Značka Bugatti slaví 110 let od svého založení výstavou historických vozů v Galerii Vaňkovka

Legendární automobilová značka Bugatti slaví letos 110 let od svého založení. Své výročí v Česku slaví výstavou historických vozidel s názvem Žijeme Bugatti. Akce postupně navštíví hned 4 evropská města – Brno, Prahu, Bratislavu a Katowice. První zastávka je naplánovaná na téměř celý únor. V jihomoravské metropoli v nákupní Galerii Vaňkovka se koná od 4. do 22. února.

„Povedlo se nám dostat mezi pouhou čtveřici měst ve střední Evropě, kde se tato výstava bude konat. Ještě více nás pak těší, že Galerie Vaňkovka bude vůbec první zastávkou tohoto turné, všechny historické vozy na jednom místě si tak budou moci návštěvníci poprvé prohlédnout právě zde,“ uvedl ředitel Galerie Vaňkovka Jan Borůvka. K vidění je 18 historických vozů značky včetně některých raritních modelů.

Jedním z nejzajímavějších je Bugatti 13 z roku 1911, historicky třetí nejstarší automobil nesoucí právě značku Bugatti. Exkluzivním exponátem je i Bugatti 37 A La Mouche, jediný vyrobený model s touto karoserií na světě. Jeho podvozek byl vyroben v roce 1926, v roce 1927 pak dostal unikátní karosérii od společnosti Milion–Guiet. Navrhl ji Jean Antoine Augustin de Vizcaya, který si ji následně nechal patentovat. Prvním majitelem vozu byl přitom brazilský velvyslanec v Paříži hrabě de Souza Dantas.

Na výstavě nechybí ani model 35 A, se kterým se proháněla nejslavnější česká automobilová závodnice Eliška Junková. Před téměř sto lety se zúčastňovala nejprestižnějších závodů své doby, například v roce 1928 jela závod Targa Florio s takovými legendami jako Louis Chiron či Alfieri Maserati. Výraznou českou stopu pak nese i Bugatti T40 Tomáš, jehož karoserie byla vyrobena v karosárně Antonína Tomáše na pražském Žižkově.

Návštěvníci se mohou těšit také na 4 různá provedení karoserií Bugatti 57, které si zákazníci ve 30. letech minulého století nechávali stavět na míru, či 4 varianty karoserie Bugatti 40. „Pro veřejnost je připravený také doprovodný program s názvem Bugatti days. O víkendu 16. a 17. února se mohou návštěvníci těšit na soutěž o zájezd do Automobil Museum ve francouzském městě Mulhouse či na možnost focení uvnitř vybraného vozu. Na programu budou také ukázky z historie legendárních kalendářů Pirelli,“ doplnil ředitel Galerie Vaňkovka.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *