Pro 86 % Čechů je používání opalovacího přípravku samozřejmostí. Preferují ty voděodolné a nejlépe ve spreji, ukázal průzkum

Opalovací přípravky s ochranným faktorem jsou základní obranou proti zdraví škodlivému UV záření. Podle nejnovějšího průzkumu dm drogerie markt je používá celkem 86 % Čechů. Nejčastěji preferují aplikaci ve formě spreje, pro 3 ze 4 uživatelů je důležité, aby byl přípravek voděodolný.

Slunce, voda, opalování, relaxace – to vše neodmyslitelně patří k létu. Prázdninové měsíce jsou však zároveň obdobím, kdy je naše pokožka nejzranitelnější, a je tudíž potřeba ji účinně chránit. Většina Čechů si toto riziko uvědomuje, přičemž svědomitější jsou v tomto ohledu ženy a mladší lidé s vyšším vzděláním. Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost dm drogerie markt v květnu letošního roku provedla agentura STEM/MARK mezi lidmi od 25 do 60 let.

Blíží se čas dovolených

Letošní letní sezóna může být z pohledu dovolených v některých ohledech rekordní. O prázdninovém pobytu v Česku ani v zahraničí letos neuvažují pouhá 4 procenta domácností. „Právě při letních dovolených využívají podle průzkumu Češi opalovací přípravky nejčastěji. Při zahraničním pobytu u moře nezapomíná na ochranné opalovací přípravky celkem 69 procent dotázaných.

Na letní dovolenou v Česku si je pak přibalí 66 procent respondentů,“ uvádí Jiří Peroutka, manažer komunikace dm drogerie markt a dodává: „Celkem 75 procent uživatelů si opalovací přípravek kupuje před odjezdem na dovolenou. Pro 45 procent je kritériem při výběru preference konkrétní značky, 30 procent dotázaných má zase větší důvěru v produkty českých výrobců.“

Voděodolný a nejlépe ve spreji

Výsledky studie dále napovídají, že u Čechů jednoznačně vítězí voděodolné ochranné opalovací přípravky. Jejich preferenci uvádí více než tři čtvrtiny dotázaných. Zdaleka tak jednoznačné už to však není při volbě formy aplikace přípravku. Nejoblíbenější jsou spreje (32 %), které upřednostňují zejména lidé ve středním věku. Následují opalovací mléka (30 %), jež si udržují oblibu zejména mezi seniory, a na třetím místě figurují krémy (28 %). Ty podle průzkumu používají zejména zástupci mladší generace.

I přes mraky se lze spálit

„Průzkum ukázal, že při letní dovolené v tuzemsku se většina Čechů, konkrétně 54 procent, spoléhá na opalovací přípravky se středně vysokým opalovacím faktorem. Při dovolené u moře však již 71 procent lidí správně volí faktor vysoký nebo velmi vysoký,“ popisuje Peroutka.

Obezřetnost však podle studie nesprávně upadá v situaci, kdy je slunce schované za mraky. Při zatažené obloze na letní dovolené v Česku opalovací přípravek většinou nepoužije 39 % dotázaných. V případě pobytu u moře jsou již opatrnější, avšak pro téměř 3 z 10 Čechů je zamračené nebe důvodem k vynechání aplikace přípravku. Oblaka přitom nedokážou zachytit veškeré UV záření a rekreant se tak může ošklivě spálit, i když je slunce za mraky.

Kůži je třeba chránit

Každé letní spálení pokožky může zvyšovat riziko vzniku rakoviny kůže. Ta každoročně v Česku postihne více než 15 tisíc lidí a jedná se tak o vůbec nejčastější nádorové onemocnění u nás. Právě ochranné opalovací přípravky představují základní obranu před nebezpečným UV zářením a jsou prevencí vzniku kožních chorob a předčasného stárnutí pokožky. Člověk by je měl aplikovat alespoň 20 minut před příchodem na slunce a po 2 až 3 hodinách nanést novou vrstvu. Obecné pravidlo pak radí neopalovat se mezi 11 a 14 hodinou.

Ani po konci slunění by však lidé neměli na péči o svoji pokožku zapomínat. Ta je často po působení slunečních paprsků vysušená a nejlépe jí prospěje hydratační přípravek po opalování. Ten podle výsledků studie používají 3 ze 4 dotazovaných, ovšem polovina z nich pouze v případě, že se na slunci spálí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *