Mezinárodní turnaj futsalu pro nevidomé Bučovice Blind Football Cup se koná letos již poosmé

O víkendu 26. a 27. září 2020 se v jihomoravských Bučovicích uskuteční další ročník turnaje Bučovice Blind Football Cup (BBFC). Osmého ročníku tohoto jedinečného turnaje se zúčastní týmy nevidomých hráčů fotbalu z pěti evropských zemí.

Vůbec poprvé přijede tým ze země galského kohouta, reprezentační tým Francie složený z mladých hráčů do 23 let. Účast na turnaji letos potvrdil také obhájce loňského prvenství, německé družstvo FC St. Pauli z Hamburku, které dosud nechybělo na žádném ročníku. Již čtyřikrát se turnaje zúčastnil řecký tým Pirsos Thessaloniki, pokaždé skončil na stupních vítězů, nikdy se však neradoval ze zlatých medailí. Dalším pozvaným týmem je Wisła Kraków. Poláci jsou také pravidelným účastníkem turnaje, nikdy však nedosáhli na medaile. Domácí tým Avoy MU Brno se v předchozích dvou letech umístil na bronzové příčce a v medaili věří i letos.

„Organizace letošního ročníku byla poznamenána pandemií koronaviru. První termín na jaře jsme museli zrušit a posunout na konec září. Většina původně pozvaných družstev včetně úřadujících mistrů Evropy musela účast kvůli situaci ve své zemi odmítnout, plánované složení účastnických týmů se tedy zcela změnilo. Jsme vděční pozvaným zahraničním týmům, že k nám i v této nejisté době přijedou. Jejich trvalý zájem svědčí o tom, že turnaj si celosvětově vydobyl pověst výjimečné akce, na kterou účastníci dlouho vzpomínají a rádi se vracejí,“ konstatovala Jitka Graclíková, pořadatelka této mezinárodní sportovní události.

Týmy z celé Evropy a komentář v angličtině

Výjimečnost turnaje vyzdvihuje také hráč Avoy MU Brno Ondřej Gottlieb. „Vynechal jsem pouze první ročník BBFC a mohu říct, že kvalita a úroveň turnaje převyšuje veškeré jiné turnaje, na kterých jsem kdy měl možnost si zahrát. Je úžasné, že organizátoři dokážou přilákat týmy z celé Evropy, jejichž klání mohou sledovat i nevidomí fanoušci díky profesionálnímu anglickému komentáři. Je to však přátelská a dá se říct i lehce party atmosféra, která dělá z Bučovice Blind Football Cupu naprosto specifickou a výjimečnou událost, o niž má zájem mnoho týmů a pro většinu hráčů je jedním ze zlatých hřebů celé sezóny,“ upozorňuje Gottlieb.

Turnaj organizuje tým Avoy MU Brno, který má díky sedmileté tradici akce kontakt na mnoho zahraničních celků a velkou měrou se podílí na budování evropské sítě klubů futsalu pro nevidomé. Brněnské družstvo je úzce spjato s Masarykovou univerzitou a funguje pod záštitou Střediska Teiresiás, které pomáhá studentům se specifickými nároky. „Je takovou naší alma mater, partnerem, který nám akci pomáhá zajistit technologicky a v profesionální blind-friendly kvalitě,“ dodal Tomáš Bukovský, pořadatel turnaje a zároveň brankář domácího týmu. O úzké spolupráci pořadatelů s Masarykovou univerzitou svědčí i fakt, že slavnostní výkop provede Martin Bareš, rektor této brněnské vysoké školy.

Všechny zápasy budou doprovázeny audio komentářem, který budou moci poslouchat diváci i v teple domova. Vzhledem k opatřením, která zamezila příjezd oběma britským komentátorům však bude komentovaný stream zveřejněn o týden později. Budou-li mít fanoušci zájem o rychlé shrnutí stavu aktuálního zápasu, mohou sledovat výstup aplikace BBFC timer, unikátní webové technologie nahrazující běžný „papírový“ zápis a nabízející rozličné statistiky (hráči obou týmů, vstřelené góly, fauly, odehraný čas a jiné), které jsou k dispozici online či na dvou velkoplošných displejích poblíž hřiště. Všechna utkání bude řídit čtveřice nejlepších evropských rozhodčích, která soudcuje všechny významné mezinárodní soutěže, v minulosti mimo jiné i paralympiádu v brazilském Rio de Janeiru roku 2016 či Mistrovství světa 2018 v Madridu.

Turnaj se stejně jako v předchozích letech odehraje na venkovním hřišti bučovické základní školy na ulici Školní 710, kde je pro hráče připraven umělý trávník třetí generace. Konat se bude za každého počasí. Pořadatelé kladou důraz na dodržení veškerých možných hygienických opatření. Statistiky a k aktuálnímu utkání budou moci zájemci sledovat na nově spuštěných webových stránkách www.bbfc.cz/cs/live.

Více informací naleznete na oficiálních stránkách turnaje www.bbfc.cz.

Jedním z partnerů turnaje je společnost OrCam, která na místě nabídne zájemcům možnost otestovat nový produkt, malou kamerku OrCam MyEye 2, která se připevňuje k brýlím a díky umělé inteligenci umí předčítat jakýkoli tištěný text, rozeznávat barvy, bankovky, produkty podle čárových kódů či lidské tváře. Ambasadorem této pomůcky se stal Leo Messi, českou tváří je pak hráč Avoy MU Brno Ondřej Gottlieb.

V rámci doprovodného programu se zapojí také brněnské science centrum VIDA! s pokusy pro všechny smysly.

Přehled týmů včetně ročníků účasti a vítězných let

  • Pirsos Thessaloniki (Řecko): 2014 – 2. místo, 2015 – 2. místo, 2016 – 3. místo, 2019 – 2. místo
  • FC St. Pauli (Německo): 2013, 2014, 2015 – 3. místo, 2016, 2017, 2018, 2019 – 1. místo
  • Avoy MU Brno (ČR): 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 – 3. místo, 2019 – 3. místo
  • Wisła Kraków (Polsko): 2016, 2017, 2018
  • Francie U23

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *