Vyrážíte s novými smartwatch či dronem na hory? Pozor, aby mráz nezničil jejich baterii

Elektronické vychytávky se stávají čím dál oblíbenější součástí výbavy při pobytech na horách. Lidé stále častěji na zimní dovolené přibalují outdoorové kamery či drony. V zimě navíc běžně využíváme chytré hodinky či sporttestery. Při používání gadgetů v mrazivém počasí je však třeba dávat si zvýšený pozor – baterie těchto zařízení jsou na nízké teploty citlivé. Jaká opatření dodržovat, abyste si například nové smartwatch či oblíbený dron při zimním provozu nepoškodili?

Při mínus 20 přijdete o skoro polovinu energie

Ve většině současných elektronických hraček se uplatňují Li-Ion baterie, pro jejichž fungování se jako ideální teplota uvádí 15 až 20 stupňů Celsia. Při výrazně vyšších teplotách u baterií hrozí přehřátí a výbuch, při nižších teplotách zase klesá jejich celková kapacita, rychleji se vybíjejí a při dlouhodobém vystavení mrazu se poté akumulátor může poškodit i nevratně. „Při teplotě kolem bodu mrazu klesne kapacita předtím plně nabitého akumulátoru zhruba o 20 procent, při −20 stupních pak o celých 40 procent,“ upozorňuje Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz, který nabízí široký sortiment baterií do elektronických zařízení. „První věcí, kterou se v rámci zimní péče o elektroniku vyplatí udělat, je důkladně si přečíst pokyny výrobce k užívání daného zařízení. I elektronika stejné kategorie se co do odolnosti vůči mrazu může lišit výrobce od výrobce, proto se nevyplatí spoléhat u různých produktů na zkušenosti z dřívějška,“ upozorňuje Tlapák.

Využijte teplo vlastního těla

Co ale dělat, když svou novou elektroniku zkrátka vzít ven do mrazu potřebujete či opravdu chcete? Základem je poskytnout jí alespoň o něco teplejší prostředí. Některé akční kamery a fotoaparáty například disponují speciálními obaly, které zařízení částečně chrání před chladem, ale navíc i před velmi nebezpečnou kondenzací vlhkosti. Menší, a zejména nositelnou elektroniku pak můžete zahřívat vlastním tělem. Například chytré hodinky, fitness náramky a různé sporttestery je proto vhodné nosit přímo na holém těle pod vrstvou oděvu a nikoliv až na bundě. Sice se obtížněji dostanete k jejich displeji a ovládání, ale zato jim poskytnete své tělesné teplo. Menší fotoaparáty a kamery pak v době, kdy jste venku, ale nepoužíváte je, rovněž noste nejlépe ve vnitřní kapse. Případně lze z větších zařízení vyndat baterii, a udržovat v teple alespoň tu.

Zimní létání s dronem je riskantní, ale možné

V posledních letech jsou čím dál populárnější také nejrůznější drony. U mnoha z nich je ovšem zimní používání venku poměrně riskantní, a to zejména s ohledem na jejich baterii, ale také vlhkost a zhoršenou viditelnost. „Při zimním létání s dronem si je nutno více hlídat stav baterie. Působení chladu může skokově snížit kapacitu akumulátoru a náhlé vybití baterie během letu může vést ke zřícení stroje. Také si je potřeba ohlídat, aby dron nepřišel do styku se sněhem, vlhkost by mohla poškodit jeho motory i další elektronické součásti,“ říká Radim Tlapák. Pokud se se svým dronem chystáte na zimní let, doporučuje se před letem zahřát baterii dronu alespoň na 20 stupňů Celsia. Někteří výrobci ke svým dronům proto nabízejí i speciální ohřívače baterií, jde to však i jinak – obvykle stačí, když s dronem vzlétnete kousek nad zem a necháte jej zhruba minutu stát na místě. Tím se zahřejí nejen motory ve vrtulích, ale i baterie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *