Komentář lékaře: Náladu jako na houpačce způsobuje hormonální nerovnováha. U žen je spouštěčem PMS i menopauza

Výkyvy nálad jsou definovány jako náhlé a nevysvětlitelné změny chování a pocitů. Za houpačkou emocí však u žen nejčastěji stojí hormonální nerovnováha a tu již vysvětlit lze. Co je příčinou hormonálních změn a jaký vliv na ženské tělo mají, popisuje ve svém komentáři renomovaný gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan, Ph.D.

Ačkoliv mohou být změny nálady vyvolány řadou okolností, jako je například stres, dysfunkce štítné žlázy či psychické onemocnění, mnohdy je jejich příčinou hormonální nerovnováha. Náhlé změny nálad totiž nejsou u žen, které hormonální výkyvy prožívají, ničím neobvyklým. Takový stav je běžný například v období menstruace či menopauzy, ale i v jiných fázích cyklu. Například v období ovulace jsou ženy citlivější k různým emocionálním podnětům, protože ženské tělo produkuje mnohem více hormonů než obvykle, čímž opět dochází k hormonální nerovnováze.

Na ženské tělo působí především hormony estrogen a progesteron, ale i nízké hodnoty testosteronu, které ovlivňují například energii, váhu či sexuální touhu. Vysoké hodnoty kortizolu mají zase obrovský dopad na některé oblasti mozku, což může vést k úzkostem, vzteku, nespavosti, přibývání na váze nebo ke vzniku duševního onemocnění či dokonce sebevražedným myšlenkám. Hladiny těchto hormonů se mění jak na základě životního stylu ženy či jejího cyklu, tak celkového zdraví.

Nepříjemné příznaky před menstruací trápí až 90 % žen

Nepříjemné příznaky, které ženy během svého cyklu pociťují, se nejčastěji objevují jeden až dva týdny před menstruací. Tento stav se odborně nazývá premenstruační syndrom, tedy PMS. V tomto období dochází k nárůstu hladiny progesteronu a naopak poklesu estrogenu. Právě estrogen má přímý vliv na dopamin či serotonin, tedy hormony ovlivňující náladu, pocity štěstí i motivaci. Proto právě v období krátce před startem menstruace mohou být ženy náladové a podrážděné. Tyto projevy pociťuje 9 žen z 10.

V extrémních případech dochází i k úzkostem

Závažnější poruchou, s níž se potýká přibližně 5 až 8 procent žen v produktivním věku, je PMDD neboli premenstruační dysforická porucha. Někteří odborníci považují PMDD za těžkou formu premenstruačního syndromu. Ačkoliv jsou příznaky podobné jako u PMS, v případě PMDD bývají obvykle extrémnější. Ženy se často setkávají s podrážděností, smutkem, ale také úzkostí. Mohou dokonce upadnout do těžké deprese, která je vyřadí z normálního fungování. Odhadnout, kdy PMDD přijde nebo jak dlouho bude trvat, je velmi obtížné. Záleží totiž na délce menstruačního cyklu. Stejně tak je problematické zjistit příčinu této poruchy. Spekuluje se ovšem o tom, že se jedná o abnormální reakci mozku na hormonální změny, ke kterým v období před menstruací dochází.

Změny nálad řeší ženy v reprodukčním věku i menopauze

Ke změnám nálad však nedochází pouze u žen v reprodukčním věku, trápí i ženy, které procházejí obdobím přechodu. Během této životní etapy totiž rovněž dochází k hormonálním změnám, kdy v těle kolísá množství progesteronu a opět klesá hladina estrogenu. Ženy navíc bývají často ve stresu, mají problémy se spánkem či úzkostí, což má na změny nálad také velký vliv. V tomto období dokonce existuje až 14x větší pravděpodobnost, že ženy upadnou do takzvané perimenopauzální deprese.

K hormonální rovnováze mohou pomoci kvalitní doplňky stravy

Chronické změny nálad mohou významně ovlivnit zdraví ženy a mít negativní vliv na vztahy, produktivitu práce či třeba sociální interakce. V důsledku toho může být rovněž ohroženo duševní zdraví ženy. Tyto faktory následně mohou zvýšit riziko vzniku vážnějších onemocnění. Ženy by proto změny nálad neměly podceňovat, či je dokonce ignorovat. První pomocí jim mohou být kvalitní doplňky stravy, jako je například Sarapis Mensis, který příznivě působí při premenstruačním syndromu, má pozitivní vliv na průběh menstruace a pomáhá ke správnému srovnání hormonálních hladin.

Pro dobrou psychickou kondici je důležité dbát na zdravý životní styl. Kromě vyváženého jídelníčku pomáhá i pravidelný pohyb a kvalitní spánek. Vhodné je se v období před menstruací vyvarovat větší konzumace kofeinu a alkoholu. Zároveň je důležité být si vědoma procesů, které se v těle dějí, a umět si náhlé změny v pocitech a prožívání odůvodnit. Díky tomu je možné s náhlými výkyvy nálad pracovat a nepodléhat jim.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *