Přebytečná kila po Vánocích? Schovejte je rafinovanými vzory, zavinovacími šaty i vhodnými džíny

Máte odjakživa plnější postavu anebo jen přechodně bojujete s povánočními kily navíc? Není potřeba zahalovat se do neforemných outfitů. Naopak, vhodně zvolené kousky vám pomohou plnější tvary zakrýt. Vsaďte na rafinovaně řasené šaty, džíny s vysokým pasem, geometrické vzory nebo třeba tuniky. Při výběru oblečení dbejte na správnou velikost a lichotivý střih. A hlavně narovnejte záda!

Jen málokterá žena nebojuje alespoň v určité části svého života s nadváhou. I dříve štíhlým dámám mohou kila navíc rychleji naskakovat především v období přechodu, tedy kolem 50. roku života, kdy nastávají změny v metabolismu, ukládání tukové tkáně i svalové hmotě. Vyšší váha ani přibývající léta by ovšem nikdy neměly zabránit ženě vkusně se oblékat a cítit se šik. Věk je jen číslo a kila navíc lze hravě skrýt. Poradíme, jak na to.

Zatáhnout bříško, narovnat záda

První trik není tak úplně ze světa módy, ale funguje skvěle: věnujte pozornost držení těla. Nahrbená záda, povolené bříško, schoulená ramena – to vše každému opticky přidá pěkných pár kilogramů. Naopak hezky srovnaná záda, zatažené břicho a dolů a dozadu stažená ramena vaši figuru na pohled vytvarují, zpevní a zeštíhlí. Schválně si to zkuste doma před zrcadlem. Pokud víte, že máte k hrbení se tendenci, a ne vždy si to hned uvědomíte, můžete vyzkoušet častější nošení podpatků. Ty vás totiž donutí narovnat se pořádně.

Vytvarujte postavu stahovacím prádlem

Při výběru oblečení, které dobře skryje nějaké ty nedostatky, začněte pěkně od základu, tedy od spodního prádla. Řeč je hlavně o tom stahovacím, které snadno pomůže vytvarovat a zpevnit problémové partie. Nenoste jej ale dlouhodobě, obzvláště, cítíte-li se v něm hodně „přiškrcená“. Zvýšený tlak zejména na bříško může způsobit různé komplikace od pálení žáhy a inkontinence až po žaludeční vředy. Ideální je tedy vsadit na stahovací prádlo opravdu jen pro výjimečné příležitosti, třeba pod formální nebo plesové šaty.

Podtrhněte svou ženskost

Ženám s pár kily navíc velmi lichotí šaty a sukně. Jsou ženské, rafinované a ve správných střizích dokonale „maskující“. „Pro zakrytí nadbytečných kil jsou perfektní například zavinovací šaty a šaty s řasením. Důležité je dát vyniknout ženským liniím, zvýraznit pas a zvolit vhodnou délku. U plnoštíhlých a zralejších žen by šaty i sukně měly sahat pod kolena. Velmi elegantní je pouzdrový střih, pokud však máte silnější boky a stehna, volte střih rovnější. Pro méně formální a hravější příležitosti poslouží vzdušnější “áčkové“ sukně. Máte-li větší bříško, snažte se vyhýbat sukním na šňůrku či gumu, i když mohou být pohodlnější. Sukně kombinujte s halenkou či košilí, které zastrčte do pasu a jen lehce nařaste, abyste zakryly vystouplejší břicho,“ radí Jana Vytisková, brand manažerka zásilkového obchodu a e-shopu Blancheporte, jenž se zaměřuje na dostupnou francouzskou módu.

Volnější tuniky noste jen ve správné velikosti

U halenek a topů volte ty s véčkovým výstřihem. Pokud máte větší ňadra, sáhněte po střizích, které zvýrazní váš pas, tedy například zavinovací či vypasované. Delší topy můžete stáhnout ozdobným opaskem. Ostatně, podtržení ženské siluety pomocí opasku bude podle módních stylistů jedním z trendů nadcházejícího jara. Skvělé jsou rovněž tuniky a ze svrchnějších vrstev také delší cardigany či pletené kabátky. „U volnějšího oblečení, jako jsou právě tuniky nebo cardigany, si je ovšem nutné opravdu pohlídat správnou velikost. Té by se ostatně měla držet každá žena při výběru jakéhokoliv kousku. Oversized móda patří možná tak do šatníku teenagerů, postavě starších žen obvykle nelichotí,“ doporučuje Jana Vytisková.

Vzorů se nebojte. Písmeno V je král zeštíhlení

Co se týče barev a vzorů halenek, tunik, ale i šatů, ani baculatější ženy se jich nemusejí bát. Nápadné, ale nepříliš křiklavé barvy, vzory i vkusné potisky pomohou odvést pozornost od tělesných proporcí, případně ji přesměrovat tam, kam chcete. Máte větší bříško? Pak zvolte halenku se zajímavým vzorkem či výšivkou v horní části těla nebo kolem dekoltu. Trápí vás silnější paže? Zakryjte je vzorovanými či krajkovými rukávy, které jejich objem opticky rozbijí. Ze vzorů se výborně hodí ty geometrické, přičemž simulaci zeštíhlení jasně vévodí šipky, ševrony a další tvary podobné písmenu V. U halenek a šatů také určitě oceníte efekt falešné siluety, kterého je obvykle dosaženo všitými bočními díly v tmavší barvě.

Džíny s vysokým pasem zakryjí bříško

Před šaty a sukněmi upřednostňujete kalhoty? Ani s plnější postavou to není problém, když zvolíte správný střih a barvu. Například oblíbené džíny jsou pro ženy s nějakým tím kilem navíc velmi vhodné, protože díky viditelným švům dokážou nohy na oko zeštíhlit. Džíny s vysokým pasem zase pomohou schovat vystouplejší bříško. Střih nohavic by měl být ideálně rovný, ale pokud chcete zamaskovat širší boky a stehna, ovšem lýtka máte hubenější, můžete vyzkoušet i bootcut (zvonový) střih. Rozhodně se vyhněte skinny džínům. Pokud plánujete k džínům obout uzavřené boty na klínku nebo podpatku, sáhněte po delších nohavicích, pro nízké boty či lodičky se naopak hodí 7/8 střih, který odhalí kotníky a nohy opticky prodlouží. Barvy džínů raději volte tmavší.

 

 

Dokonale šik i s pár kily navíc

Tvarující kalhotky s vysokým pasem, efekt plochého bříška

Stahující a extra jemný materiál těchto tvarujících kalhotek se neskutečně příjemně nosí. Vysoký pas efektivně zakryje vystouplejší bříško. Rozkrok je vypodšívkovaný bavlnou pro maximální komfort. Materiál splňuje Standard 100 podle Öko-Tex. Objednávejte v katalogu či na e-shopu blancheporte.cz.

Cena: od 579 Kč

Jednobarevná překřížená halenka

Jednobarevná halenka s překříženým výstřihem patří mezi 100% šik kousky. Výstřih do V opticky prodlouží trup a překřížení v pase podtrhne ženskou siluetu. Rukávy jsou 3/4 a s rozparkem. Objednávejte v katalogu či na e-shopu blancheporte.cz.

Cena: od 599 Kč

Košilové šaty s potiskem

Košilové šaty jsou momentálně in. Díky zavazování na pásek zvýrazní váš pas, véčkový výstřih s košilovým límečkem přitáhne pozornost k dekoltu. Vzdušný střih s délkou pod kolena schová i plnější boky a stehna. Jemný květinový vzor je téměř nestárnoucí klasikou. Objednávejte v katalogu či na e-shopu blancheporte.cz.

Cena: 999 Kč

Rovné džíny s vysokým pasem

Vysoký pas a rovný střih těchto džínů dokonale zamaskují povánoční kilogramy navíc. Džíny jsou na stehnech přiléhavé a na koncích rovné. Pas je široký a pohodlný, vzadu uprostřed pružný pro stažení bříška a optimální komfort. Zadní díl je zvýšený. Objednávejte v katalogu či na e-shopu blancheporte.cz.

Cena: od 879 Kč

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *