Plánujete vánoční „měkkouše“? Pojďte na to letos přes udržitelnou módu

Oblečení dostává pod stromeček většina lidí. Při vybírání letošních „měkkoušů“ však zkuste přemýšlet i o životním prostředí. Češi využijí jen asi 20 procent oblečení, které vlastní, a každý rok jej vyhodí kolem 400 milionů kusů. Textilní odpad i průmysl celkově znamená velkou zátěž pro naši planetu. Jak to změnit? Objevte kouzlo pomalé a udržitelné módy. Pořídit oděvy, které jsou ekologicky šetrné, dnes není vůbec problém.

Protože se blíží čas Vánoc a oblečení patří mezi nejčastější a nejoblíbenější dárky, jistě už pokukujete po nějakém, které by vaši blízcí ocenili. Zkuste si však letos při přebírání regálů a věšáků vzpomenout na to, že podle Institutu cirkulární ekonomiky unosí Češi a Češky jen asi pětinu svého šatníku a ročně vyhodí 400 milionů kusů oděvů. Textilní průmysl tak v rámci celé EU každý rok generuje přes 16 milionů tun odpadů, v Česku je to mezi 120 až 180 tisíci tun ročně. A co se týče emisí a dalších dopadů na přírodu, patří textilní průmysl mezi druhé největší znečišťovatele na světě.

Móda šetrná k životnímu prostředí

V budoucnosti by se však tato čísla mohla pozitivně změnit. Již několik let sílí trendy takzvané pomalé a udržitelné módy. „Pomalá a udržitelná móda nejsou synonyma, ale spojuje je touha omezovat negativní dopady rychlé, konzumní módy. Pomalá móda se vyznačuje hlavně tím, že nepodléhá módním trendům, zaměřuje se na nadčasové kousky, se kterými uděláte parádu mnoho let. Zároveň si zakládá na kvalitě a trvanlivosti oděvů a na tom, aby byla jejich výroba ohleduplná a šetrná jak vůči spotřebiteli, tak i životnímu prostředí. Udržitelná móda je na tom podobně, snad jen ještě více akcentuje šetrnost vůči naší planetě v celém životním cyklu textilu,“ vysvětluje Jana Vytisková, brand manažerka zásilkového obchodu a e-shopu Blancheporte, který se zaměřuje na dostupnou francouzskou módu a nabízí i řadu udržitelných oděvů a nadčasových kousků, které odpovídají rysům pomalé módy. Oba typy „alternativní“ módy také apelují na zákazníky, aby nakupovali z druhé ruky či si nepotřebné oblečení vyměňovali, oděvy nehromadili a vhodně je přešívali nebo upcyklovali.

Nenakupujte impulzivně, ale s rozmyslem a znalostí svého stylu

Základem pomalého nebo udržitelného šatníku je zaměřit se na ekologicky vyráběné oblečení, které dlouho vydrží a opravdu jej využijete. Při výběru se také řiďte typem své postavy a svou barevnou paletou. Najděte si svůj styl, ve kterém se cítíte nejlépe a držte se jej, aby se vám doma v šatníku nehromadily kousky, které si vezmete jednou a pak je necháte ležet ladem. Nakupujte srdcem, a nikoliv jen kvůli slevám nebo módním trendům. „Dávejte přednost základním, nadčasovým outfitům. Do takové výbavy se vám bude hodit bílá košile, bílá a černá halenka, jednobarevná trička, kvalitní svetr, blejzr nebo sako, černý rolák, džínová bunda, ale třeba i denimová košile. Pak také kvalitní džíny, ideálně rovného střihu, černé kalhoty, pouzdrová sukně, malé černé. Když si budete vybírat nový kus oděvu, vždycky se zamyslete, zda jej můžete snadno zkombinovat se třemi věcmi ze svého stávajícího šatníku. Pokud ne, raději jej oželte, protože jej dostatečně nevyužijete,“ radí Jana Vytisková.

Zdroj blencheporte.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *