Nevyžádané rady často napáchají více škody než užitku. Při problémech s početím nejlépe poradí odborník

Nevyžádanou radu od okolí dostal v životě snad každý. I když jsou mnohdy udělovány s dobrým úmyslem, v některých životních situacích naopak ubližují. Právě takové bývají i rady týkající se snahy o početí miminka, při které je důležité, aby byla žena nejen v ideální fyzické, ale i duševní rovnováze. Nadbytečná laická doporučení však mohou psychickou pohodu narušit. Pár, který se jich drží, pak navíc často ztrácí drahocenný čas, jež by mu ušetřila návštěva profesionála.

Problémy s otěhotněním trápí v současnosti asi 20 procent párů. S přibývajícími neúspěšnými pokusy se řada dvojic mnohdy rozhodne naslouchat nevyžádaným radám ze strany svých přátel či rodiny. Tendence poradit mají však často i úplně cizí lidé. Co ale pomáhá jednomu, nemusí pomoci druhému. A některé návody naopak mohou působit kontraproduktivně.

Častým, avšak zásadním problémem se může stát například doba, kterou pár do vyzkoušení všech možných „zaručených“ rad investuje. Při problémech s otěhotněním je to právě čas, který rozhoduje o tom, zda bude léčba neplodnosti úspěšná. „Čím dříve žena s partnerem navštíví lékaře, tím větší je šance, že se problém podaří brzy úspěšně překonat. V případě, kdy je příčinou neplodnosti závažné reprodukční onemocnění, které žádné babské rady nevyřeší, může jít skutečně o každý měsíc,“ radí Kateřina Veselá, lékařka a ředitelka reprodukční kliniky Repromeda.

Specialisté obecně doporučují, aby lékařskou pomoc vyhledal každý pár, který se při pravidelném pohlavním styku o početí neúspěšně pokouší déle než 12 měsíců, u žen starších 33 let pak po půl roce. Na rozdíl od řady laických nevyžádaných rad dokáže moderní reprodukční medicína ve většině případů k otěhotnění dopomoci.

Mohou ohrozit zdraví i psychiku

Laické tipy jako cvičení, masáže či aromaterapie tělu zpravidla nijak neublíží a ve snaze o otěhotnění mohou skutečně částečně pomoci. Kromě nich se však ženy setkávají i s doporučeními ohledně radikálních diet či detoxu organismu, které mohou jejich zdraví dokonce až významně poškodit.

Množství nebezpečných rad, jako jsou například návody na domácí přípravu vlastních medikamentů, lze také vyčíst v internetových diskuzích či na neodborných webových stránkách. „S rozvojem internetu a snadnou dostupností informací se mění informovanost pacientů. To je na jednu stranu dobře, protože se pacienti zajímají o možnosti své léčby, vzdělávají se a mají otázky, na stranu druhou se na fórech nachází spousta nesmyslných a nesprávných rad a pro lékaře je občas opravdu náročné je pacientům vyvracet. Některé návody navíc mohou být přímo zdraví ohrožující, proto je vhodné zvažované kroky vždy konzultovat s odborníkem,“ dodává lékařka Kateřina Veselá.

Podle terapeutky a koučky Šárky Vávrové si navíc řada „radílků“ ve skutečnosti ani neuvědomuje, jaké následky může jejich rada páru usilujícímu o miminko způsobit. A to jak na těle, tak na duši. „Žena je často pod tlakem společnosti i rodiny, protože má pocit, že neplní svoji ženskou úlohu. Někdy prožívá dokonce pocit viny a nízké sebehodnoty. Když navíc dostane nevyžádanou radu, která ‚všem vyšla na 100 procent‘, jen jí ne, octne se okamžitě v začarovaném kruhu sebeobviňování, deprese a stresu z toho, že mít dítě jí není souzeno. Nepohoda partnerky a pocity vlastního selhání samozřejmě negativně dopadají i na muže a občas to ovlivňuje celý vztah. V tomto stavu je pak velice těžké otěhotnět,“ popisuje terapeutka a dodává, že by pár neměl propadat dojmu, že je na své potíže sám. „Potíže s početím má přibližně každý pátý pár, přesto dnes umí reprodukční medicína ve většině případů k vytouženému miminku dopomoci. S psychologickou stránkou problému jistě pomůže návštěva zkušeného psychoterapeuta,“ uzavírá Vávrová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *