Strojírenský koncern ZKL navýšil své tržby na 1,069 miliardy Kč, zisk EBITDA vzrostl o 5 procent

Celková hodnota auditovaných tržeb strojírenského koncernu ZKL v loňském roce dosáhla 1,069 miliardy korun. Meziročně se jednalo o nárůst o 1,5 procenta. Koncern zaznamenal také vyšší zisk EBITDA, který dosáhl 129 milionů korun. Oproti roku 2017 se jednalo o pětiprocentní nárůst. Tržby koncernu ovlivnila zejména situace na klíčových exportních trzích či zefektivnění výrobních procesů. Pro letošní rok očekává koncern ještě vyšší nárůst obou ukazatelů.

Konsolidované tržby koncernu ZKL vyrostly v roce 2018 o 1,5 procenta na 1,069 miliardy korun. Stalo se tak i přes nepříznivý vývoj kurzu české koruny, obchodní válku na světových trzích či hospodářskou krizi ve významných odbytištích ZKL jako jsou Argentina či Turecko.

„Těší nás, že jsme v loňském roce opět dokázali tržby navýšit. O to víc, že se to povedlo i přes celou řadu nepříznivých faktorů z hlediska exportu. Velkým úspěchem je pro nás i pětiprocentní navýšení zisku EBITDA, kterého jsme dosáhli zvýšením produktivity práce a zefektivněním výrobních procesů,“ řekl výkonný ředitel koncernu ZKL Jiří Prášil mladší. Přímo v divizi ložisek pak zisk EBITDA meziročně narostl o 9 procent.

Pro letošní rok koncern očekává další růst obou ukazatelů. „Velmi nám pomohly významné obchodní projekty, které jsme uzavřeli v loňském roce. Týkaly se větrné energetiky, ložisek do domíchávačů betonu, železničních ložisek či těsněných soudečkových ložisek do prašného prostředí,“ doplnil Prášil. Podle něj tak koncern pro letošní rok odhaduje desetiprocentní nárůst tržeb na 1,177 miliardy korun, zisk EBITDA by pak mohl dosáhnout 165 milionů korun. Velký podíl by na tom měla mít zejména energetika, ZKL totiž nově dodává svá ložiska do větrných elektráren o výkonu 5 megawattů.

Koncern ZKL patří dlouhodobě mezi významné české exportéry. Více než 80 % své produkce vyváží do zahraničí, a to do více než 70 zemí světa. V loňském roce přitom započal spolupráci s distributory v některých nových destinacích. Na americkém kontinentu se jednalo například o Honduras či Haiti, v Asii pak rozšířil své aktivity například v Libanonu či Gruzii.

Koncern v letošním roce plánuje investovat zejména do rozšíření kapacit velkorozměrových ložisek či zefektivnění provozu pořízením nových technologií. ZKL taktéž připravuje projekt automatizace spočívající v dálkovém řízení strojů. „Naším cílem je kromě automatizace výroby také stabilizace současných kvalifikovaných pracovníků a jejich další nábor, ať už z tuzemských či zahraničních řad,“ doplnil výkonný ředitel ZKL.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *