Kamera otevírající dveře nebo sledování spotřeby vody on-line. Jaká chytrá zařízení míří do našich domovů?

Množství zařízení, které je možné zapojit do takzvaného Internetu věcí, každým rokem stoupá. Postupně se tak objevují řešení, jež ještě před několika lety mohla znít jako sci-fi. Jak může například chytrá domácnost hlídat vitální funkce seniorů? Díky čemu lze sledovat spotřebu vody v reálném čase? A co všechno je možné ovládat pouze pomocí gest a pohybu rukou? Představujeme několik nastupujících chytrých zařízení, která lidem v budoucnu výrazně ulehčí život. 

Zabouchnuté klíče nejsou díky biometrickým údajům problém

Kamery u vchodových dveří a s nimi propojené videotelefony se za poslední roky výrazně rozšířily do celé řady domácností. Uživatelům pomáhají na vlastní oči zjistit, kdo aktuálně čeká před vchodem, v některých případech je pak díky nim možné registrovat i podezřelé osoby pohybující se kolem domu. Kamerová zařízení se neustále vyvíjejí, jedním z posledních trendů je jejich zaznamenávání biometrických údajů. Díky této technologii je dnes možné například odemknout některé chytré telefony.

Nyní se tato funkce dostává i do kamer, které jsou propojeny s vchodovými dveřmi a systémem jejich otevírání. Podobně jako v různých filmech situovaných do budoucnosti se tak nyní při rozpoznání obličeje rezidenta domácnosti vchodové dveře otevřou. Obzvláště nápomocné to může být zejména v případě, kdy si člověk omylem zabouchne dveře. Rázem nemusí volat zámečníka, pouze přiblíží svou tvář ke kameře a pro klíče se pohodlně vrátí.

Sledování spotřeby vody může zabránit škodám

U spotřeby vody dlouhá léta platilo, že přehled o ní měl člověk jen jednou za rok, a to vždy zhruba v březnu, kdy obdržel souhrnné vyúčtování. Příliš podrobností, díky kterým by mohl svoji spotřebu upravit či přizpůsobit, však k dispozici neměl. „Tato věc se postupně mění, měřiče s dálkovým odečtem začínají být pomalu standardem, kromě toho je lze propojit i do Internetu věcí. Toto řešení jde ještě dál, spotřebu vody lze totiž sledovat v reálném čase naprosto kdykoliv. Postačí k tomu buď přístup do intranetového rozhraní nebo mobilní aplikace. Uživatel tak může svoje chování a spotřebu přizpůsobovat dle potřeb,“ uvedl Petr Holyszewski ze společnosti ENBRA, která se zabývá měřením spotřeby vody a tepla.

Výhoda tohoto řešení tkví také v tom, že může odhalit včas i různé problémy s vodou, které by bez Internetu věcí mohly znamenat výraznou škodu. „Příkladů lze uvést řadu, tím nejběžnějším může být prostý únik vody, ať už vinou prasklého potrubí či protékajícího záchodu. Člověk si za normálních okolností problému může všimnout až po nějaké době, vyšší náklady ale bude muset na každý pád uhradit. Vodoměry připojené k Internetu věcí mohou být řešením také pro obce v době sucha. Díky sledování spotřeby v reálném čase je totiž možné monitorovat, zda v některých částech nejsou odběry vody výrazně vyšší a jestli neporušují například zákaz napouštění bazénů,“ doplnil Holyszewski.

Senzory vitálních funkcí seniorů zavolají automaticky pomoc

Zařízení spojená s Internetem věcí nemusí zajišťovat pouze vyšší komfort, mohou být spojena i s otázkou zdraví. To je ohrožené zejména u seniorů, kteří proto často míří do speciálních pečovatelských domovů. V případě zdravotního či jiného problému se zpravidla spoléhá na rychlou reakci pečovatelské služby, případně na monitorovací zařízení připevněná k tělu člověka, která hlásí různé typy problémů.

Díky moderním technologiím se však na trh dostávají už i zařízení v podobě malých senzorů umístěných na zdech jednotlivých místností. Ty pomocí 4D radaru sledují a vyhodnocují pohyb, polohu, držení těla, výšku a vitální funkce seniorů. Jejich aplikace je tak vhodná zejména do domácností, kde senioři žijí sami. Pokud totiž systém zaregistruje, že člověk například upadnul, může díky zapojení do rámce Internetu věcí automaticky zavolat pomoc. Systém tedy počítá s tím, že senior u sebe nemá vždy mobilní telefon, po pádu může být navíc dezorientovaný či ztratit vědomí. Zároveň přitom není nutné, aby nosil například na ruce jakékoliv senzory, chytrá domácnost vše rozpozná sama.

Gesto ruky ovládající vozidlo, prezentaci nebo dron

I poslední chytré zařízení bylo ještě donedávna bráno spíše jako záležitost vzdálené budoucnosti. Jedná se o náramek, díky kterému je možné pomocí gest ruky ovládat celou škálu zařízení zapojených do Internetu věcí. Náramek je vybavený elektrodami, které umí detekovat svalovou aktivitu, ať už jde o stah či povolení svalu. Tyto pohyby pak převádí do konkrétních gest, kterými je ovládáno dané zařízení.

V praxi to může znamenat, že mávnutím ruky přeskočí prezentace na další snímek, přitažením paže se přiblíží, případně jiným gestem například zakroužkuje nějakou konkrétní část. A to aniž by bylo nutné paži směřovat na nějaký konkrétní bod, který ji snímá. Technologie umí pracovat například i s typickými pohyby při lusknutí prstem. Tím je tak možné například spustit přehrávání hudby. Ještě o něco zajímavější pak může být díky tomuto náramku ovládání dronů či jednoduchých vozítek. Podle polohy paže a jejích jednotlivých pohybů tak jednotlivá zařízení reagují svým vlastním pohybem, případně jinou funkcí – například zastavením.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *