Přinese přelom v léčbě nemocí kloubů? Česká firma vyvinula výjimečnou surovinu

Mezi nejběžnější nemoci kloubů patří osteoartróza. Ta je přímo spojená s velkým úbytkem kyseliny hyaluronové, jejíž nedostatek v kloubech způsobuje opotřebování chrupavky. Výzkumníkům po celém světě se dosud nepodařilo najít řešení, které by tento problém trvale vyřešilo. V české laboratoři však nyní vzniká surovina, která by měla účinek léčiv na klouby prodloužit na trojnásobek oproti přípravkům používaným v současnosti.

Největší část kloubů v těle člověka představují takzvané synoviální klouby. Skládají se ze dvou styčných ploch, tedy hlavic kloubů, které jsou potažené vrstvou chrupavky. Mezi těmito plochami je dutina, která obsahuje synoviální tekutinu. Tato tekutina sehrává velmi důležitou funkci při pohybu každého člověka, protože snižuje tření a vyživuje celou chrupavku. Když je jí nedostatek, chrupavka degraduje a klouby se dostávají do problémů.

Onemocnění pohyblivých kloubů (osteoartróza) postihuje miliony lidí po celém světě. Není přitom pravidlem, že onemocněním trpí jen staří lidé. Důvodů jejího vzniku je vícero. Například obezita výrazně zvyšuje tlak na klouby, což urychluje opotřebení chrupavky. Rizikovým faktorem je i zaměstnání. Pokud se při něm soustavně namáhají stejné klouby, dochází k jejich přetěžování. Za vznikem osteoartrózy může být i genetická predispozice či vrozená deformita kostí.

Původní léčiva nejsou dostatečně účinná

Problém je, že v současnosti neexistuje kauzální léčba. To znamená, že neumíme odstranit příčiny onemocnění. Lékaři se proto zaměřují na následné zlepšení funkce kloubů a případné tišení bolesti. Proto se využívají injekční léčiva, která se aplikují přímo do kloubu. Ta rozdělujeme na dvě skupiny – glukokortikoidy a viskosuplementace, tedy roztoky kyseliny hyaluronové.

„Efekt léčby glukokortikoidy, který spočívá v protizánětlivém a analgetickém účinku, je velmi rychlý. Ale hlavními nevýhodami jsou nežádoucí účinky a krátkodobý efekt, který trvá jen několik týdnů,“ říká výzkumný pracovník Evgeniy Toropitsyn z firmy Contipro.

Kvůli těmto nedokonalostem byla vyvinuta léčba takzvanou viskosuplementací, kterou lze docílit obnovení správného fungování tekutiny uvnitř kloubů, zpomalí se patologický proces a dochází k celkovému zlepšení pohybové funkce kloubů. „Původní představou bylo, že po injekci hyaluronanu dojde k úpravě fyzikálních vlastností synoviální tekutiny. Dnes už víme, že procesy vyvolané osteoartrózou vedou ke zvýšení katabolismu, tedy štěpení. Kyselina hyaluronová proto degraduje a ztrácí svoje vlastnosti,“ vysvětluje Toropitsyn.

Méně injekcí a delší efekt

Tým vědců české biotechnologické firmy Contipro nyní dokončil vývoj suroviny, která bude tvořit základ nového a účinnějšího léčiva proti onemocnění pohyblivých kloubů. Ve společnosti, která sídlí ve východočeské obci Dolní Dobrouč, se zaměřili na to, aby byl jimi vyvinutý přípravek odolnější proti zmíněným degradačním procesům a zároveň vykazoval vhodné vlastnosti pro náhradu ztracené synoviální tekutiny.

Výzkumníci z Contipra už přípravek s novou surovinou vyzkoušeli a následně jej porovnali se všemi typy známých léčiv. Výsledky experimentu dokazují výjimečné vlastnosti nového materiálu. „Přípravek je lepší a degraduje mnohem pomaleji. Je více než třikrát odolnější vůči degradačním procesům než nynější dostupné přípravky. Dá se též předpokládat, že i následný terapeutický efekt bude trvat mnohem déle, což má za následek zvýšení účinnosti léčby osteoartrózy,“ dodává Toropitsyn. Contipro nabídne inovativní surovinu velkým farmaceutickým firmám, které ji uplatní ve svých injekčních léčivech na klouby. Již nyní jim Contipro pro tyto účely dodává právě kyselinu hyaluronovou.

Nové léčivo bude tvořit nejen nativní vysokomolekulární hyaluronan jako dosud, ale také nový enzymaticky zesíťovaný hydrogel na bázi derivátů hyaluronanu a dále chondroitin sulfát. Tyto složky poskytují přípravku lepší viskoelastické vlastnosti, zlepšují lubrikační vlastnosti, zpomalují degradační procesy probíhající v kloubu a prodlužují terapeutický efekt. „Všechny zmíněné složky podporují jedinečnost a výjimečnost hotového produktu. Díky tomu stačí při léčbě onemocnění kloubů menší počet injekcí, přičemž terapeutický efekt vydrží déle,“ uzavírá Toropitsyn.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *