Dna, nemoc králů i moderního života. Pomáhá sundat boty a mlsat třešně

Přestože dna neboli pakostnice zní mnohým lidem jako nemoc z minulých časů, pro řadu jiných jsou dnové záchvaty několikrát do roka či měsíce nepříjemnou realitou. Moderní způsob života této nemoci svědčí. K jejím spouštěčům totiž patří obezita, nedostatek pohybu a vysoká konzumace alkoholu a masa. Úlevu naopak najdeme v přírodě, pročišťování a bylinkách.

Oteklé, velmi bolavé a zarudlé klouby jsou obvyklými příznaky této „nemoci králů“. Takto vznešený název dna dostala proto, že často následovala po přebytku alkoholu a jídla s vysokým obsahem purinů, jako je skopové, zvěřina, vnitřnosti, uzeniny nebo čokoláda. A takový jídelníček si v minulosti mohli dopřávat skutečně jen lidé z nejvyšších kruhů.

Na první pohled tedy k vyléčení stačí přejít na lehkou a zdravou stravu. Bohužel takto jednoduché to dnou postižení lidé nemají – vysoký obsah purinů se totiž ukrývá také v mnoha druzích zeleniny (například ve špenátu, kapustě či chřestu), některých rybách nebo luštěninách.

Naštěstí ale existují i potraviny, které riziko dny snižují. Prospěšné jsou především vybrané druhy ovoce – třešně, borůvky a další bobule, banány nebo hrušky. Odedávna se k pročištění krve používaly rovněž plevelné rostliny jako řebříček, pampeliška a kopřiva. „K dalším bylinám, které rozpouštějí usazeniny v organismu a pročišťují krev, patří židovská mochyně, lopuch a pýr. K nejlepším v tomto směru potom řadíme zpracované pupeny břízy, jasanu a buku. Pomáhají při očistě kloubů a páteře od usazenin, ale také rozpouštějí usazeniny v trávicích a vylučovacích orgánech,“ říká nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Na bolestivé záchvaty pomohou bylinky

Dnové záchvaty většinou přicházejí ve vlnách a odeznívají několik dní. Bolest nejčastěji začíná v palci u nohy a postupně může přecházet dále do nohou. Otok a zánět vyvolávají krystalky kyseliny močové, která se právě z purinů vytváří. Krystalky se ukládají v kloubech, šlachách a ledvinách. „Ke snížení množství kyseliny močové můžeme využít čisticí bylinky jako pýr, lopuch, židovskou mochyni a gemmoterapeutika z jasanu a buku. Ty je vhodné zkombinovat také s gemmoterapeutiky z protizánětlivě působící třezalky, olše či vrby. Na pročistění od bakteriálních zátěží, které se na vzniku dny mohou podílet, použijeme gemmoterapeutikum z pupenů topolu,“ dodává Podhorná. Velmi důležité je rovněž dodržovat pitný režim, aby se organismus mohl pročistit a krystalky se vyplavily. Vhodná je čistá voda, bylinné čaje a alkalické minerálky.

Vykročte bosou nohou

Velkou roli u dny hraje obezita. Snižování hmotnosti by ovšem mělo být pozvolné. Pohyb je navíc potřeba přizpůsobit aktuálnímu stavu. Přímo při záchvatu dny bývá došlap bolestivý a pacienti se namáhání nohy záměrně vyhýbají. Bolestivé klouby není radno zatěžovat, ideální cvičení dokáže vždy doporučit fyzioterapeut.

Jako u většiny nemocí hraje u dny roli hladina stresu. Chronický stres riziko zánětu v těle zvyšuje. Pravidelný odpočinek je proto pro postižené nutností. Vhodné jsou například procházky v přírodě. Za dobrého počasí se doporučuje chůze naboso, ta totiž tlumí ztuhlost kloubů i svalů. Jejich uvolnění podpoří také třezalka, vrba a gemmoterapeutikum z bělotrnu a javoru babyky, které urychlují regeneraci nervu – zlepšují vedení vzruchu nervem, a tím uvolňují jeho ztuhlost. „Jedněmi z nejlepších bylinných prostředků k odbourání stresu potom patří eleuterokok, zvaný též čertův kořen, rozchodnice a aralka,“ doplňuje Podhorná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *