Suchá, citlivá pokožka i hormonální akné aneb 5 způsobů, jak přechod změní vaši kůži

V období přechodu prochází ženské tělo celou řadou méně či více patrných změn od přibývání na váze až po nebezpečné řídnutí kostí. Ušetřena není ani pokožka, která zejména vlivem úbytku estrogenu začíná rapidně stárnout. Proměna pokožky během menopauzy může u některých žen probíhat pozvolna, u většiny však ke změnám dochází rychle a jsou výrazné. Na co se připravit a jaké jsou možnosti prevence či mírnění příznaků?

1) Suchá kůže

Jednou z prvních změn, kterých si ženy v přechodu na své kůži povšimnou, je její zvýšená suchost. Již v období premenopauzy, která může nastat i kolem 35. roku života, začínají vaječníky produkovat méně estrogenu, aby jej nakonec po poslední menstruaci přestaly tvořit zcela. Estrogen přitom stimuluje tvorbu kolagenu, který je v kůži zcela klíčovou látkou. „Během prvních pěti let přechodu může žena kvůli snížené produkci estrogenu přijít až o necelou třetinu obsahu kolagenu ve své pokožce,“ uvádí renomovaný gynekolog Pavel Turčan. K vysychání kůže přispívá i zhoršování schopnosti horní vrstvy kůže zadržovat vodu a také pomalejší obnova kožních buněk. Vedle suchosti se může dostavit i zvýšená svědivost kůže způsobená nižší sekrecí kožního mazu.

2) Zvýšená citlivost pokožky

Kolísající hormonální hladiny a redukce kolagenu i kožních lipidů rovněž způsobují, že se i dříve odolná kůže v období klimakteria najednou stane citlivou. Pokožka se ztenčí, její ochranná bariéra je slabší a dokonce se zvýší pH kůže, a ta tudíž mnohem citlivěji reaguje na nejrůznější podněty. Nově ji může dráždit i dříve bez problémů přijímaný krém nebo třeba jen hrubší oděv. Při i drobném poklesu teploty může naskočit husí kůže, a naopak na sluníčku pleť během chvilky zarudne. Častěji se mohou objevovat vyrážky a obvykle dochází také ke zhoršení různých kožních onemocnění.

3) Vrásky a povadlá kůže

Období menopauzy je právě tím časem, kdy většina žen zaznamená zvýšenou tvorbu vrásek. Kvůli výraznému poklesu kolagenu v kůži i ztenčení svrchní vrstvy pleti dochází ke zviditelnění jemných rýh i vrásek, menší pružnost kůže pak vede k povadlosti především v oblasti krku, tváří a čelisti. K vyšší tvorbě a viditelnosti vrásek přispívá i rychlejší odumírání kožních buněk. Pokles hladiny estrogenu také způsobuje změny v ukládání tuku, který se přesouvá do nižších partií, jako je břicho, boky a stehna. Naopak z obličeje, krku, rukou a paží tuková vrstva, která sloužila i jako jakýsi podpůrný polštář pro napnutí kůže, mizí. Kůže v těchto oblastech tak povadá a množí se vrásky.

4) Akné

Ač je akné spojováno především s obdobím dospívání, některé ženy jím mohou být nemile překvapeny i v přechodu. A tak jako v pubertě jsou na vině rozbouřené hormony. Kvůli poklesu ženských hormonů dochází k nadbytku hormonů mužských. Hormonální nerovnováha pak vede k hromadění mazu v pórech a zanícení kůže, což se projevuje právě tolik známými pupínky. Podle odhadů odborníků může takzvané hormonální akné v období od 40 do 49 let zažívat až čtvrtina žen. Dobrou zprávou je, že po menopauze v drtivé většině tato nepříjemnost zase zmizí.

5) Změny v pigmentaci

Pokožka ženy v přechodu je nejen suchá, citlivá, méně pružná, ale také bledá, protože se v ní tvoří méně pigmentu melaninu. Melanocyty, buňky zodpovědné za vytváření tohoto hormonu, jsou totiž opět řízeny estrogenem. Snížená produkce melaninu má za následek nejen bledší pokožku, ale také horší ochranu kůže před UV zářením. Jeho vlivem pak může u žen v přechodu ve větší míře docházet k hyperpigmentaci – tvorbě tmavých skvrn.

Pomůže specializovaná kosmetika i zdravý životní styl

Zcela zabránit změnám pokožky souvisejícím s menopauzou nelze. Vhodnou péčí o pokožku, ale také zdravým životním stylem je možné jejich průběh zpomalit. Na trhu je dnes dostupná celá řada produktů určených speciálně pro stárnoucí pleť. Vhodné jsou především ty obsahující kvalitní kyselinu hyaluronovou, která podporuje hydrataci, dále pak přípravky s peptidy, jež pomáhají bojovat proti vráskám. Při pohybu venku by pak ženy v menopauze měly používat ochranné krémy proti UV záření. Důležité je dbát na pitný režim a dodávat svému tělu vitamíny a další látky podporující zdraví pokožky. „Lze doporučit omezit cukr, bílou mouku i průmyslově zpracované potraviny, které přispívají k tvorbě zánětů. Naproti tomu je dobré zvýšit přísun antioxidantů, vitamínu E a C, omega-3 mastných kyselin a probiotik. V období, kdy se projevují hormonální změny, lze také sáhnout po doplňcích stravy s fytoestrogeny, což jsou látky velmi podobné estrogenům a pomáhají tak omezit dopady poklesu ženských hormonů,“ doporučuje lékař Pavel Turčan. Mezi takové přípravky se řadí například Sarapis Soja, který nabízí fytoestrogeny z extraktů ze sojových bobů a červeného jetele, jež kombinuje s blahodárně působící mateří kašičkou i dalšími prospěšnými vitamíny a minerály.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *