Ceny energií letí vzhůru. Přinášíme 5 tipů, jak v létě šetřit elektřinu i plyn

Léto je obdobím, kdy průměrná spotřeba elektřiny a plynu v domácnostech obvykle klesá. Není potřeba tolik topit a svítit, vaříme lehčí jídla, která jsou rychle hotová, více času trávíme venku, takže tolik neběží televize nebo počítače. Pro některé domácnosti však může být letní spotřeba energií i tak vysoká, a to hlavně kvůli ochlazování interiéru klimatizací. Proto se i v teplých měsících vyplatí snažit se o co největší úsporu. Podívejte se na našich 5 tipů, jak v létě ušetřit na energiích.

Ceny energií stoupají a stoupat dle expertů i nadále budou. Dle portálu kurzy.cz stála 1. 7. 2020 1 MWh elektřiny na burze zhruba 1 230 korun, k 1. 7. 2021 vystoupala její cena již na 1 946 korun, což znamená meziroční zdražení o 58 procent. U zemního plynu byl nárůst ještě strmější, cena 1 MWh se od 1. 7. 2020 do 1. 7. 2021 zvedla ze zhruba 137 korun na 269 korun, tedy o 96 %. „Cenu elektřiny zvyšují především emisní povolenky, ale také očekávaný rozvoj ekonomiky, která se loni kvůli pandemii koronaviru dostala do útlumu. Průmysl potáhne nahoru také ceny zemního plynu,“ uvádí Michal Malaník ze společnosti Národní energie, která je ryze českým dodavatelem elektřiny a plynu. Mnozí dodavatelé již zdražení energií promítli do svých ceníků, a tak se je potřeba připravit na vyšší účty za energie. Růst cen se očekává i v roce 2022.

Tip 1: Správně pracujte s klimatizací

Klimatizace se vlivem několika rekordně teplých lét stává v podstatě nezbytným pomocníkem českých domácností. S ohledem na úsporu elektřiny je vhodné zvolit co nejúspornější model s optimálním výkonem. Vždy si předem spočítejte, jak velký prostor chcete chladit, a podle toho vyberte výkon klimatizace. Důležité je rovněž nastavení teploty, která by se od té venkovní neměla lišit o více než 7 stupňů. Nižší teplota není zdravá, protože hrozí teplotní šok při přestupu mezi interiérem a exteriérem, a samozřejmě se projeví také ve spotřebě. Pamatujte i na to, že při chlazení klimatizací nikdy nemějte otevřená okna a ideálně zavřete i dveře, pokud vedou do místností, které chladit nepotřebujete. Nepodceňujte pravidelnou údržbu klimatizace, zejména výměnu zanesených filtrů.

Tip 2: Ochlaďte dům zastíněním i větráním

Ještě úspornějším řešením je pak používat klimatizaci opravdu jen tehdy, kdy je to nutné. Ochlazení domu či bytu totiž lze dosáhnout i jinými prostředky. Velmi vhod přijde například venkovní zastínění oken, které je několikanásobně účinnější než stínění vnitřní, protože nepropouští sluneční svit k oknům a ta se pak nezahřívají. Další možností jsou odrazové okenní fólie, které se lepí na venkovní skla oken a mají v podstatě stejný účel. Držet doma chládek vám pomůže i větrání, jen si ho musíte dobře načasovat. Nemá smysl větrat, když slunce nejvíc „topí“ a vzduch je teplý, to raději nechávejte okna zavřená. Větrejte místo toho během noci a také časně z rána, dokud je venku chladněji.

Tip 3: Ohlídejte si ledničku

Vedle klimatizace je velkým „letním“ žroutem elektřiny lednička. Vliv na její spotřebu má nejen nastavení její vnitřní teploty, ale i teplota okolí. Při okolních teplotách nad 20 stupňů se spotřeba zvedá za každý stupeň třeba až o 6 procent. „Ledničku byste tak měli mít ideálně umístěnou v chladnějším koutě dál od zdrojů tepla i od oken, kterými by na ni svítilo slunce,“ radí Michal Malaník. Co se týče vnitřní teploty, nemá cenu ji nastavovat co nejnižší, bohatě postačí 5 až 6 stupňů.

Pravidelně také ledničku odmrazujte, protože vysoká vrstva námrazy její spotřebu zvyšuje o desítky procent. Snažte se také odolávat tomu, abyste do ní ukládali nápoje či jiné tekutiny v neuzavřených nádobách. Je sice pohodlné dát si v parném létě zchladit do lednice džbánek domácí limonády, ale nedělejte to. Odpařující se tekutina totiž přispívá právě k rychlejší tvorbě námrazy. Ledničku i mrazák byste pak rovněž měli udržovat adekvátně naplněné. Ne přeplněné, ale ani skoro prázdné. Ideální je kapacitu využívat zhruba na 70 % a potraviny mít rovnoměrně rozmístěné v celém prostoru.

Tip 4: Ušetřete na plynu chytrým vařením

Plyn se v českých domácnostech nejčastěji využívá k topení, ohřevu vody a vaření. V létě topíme jen výjimečně a teplé vody také spotřebujeme méně, a tak se při úspoře plynu zaměřte hlavně na vaření. Základem úspor při vaření na plynu je důsledné používání pokličky, správná velikost nádobí vůči plotýnce a také optimální síla plamene. Pro pouhé rychlé ohřátí jídla nebo pro přípravu pokrmů, které netřeba vařit dlouho, se vyplatí hrnce s tenčí stěnou, přes niž teplo rychleji pronikne. Při delším vaření naopak oceníte hrnce s tlustými stěnami a akumulačním dnem, které teplo dobře drží uvnitř. Nezapomínejte pravidelně čistit hořáky a jednou za rok si nechat sporák zkontrolovat plynařem.

Tip 5: Změňte dodavatele, léto je na to ideální

Jedním z nejjednodušších a mnohdy velmi efektivních řešení, jak účty za energie snížit, je změna dodavatele. A víte, že v létě pro to panují ideální podmínky? „Výpovědní lhůta u stávajícího dodavatele totiž obvykle trvá tři měsíce, takže vám přechod vyjde hezky na začátek topné sezóny. Pokud byste se pro změnu rozhodli až během podzimu, uplyne do té doby, než přejdete k tomu novému, a tedy i k výhodnějším cenám, skoro polovina sezóny a úspora nebude tak patrná,“ vysvětluje Michal Malaník.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *