Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

Pečte letos bez námahy s multifunkčním robotem

Vánoce bez cukroví? Pro většinu lidí nemyslitelné. Češi vánoční cukroví milují, i když je jeho příprava časově i finančně poměrně náročná. A ze všeho toho hnětení těsta také pěkně bolí ruce. Jakkoliv jsou Vánoce spojené s tradicemi, zkuste si letos pečení „tradičně ručně“ zjednodušit a zpříjemnit šikovnými pomocníky. Mezi těmi vyniká moderní kuchyňský robot. „Multifunkční roboty v sobě kombinují hned několik přístrojů a pomohou tak s mícháním krémů, šleháním, ale i hnětením těsta nebo mletím oříšků. Zatímco robot pracuje, můžete vy dělat na něčem jiném – třeba si odvážit suroviny na další těsto nebo vykrajovat tvary z již hotového těsta,“ popisuje Magda Jandová, brand manažerka e-shopu Astoreo.cz, který nabízí řadu praktických vychytávek nejen do kuchyně.

Při výběru robota, kterého budete chtít používat hlavně na pečení cukroví, ale třeba i bábovek nebo koláčů, vybírejte takového, který vám nabídne hnětací hák dostatečně výkonný na přípravu těsta. U šlehacích metliček zase oceníte pogumovaný nebo silikonový povrch, který zvyšuje účinnost šlehání, snižuje hlučnost a brání uvolňování miniaturních částí kovu z metliček do těsta při oděru například o kovovou mísu. Nejmodernější přístroje nabízejí také takzvaný planetární systém míchání, který je mnohem efektivnější než běžné míchání, nevynechá ani kousíček nádoby a výsledek dovede k dokonalosti.

Tip: Vánoční kokosky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co budete potřebovat:

  • 4 bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 70 g měkkého tvarohu
  • Sůl
  • Čokoládová poleva na dozdobení

Jak na to:

Do kuchyňského robotu si upevněte šlehací (balónovou) metu a do nádoby dejte čtyři bílky se špetkou soli. Bílky vyšlehejte, dokud nejsou polotuhé, poté po lžičkách přidávejte moučkový cukr. Šlehejte několik minut, dokud pěna nevytváří špičky. Vyndejte mísu z robotu, přisypte kokos, přidejte tvaroh a opatrně spojte, ideálně gumovou stěrkou. Troubu předehřejte na 160 °C. Na plech vyložený pečicím papírem tvarujte lžičkou nebo zdobicím sáčkem kokosky. Pečte je v troubě s horkovzduchem asi 10 minut. Vychladlé kokosky můžete dozdobit čokoládovou polevou.

Dietní smažení? S beztukovou fritézou hračka

Na Štědrý den se ve většině českých domácností připravuje tradiční kapr, a to nejčastěji smažený v klasickém trojobalu. Tato klasika je v tuzemsku neodmyslitelnou součástí Vánoc, na tuku smažený pokrm ovšem žaludku příliš neprospěje. A zvlášť v období, kdy si dopřáváme hojnost i jiných jídel, a především cukroví. Není divu, že nám po štědrovečerní večeři bývá docela těžko od žaludku. Jde to ale i jinak, a dokonce si kapra v trojobalu nebo čím dál populárnější kapří hranolky nemusíte odpírat – stačí si tyto dobroty připravit ve zdravější variantě v beztukové fritéze.

Horkovzdušné fritézy, které k přípravě smažených jídel nepotřebují ani kapku tuku, se v posledních letech rozmáhají v řadě domácností. Nejen, že jsou v nich připravená jídla dietnější oproti použití klasické fritézy, ale navíc odpadá nutnost řešit, kam se starým olejem, snižuje se jeho spotřeba a i údržba fritézy je jednodušší. V beztukové fritéze můžete připravovat i hranolky, maso všeho druhu, restovanou zeleninu či třeba koláče a další pečené pochoutky.

Tip: Kapr v bylinkovém trojobalu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co budete potřebovat:

  • Kapří filety nebo podkovy
  • Mléko
  • Sůl
  • Citron
  • Vejce
  • Hladká mouka
  • Strouhanka
  • Čerstvé nebo sušené bylinky (tymián, petržel, provensálská směs)

Jak na to:

Očištěné kapří maso rozložte do nižší široké mísy, zalijte mlékem a zakápněte pár kapkami citronové šťávy. Maso nechejte naložené v mléce alespoň dvě hodiny, maximálně přes noc. Pak jej vyjměte, osušte papírovými ubrousky a z obou stran nasolte. Do strouhanky přidejte nakrájené čerstvé či podrcené sušené bylinky. Následně klasicky obalte v trojobalu: nejprve v hladké mouce, poté rozkvedlaném vajíčku a nakonec v bylinkové strouhance. Usmažte jej v troubě nebo horkovzdušné fritéze.

Pomalý hrnec vám uvolní ruce a vykouzlí dokonalou svíčkovou

Atmosféra Božího hodu se, jak už název napovídá, neobejde bez slavnostní hostiny. Na 1. svátek vánoční nesmí v řadě rodin chybět tradiční svíčková. Usnadněte si letos práci s její přípravou díky pomalému hrnci. Ten je navíc pro přípravu hovězího masa jako stvořený. „V pomalém hrnci se maso sice vaří déle, ale získá výraznou chuť a krásně změkne. Pomalý hrnec navíc spotřebovává jen poměrně málo elektrické energie, takže je úsporný. A také vám uvolní ruce pro jinou práci,“ uvádí Magda Jandová a přidává i tip: „Pokud v pomalém hrnci připravujete společně maso i zeleninu, dejte zeleninu naspod, protože je tvrdší, a až na ni pak maso. Tím docílíte toho, že bude obojí hotovo souběžně. A pokud to jde, nedávejte do pomalého hrnce nic zmraženého. Příprava by se zbytečně protáhla, suroviny by navíc byly delší dobu vystaveny nižší než potřebné teplotě a mohly by se začít kazit.“

Tip: Svíčková z pomalého hrnce

 

 

 

 

 

 

 

 

Co budete potřebovat (8 porcí)

  • 1 kg hovězí svíčkové
  • 250 g mrkve
  • 80 g petržele
  • 60 g celeru
  • 100 g cibule
  • Voda nebo hovězí vývar
  • Koření (3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 8 kuliček černého pepře)
  • 200 ml smetany
  • 2 lžíce octa
  • Citron
  • Sůl, pepř
  • Brusinky nebo brusinková marmeláda na dozdobení

Jak na to:

Zeleninu očistěte, oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Maso očistěte od tuku, osolte a krátce zatáhněte na rozpálené pánvi. Zeleninu vložte do pomalého hrnce, na ni položte maso, dolijte asi 100 ml vody nebo vývaru. Koření vložte do plátěného pytlíku a přidejte do hrnce k ostatním surovinám. Vařte několik hodin, dokud není maso hotové (budete muset kousek uříznout a ochutnat, abyste to poznali). Maso a pytlík s kořením vyjměte z hrnce. Zbylý obsah vyberte do klasického hrnce a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Omáčku rozehřejte na plotně a zřeďte dle potřeby vodou nebo vývarem. Za stálého míchání přidejte smetanu, dle vlastní chuti dochuťte solí, pepřem, octem a citronovou šťávou a ještě krátce povařte. Podávejte s vaším oblíbeným knedlíkem. Na talíři můžete dozdobit brusinkami či brusinkovou marmeládou.

 

Pomocníci do každé kuchyně

 

Kuchyňský robot SENCOR STM

Vánoční pečení ještě nikdy nebylo snazší. Představujeme vám multifunkčního parťáka, který díky rozsáhlým a chytrým funkcím zastane práci hned několika robotů. Planetární systém, při němž rotují hlavice oběma směry zároveň, vám zajistí dokonale hladké těsto bez hrudek. S unikátní flexi balónovou metlou ušleháte dokonalý sníh, šlehačku i domácí majonézu. Hnětací hák odvede perfektní práci při přípravě těsta na kynuté koláče i cukroví. Díky protiskluzovým nožkám je robot stabilní i při maximální rychlosti. Koupíte na Astoreo.cz.

Cena: 2 499 Kč

Odkaz na produkt zde.

 

 

 

 

 

 

 

 

Beztuková fritéza AF-06 Botti

Oblíbená smažená jídla, ovšem už žádný tuk! S beztukovou fritézou si můžete připravit křupavé hranolky, šťavnaté řízky nebo i vánočního smaženého kapra, aniž zatížili svoje trávení přemírou tuků. Koš i zásuvka fritézy jsou opatřeny nepřilnavým povrchem, takže nehrozí připálení. O bezpečnost v kuchyni se stará ochrana proti přehřátí, nezahřívající se rukojeť a protiskluzové nožičky. Koupíte na Astoreo.cz.

Cena: 1 499 Kč

Odkaz na produkt zde.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pomalý hrnec SENCOR SPR 5500SS

Pomalý hrnce v posledních letech kraluje zdravé kuchyni. Jednoduše připraví pokrmy výrazné chuti, v nichž zachová maximum vitamínů. Nepoužívá tuk, ale zdravou páru, a poradí si i s tužším kouskem masa, které připraví tak, aby bylo ve výsledku měkké a šťavnaté. Během vaření se o jídlo vůbec nemusíte starat, připálení nehrozí. Teplotu a dobu vaření nastavíte časovačem. A překvapí vás také nízkou spotřebou vody a energie. Koupíte na Astoreo.cz.

Cena: 2 799 Kč

Odkaz na produkt zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *