Zápach z úst znepříjemňuje sociální život, ale může ukazovat i na vážnější problém

Každý se někdy setkal s kolegou či jen spolucestujícím v hromadné dopravě, jehož dech nebyl dvakrát příjemný. A to přesto, že většina lidí je zvyklá čistit si zuby dvakrát denně. Co když ale i přes důslednou ústní hygienu potká podobná nepříjemnost i nás? S většinou příčin nám může pomoci příroda, u vážnějších je potřeba vyhledat lékaře.

Nejčastější příčinou zápachu z úst jsou bakterie, které zůstanou v ústech ze zbytků potravin po jídle. Čištění zubů alespoň dvakrát denně je tedy úplný základ, chybu však neuděláme, pokud použijeme kartáček po každém jídle. Kromě kartáčku na zuby udělá velkou službu také škrabka na jazyk, která je k sehnání v lékárně nebo u zubního lékaře. Z jazyku dokáže stáhnout plak, který má často nepříjemnou vůni na svědomí. Místo ústní vody můžeme sáhnout i po přírodní alternativě. „Z bylinných prostředků, které působí na likvidaci bakterií, můžeme zvolit lichořeřišnici, česnek či tinkturu ze semen grepu. Zředěnou grepovou tinkturu je také vhodné použít pro výplachy úst a zároveň ji kloktat. Plísňové problémy v dutině ústní nám pomůže řešit tinktura z houbičky penízovky,“ popisuje nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Pokud problém sahá níž

Na vině ovšem nemusí být jen špatně ošetřené zuby či ústa. Na dechu si podepisuje též náš jídelníček. Některé potraviny, například česnek, cibule, ryby nebo zelí, o sobě mohou dávat vědět i druhý den po konzumaci.

Pokud si ovšem dáváme pozor jak na důkladnou ústní hygienu, tak si i hlídáme potraviny, a problém přesto dlouhodobě přetrvává, je na čase zbystřit. Zkažený dech totiž může upozorňovat na onemocnění žaludku, plic či krevního oběhu nebo slinivky břišní. „K regeneraci těchto orgánů nám mohou pomoci bylinky, jako je ostropestřec či houbička penízovka. Kopretina řimbaba nám může pomoci zlepšit stav střeva, tinktura z pupenů olše nebo ořešáku amerického zklidní zánětlivé stavy a pročistí střevo od bakterií,“ dodává Podhorná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *