Hormonální antikoncepce: Jak nastartovat tělo po vysazení a čím napomoci otěhotnění?

Pár měsíců, ale i rok. Tak dlouho může ženskému tělu trvat, než po vysazení hormonální antikoncepce obnoví přirozené procesy, jež byly do té doby potlačovány pilulkami. Proto není vhodné se upínat k tomu, že hned po pár týdnech od dobrání posledního „platíčka“ pár úspěšně počne vysněné miminko. Celý proces návratu k normálu vyžaduje zejména klid a trpělivost. Existuje však několik rad, které mohou pomoci čekání zkrátit a nastolit potřebnou psychickou pohodu. O jaká doporučení jde a kdy místo čekání raději navštívit odborníka?

Nezaspěte své plodné období

Před 61 lety získala americká firma Searle povolení uvést na trh vůbec první antikoncepční pilulku. Od té doby ušel vývoj hormonální antikoncepce dlouhou cestu, která jí předurčila stát se jednou z nejoblíbenějších metod ochrany proti nechtěnému početí. Podle aktuálních výsledků výzkumu odborníků z Univerzity Karlovy používá v současnosti pilulku proti otěhotnění téměř čtvrtina českých žen ve věku od 18 do 50 let.

Popularita antikoncepčních pilulek však v poslední době slábne. Dle odborníků je jednou z příčin obava, že užívání hormonů ohrozí budoucí plánované početí. „Je potřeba si uvědomit, že hormonální antikoncepce byla vyvinuta jako metoda dočasného omezení plodnosti. Dočasnost není sice přesně definována, ale v případě, že žena v budoucnu plánuje mít dítě, určitě by se nemělo jednat o užívání pokrývající téměř celý reprodukční věk,“ radí Kateřina Veselá, lékařka a ředitelka reprodukční kliniky Repromeda.

Relaxujte a dbejte na zdravý životní styl

Recept na úspěšné otěhotnění sestává z celé řady ingrediencí. Na ty je potřeba myslet právě po vysazení hormonální antikoncepce. Jejich správná kombinace může být tím, co pomůže zkrátit čekání na vytoužené miminko.

V první řadě je to psychická pohoda. Ženy usilující o početí by se tak měly vyhýbat přebytečnému stresu a neměly by propadat panice po pár měsících neúspěšného snažení. Dobrou volbou je dopřát si dostatek relaxace, například prostřednictvím masáží či různých léčebných procedur, například akupunktury.

Pro plodnost ženy je rovněž důležité udržovat ideální hmotnost. „Tělesná váha může hrát velmi důležitou roli, neboť má přímý vliv na správnou produkci ženských hormonů řídících ovulaci. K jejímu udržení je užitečné dopřávat si rozumnou míru pohybu a konzumovat vyváženou stravu. Na talíři ženy usilující o početí rozhodně najde své místo tmavá listová zelenina, chřest, luštěniny, tučné ryby, játra, mořské plody, ořechy či citrusy. Naopak je vhodné omezit umělé sacharidy a margariny,“ doporučuje odbornice na reprodukční medicínu.

Buďte trpělivá, ale ne přespříliš

Po vysazení antikoncepce potřebuje ženské tělo chvíli času, aby obnovilo přirozené biologické procesy. Pokud se tedy pár hodlá pokoušet o miminko, je vhodné vysadit tablety alespoň půl roku před plánovaným početím. „Pokud se partneři rozhodnou pro hormonální antikoncepci a plánují potomka, je třeba mít na paměti to, že by se mělo jednat skutečně o časově omezené řešení. Čím déle žena antikoncepci užívá, tím delší dobu pak může její organismus potřebovat k návratu do adekvátního režimu s ovulačními cykly. Některé ženy otěhotní ihned v prvním cyklu po zanechání užívání, u jiných je to možné třeba až za šest či více měsíců,“ popisuje Veselá.

Podle lékařky je rovněž podstatné neklást na sebe přehnané nároky a být trpělivá. Pokud se ale dvojici nepodaří počít během roku po vysazení antikoncepce, je nasnadě kontaktovat lékaře a následně navštívit reprodukční kliniku. „U žen starších 33 let je doporučeno tento krok učinit již po půl roce neúspěšného snažení,“ uzavírá Kateřina Veselá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *