Chcete na jaro podpořit svou imunitu? Dodejte tělu antioxidanty, choďte ven a dobře spěte

O důležitosti podpory imunity obzvláště v posledních dvou letech slyšíme často, a to je – nehledě na okolnosti – dobře. Péče o naše zdraví je zcela nezbytná a silná obranyschopnost má v tomto ohledu klíčovou roli. Jaro je přitom ideálním obdobím, kdy na zdravých návycích zapracovat. Podívejte se na 7 tipů pro zdravý životní styl, díky nimž si můžete dopomoci k pevné imunitě.

  1. Dodávejte tělu antioxidanty

Pro vybudování silné imunity by náš organismus měl mít k dispozici dostatek antioxidantů, mezi které patří například vitamín C a E, betakaroten, selen, zinek, resveratrol či astaxanthin. Poslední jmenovaný je přitom vůbec nejsilnějším přírodním antioxidantem: je například 6000krát silnější než vitamín C. „Astaxanthin chrání buňky před oxidativním stresem, zrychluje imunitní odpověď, posiluje obranyschopnost, udržuje ji v rovnováze a zvyšuje produkci protilátek,“ uvádí Petr Kubernát za společnost Astabio, která se na doplňky stravy s astaxanthinem specializuje.

  1. Jezte zdravě

Vzhledem k tomu, že drtivá většina buněk našeho imunitního systému sídlí ve střevech a že ze stravy přijímáme většinu nutných živin, je zdravý a vyvážený jídelníček opravdovým základem silné obranyschopnosti. Obecným základem je hodně čerstvé zeleniny a ovoce, obojí ideálně sezónní, luštěniny, ořechy a semena, celozrnné potraviny, tučné mořské ryby, dostatek probiotických a prebiotických potravin, a naopak málo soli a málo cukru. Z tuků omezte hlavně nasycené a trans tuky. V jídle můžete svému tělu dodat i zmíněné antioxidanty. Například nejsilnější přírodní antioxidant astaxanthin se vyskytuje ve sladkovodních řasách, droždí, mase lososů a pstruhů nebo krevetách. Na vitamín C jsou bohaté šípky či rakytník, selen zase dodají paraořechy, čočka, hrušky, lesní houby nebo vaječný žloutek.

Oxidační stres. Realita, nebo výmysl moderní doby?

V posledních letech se v souvislosti se zdravím a imunitou hojně hovoří o oxidačním stresu. Nejde přitom o žádnou módní vlnu strašení, ale o opravdové riziko. Oxidační stres souvisí s hladinou takzvaných volných radikálů v našem těle. To jsou skupiny molekul se záporným nábojem, které reagují s dalšími buňkami v těle a poškozují je. V organismu se vytvářejí přirozeně, ale také v reakci na vnější podněty. K těm patří požívání alkoholu, kouření, nevhodná strava nebo i stres. Organismus se proti volným radikálům brání s pomocí antioxidantů, které si také umí přirozeně vytvořit. Vlivem nezdravého životního stylu i dalších faktorů však volných radikálů může vzniknout značná přesila, na niž už jen antioxidanty vytvořené v těle nestačí. Vzniká tak právě oxidační stres, který podle výzkumů může přispívat k rychlejšímu stárnutí organismu, rozvoji onemocnění včetně rakoviny, aterosklerózy, diabetu nebo Parkinsonovy či Alzheimerovy choroby, poškození jater nebo imunitní dysfunkci. Abychom svůj organismus před oxidačním stresem ochránili, je důležité redukovat vlivy vedoucí ke vzniku volných radikálů a také dodávat tělu antioxidanty prostřednictvím stravy, ale i kvalitních potravinových doplňků. Jedním z nich je i produkt Astaforce, který je unikátní svou formou prášku rozpustného ve vodě.

  1. Dodržujte pitný režim

Adekvátní přísun tekutin je pro náš organismus důležitý. Tekutiny jsou nezbytné během celého procesu trávení potravy, zejména pak v momentě, kdy dochází ke vstřebávání živin do krevního řečiště. Pravidelný pitný režim zároveň pomáhá tělo detoxikovat. Nejvhodnější tekutinou je čistá kvalitní voda, dobře však poslouží i neslazené čaje, minerální vody nebo káva, ovšem v doporučovaném množství. Ta je totiž poměrně bohatá na antioxidanty. Tyto prospěšné látky najdeme i v zeleném nebo pampeliškovém čaji, nápoji matcha, ve víně či šťávě z červené řepy. V podobě nápoje si lze dopřát i nejsilnější antioxidant astaxanthin, a to díky jedinečné práškové formě doplňku stravy Astaforce.

  1. Nekuřte a s alkoholem opatrně

Kouření a nadměrná konzumace alkoholu jsou jedněmi z nejnezdravějších zlozvyků, které s sebou nesou širokou škálu negativních dopadů na celkové zdraví a kondici. Mimo jiné přispívá kouření i ke zvyšování oxidačního stresu v organismu.

  1. Buďte aktivní

Pohyb imunitnímu systému prospívá v mnoha ohledech: zvyšuje prokrvení, pomáhá dostat bakterie a viry z dýchacích cest, snižuje hladinu stresových hormonů. Tělesná aktivita má blahodárný vliv na kosti, svaly i klouby, zvyšuje výkonnost, zlepšuje okysličení, redukuje tukovou tkáň a vyplaví do organismu blahodárné hormony, které posílí psychiku. Ideální je kombinace aerobního a silového cvičení, a to pravidelně, alespoň dvě hodiny každý týden.

  1. Dostatečně spěte

Kvalitní spánek je základem pro fungování celého našeho organismu. Jeho nedostatek přináší celou řadu negativních projevů. Mimo jiné může zvyšovat inzulinovou rezistenci a přispívat tak k rozvoji diabetu, zvyšuje riziko propuknutí infekcí, je jedním z rizikových faktorů pro rozvoj nadváhy a také oslabuje imunitní odezvu.

  1. Relaxujte a pečujte o svoje mentální zdraví

Imunitu ovlivňuje i náš psychický stav, především dlouhodobý a chronický stres. Naučte se tedy stres odbourat, relaxujte, odpočívejte – ať už aktivně, nebo pasivně. Ideální je mít koníčky, jimiž dovolíte své mysli odpoutat se od každodenních záležitostí. Také můžete zkusit meditaci, jógu nebo aromaterapii. Podstatné je i pracovat na vztazích a snažit se udržovat dobré sociální vazby. Pohodové chvíle s rodinou a přáteli jsou i dle odborníků pro mentální zdraví velice přínosné.

 

Tip: Podpora vaší imunity v jedné sklence

Doplněk stravy Astaforce přináší nejsilnější přírodní antioxidant astaxanthin v unikátní formě nápoje, respektive ve vodě rozpustného prášku. Sílu astaxanthinu v něm doplňují selen, zinek, koenzym Q10, vitamín D3 a prebioticky působící inulin. Tato jedinečná kombinace dlouhodobě podpoří vaši imunitu a pomůže vám k pevnému zdraví. K dostání na e-shopu astaforce.cz.

Cena: Aktuální cenu výrobku najdete na astaforce.cz 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *