Televizní gastronomické novinky. Podzim bude patřit francouzským degustacím, jaro pak pečení po vzoru BBC

Pořady zaměřené na gastronomii se na televizní obrazovce těší značné popularitě. Zohledňují to i jednotlivé stanice, už na podzim proto několik z nich chystá novinky z kulinářského prostředí, ve kterých budou kuchaři prezentovat nové recepty. Na jaře pak přijdou na řadu i prestižní kuchařské soutěže. Bojovat o titul mistra kuchyně se bude nejen v další řadě oblíbené reality show, ale i v novince inspirované trhákem z Velké Británie.

Fanoušci gastronomie by se na televizních obrazovkách měli přijít na své i v následujících měsících. Plány jednotlivých televizních stanic pro podzimní sezonu jsou již známé, pomalu se přitom začínají rýsovat i gastronomické pořady připravované na jaro příštího roku. Podle Vladimíra Tovarňáka z internetové televize Kuki se televizní diváci mohou těšit na nové pořady, které se tomuto tématu věnují, už v nejbližších dnech. „Novinky už v říjnu chystají například TV Paprika, nebo Mňam TV. Trháky v podobě nové soutěže České televize zaměřené na pečení nebo další řada MasterChefa by měly přijít příští rok,“ popisuje Tovarňák.

Velkolepé souboje kuchařů a pekařů

Největším překvapením mezi gastronomickými pořady by se v příštím roce mohla stát soutěž Peče celá země, na kterou koupila Česká televizi licenci od BBC. Podobně jako u oblíbeného StarDance se totiž i v případě pořadu Peče celá země nechala Česká televize inspirovat na Britských ostrovech. Podle tvůrců pořadu tamní soutěž pro amatérské kuchaře The Great British Bake Off poprvé vysílala na obrazovkách veřejnoprávní BBC 2 v roce 2010 a téměř okamžitě si získala obrovskou popularitu. Důkazem je několik ocenění pro televizní pořad roku i fakt, že se v letech 2015 a 2016 stal nejsledovanějším pořadem ve Spojeném království.

Zklamaní nebudou ani fanoušci reality show MasterChef. Další sérii soutěže pro talentované, ale amatérské kuchaře připravuje televize Nova. Opravdu zapálení nadšenci dokonce mají stále šanci se 4. řady pořadu sami zúčastnit. MasterChef totiž v castingu právě hledá soutěžící pro příští ročník. „Doporučila bych každému, kdo se chce věnovat vaření, ať do toho jde. Pokud se člověk dostane do finálové skupiny, je téměř jisté, že u gastronomie už zůstane,“ láká jedna z finalistek letošního ročníku Denisa Cziglová v náborové kampani.

Výpravy za delikatesami

Zahřívací kolo můžou diváci prožít s gastro pořady už na podzim, který ale bude přece jen o něco klidnější. Vévodit mu bude francouzská kuchyně, jenž je mnohými považována za královnu všech kuchyní, nejen proto, že se v roce 2010 zapsala na seznam UNESCO jako nedotknutelné kulturní dědictví. Milovníky zvěřinových pokrmů, důmyslných omáček i nepřekonatelných dezertů tak určitě potěší premiérový pořad Plody Francie, který odstartuje během října.

Pořadem bude provádět známý francouzský šéfkuchař Cyril Lignac. Toho diváci znají už ze zábavně naučných gastronomických pořadů Chef Lignac po francouzsku a Nebesky dobré,“ přiblížila Ivana Finlay-Notman za televizní stanici zaměřenou na Gastronomii Mňam TV. S Lignacem diváci procestují celou Francii při hledání těch nejkvalitnějších surovin z domácí produkce. Zároveň se přiučí o méně známých potravinách a jejich zpracování.

Další podzimní novinka přenese fanoušky do všech koutů světa v nové řadě pořadu Dolce Vita 2. „Tento dokumentární pořad na Mňam TV o cestování diváky seznámí s místní gastronomií, uměním, módou, šperky i historií. Na programu jsou destinace jako Barcelona, Paříž, Maroko, Marseille, Lisabon, Valencie, nebo Palermo,“ přibližuje Tovarňák.

TV Paprika, která se také výhradně věnuje jídlu a vaření, vsadí na podzim naopak na gastronomii po Česku. „Od poloviny října startují pokračování hned dvou lokálních produkcí, a to Hezky česky s Vendy a Adamem a Pepeho zdravé dezerty,“ upozorňuje Tovarňák. Právě Pepeho dobroty potěší všechny, kdo si potrpí na zdravé stravování. Na rozdíl od běžných moučníků jsou totiž v Pepeho receptech využívány pouze zdravé suroviny, aniž by při tom jeho zákusky přišly o typickou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *