Jak vybrat správný adaptér pro notebook? Kontrolujte 4 základní parametry!

Nabíjecí adaptéry se nejen u notebooků vyznačují nízkou životností. Ačkoliv by se mohlo zdát, že výběr náhradního adaptéru u laptopu bude hračka, měl by kupující vždy kontrolovat čtyři základní atributy – napětí napájení ve voltech (V), proud v ampérech (A), výkon adaptéru ve wattech (W) a rozměry samotného konektoru. Pokud si totiž při výběru nedáte pozor, v lepším případě nebude nesprávně zvolený adaptér fungovat, v horším případě může nenávratně poškodit baterii, případně celý počítač.

Náhradních nabíjecích adaptérů k notebookům je na trhu nepřeberné množství. Není se čemu divit, majitelé přenosných počítačů tyto adaptéry často zapomínají či ztrácejí, navíc se k tomuto druhu zboží nechovají zrovna příkladně. Ohýbání a lámání drátů tak, aby se vešly do tašky, pod pracovní stůl nebo za postel, je tradiční nešvar, který životnost adaptérů zásadně snižuje. Pokud ale adaptér přestane fungovat, jak vybrat nový? Kontrolujte při koupi 4 základní parametry.

  1. Napětí napájení (V)

V první řadě si každý majitel notebooku musí na starém adaptéru najít základní informace, které mu dají vodítko k tomu, podle jakých číselných údajů se řídit. „Nejprve musíme zjistit, jaké je napětí napájecího zdroje. To se udává ve voltech. Pokud kupujete adaptér, který není naprosto shodný s tím, který jste užívali, obecně platí tolerance okolo jednoho voltu. Pokud bude napětí příliš nízké, může adaptér notebook nabíjet, ale velmi nepravidelně. Naopak pokud bude napětí vyšší než to, které notebook využíval dříve, počítač se buď automaticky vypne, nebo se baterie začne přehřívat, což může vést k poškození,“ radí Radim Tlapák, ředitel předního českého internetového obchodu s bateriemi a dalším příslušenstvím do mobilních zařízení BatteryShop.cz.

  1. Proud (A)

Dalším parametrem, který je zapotřebí při koupi nového nabíjecího adaptéru zkontrolovat, je proud. Ten je měřen v ampérech a uváděna je hodnota, která představuje maximální proud, jenž může adaptér zatížit. „Hodnota tohoto parametru by neměla být nižší, než je požadováno, ale v tomto případě nevadí, pokud je vyšší. Protože pokud je napětí v normě a proud je vyšší, neměl by mít notebook žádný problém,“ objasňuje Tlapák.

  1. Výkon adaptéru (W)

Při kontrole vašeho starého adaptéru zjistíte, že je na něm uváděna také hodnota výkonu, který se měří ve wattech. Nejde o nic jiného než o součin napětí a proudu. Stejně jako u proudu platí, že tato hodnota může být vyšší, než je uváděno na adaptéru. Notebook si výkon upraví automaticky, není proto nutné se obávat jakéhokoliv poškození.

  1. Rozměry konektoru

Se všemi třemi výše uvedenými parametry by po důkladné kontrole při výběru nového adaptéru neměl mít majitel notebooku problém. Ten často nastává až ve chvíli, kdy hledá vhodný konektor. Bohužel platí, že prakticky každá značka má svůj specifický, některé mají dokonce různé konektory u jednotlivých modelů.

„Pokud se nedaří parametry konektoru najít přímo na adaptéru nebo v návodu, dají se poměrně jednoduše změřit. Je k tomu zapotřebí posuvné měřidlo, kterým změříte vnější a vnitřní průměr zástrčky. Některé značky však bohužel využívají zcela netradiční tvary, proto je výběr konektoru na celém procesu bezesporu tím nejsložitějším. Přesto se na trhu už objevují i adaptéry, které tento problém řeší,“ uzavírá Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz, v jehož nabídce jsou kvalitní univerzální adaptéry vlastní značky T6 Power, které využívají konektor USB-C kompatibilní s většinou notebooků na trhu. Adaptéry jsou nabízeny ve dvou variantách, a to s výkonem 45 W a 65 W. Variabilitu těchto zařízení zajišťuje řídicí čip, který je schopný přizpůsobit se vstupnímu napětí od 100 V až po 240 V.

 

Nové univerzální adaptéry pro notebooky T6 Power

Česká značka T6 Power na podzim letošního roku uvádí na trh nové univerzální adaptéry pro notebooky. Díky chytré řídicí jednotce jsou schopny pracovat s napětím od 100 do 240 voltů. Díky konektoru USB-C jsou vhodné pro většinu notebooků na trhu. Kompaktní rozměry a nízká váha od 160 g usnadňuje uživatelům časté přenášení.

T6 Power univerzální adaptér k notebooku, 45 W

Univerzální adaptér značky T6 Power pro napájení notebooků s výkonem 45 W je ideálním zdrojem energie pro menší notebooky nebo ultrabooky. Variabilitu zajišťuje řídicí čip, který je schopný přizpůsobit se vstupnímu napětí od 100 V až po 240 V, při frekvenci 50/60 Hz a 1,5 A.

Cena: 799 Kč bez DPH

T6 Power univerzální adaptér k notebooku, 65W

Univerzální adaptér české značky T6 Power s výkonem 65 W je vhodný i na cestování. Jednoduše proto, že jej s vhodnou redukcí do zásuvky zvládne adaptér T6 Power nabíjet váš notebook v celé Evropě i za velkou louží. Adaptér umí pracovat s rozsahem napětí na vstupu od 100 V do 240 V.

Cena: 889 Kč bez DPH

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *