázrak přírody v našem těle

Malým zázrakem vytvořeným přírodou je polysacharid kyselina hyaluronová (angl. hyaluronic acid, zkratka HA). Dnes již všeobecně známá látka získala v posledním desetiletí stabilní pozici jakožto účinná složka zkrášlujících kosmetických přípravků. „Kyselina hyaluronová se běžně vyskytuje v organismu. Velké množství je tvořeno v kůži, kde díky svojí schopnosti vázat na sebe vodu zajištuje pevnost, pružnost a hydrataci pleti,“vysvětluje doktorka Iva Dolečková, koordinátorka výzkumu ve společnosti Contipro, sídlící ve východočeské Dolní Dobrouči.

Jak kyselina hyaluronová působí? Spolu s kolagenem a elastinem je jednou z hlavních složek pojivové tkáně obklopující kožní buňky. V pokožce zlepšuje hydrataci, povzbuzuje tvorbu kolagenu a udržuje elasticitu. Funguje také jako antioxidant, pohlcuje volné radikály a má antibakteriální a protizánětlivou funkci.

Nejen pro krásu, ale i pro zdraví

Lidské tělo obsahuje asi 15 gramů kyseliny hyaluronové, přičemž její zásoby se stále obměňují – tělo ji na jedné straně neustále vytváří, zároveň se ale ztrácí rozkladem v rámci biochemických procesů. Schopnost organismu produkovat tuto užitečnou látku se však časem snižuje. „S věkem a vlivem vnějšího prostředí produkce kyseliny hyaluronové v organismu klesá,“ upozorňuje Dolečková. Pro lepší ochranu a regeneraci pleti je proto, podle ní, vhodné dopřát jí extra dávky kyseliny hyaluronové z přípravků, jako jsou pleťové krémy, séra nebo například masky.

„Zázračnou“ vlastností kyseliny hyaluronové je také její schopnost vázat velké množství vody – až několikanásobné v poměru k vlastní hmotnosti. Jeden gram kyseliny hyaluronové dokáže, díky chemickým vazbám jejích molekul, teoreticky v organismu udržet až šest litrů vody. Tuto schopnost využívají výrobci hydratačních přípravků určených pro péči o pleť, která si díky nim může i v suchém a teplém letním období udržet pružnost a svěžest.

„Přípravky na bázi kyseliny hyaluronové hydratují pleť, vyplňují vrásky a celkově omlazují vzhled pleti,“doplňuje kosmetička Markéta Merunková z Kosmetického a regeneračního studia Duha. Každodenní péče o pleť je podle ní jednou z důležitých součástí denní rutiny, jejíž dodržování se velmi vyplácí. Na trhu je přitom dostatek kvalitních kosmetických produktů s obsahem kyseliny hyaluronové.

Český ráj kyseliny hyaluronové

Jedním z významných světových dodavatelů kyseliny hyaluronové pro kosmetický a farmaceutický průmysl je právě Contipro. „V kyselině hyaluronové jsem viděl obrovský potenciál už od osmdesátých let minulého století. Pracoval jsem na lékařské fakultě a studoval jsem problémy kůže, aorty a některých dalších pojivových tkání, kde hraje kyselina hyaluronová velmi důležitou roli,“ přibližuje docent Vladimír Velebný, biochemik a zakladatel společnosti Contipro. „Tento potenciál nyní úspěšně využíváme v naší firmě, jejíž výrobní program se už třicet let výrazně orientuje tímto směrem,“ objasňuje.

Využití kyseliny hyaluronové se ale zdaleka neomezuje pouze na kosmetiku. Její aplikace je užitečná pro všechny orgány a části lidského těla, ve kterých se přirozeně nachází. Jedná se například o klouby nebo oči, které jsou, mimochodem, během léta namáhané také více než jindy – klouby intenzivnějším pohybem při aktivním odpočinku, oči vyšším jasem denního světla a rovněž kontaktem s vodním prostředím při koupání. Společnost Contipro vyvíjí z kyseliny hyaluronové mimo jiné také materiály pro rychlejší hojení ran nebo popálenin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *