Školáci ušetřili recyklací téměř 30 tisíc kilogramů CO2. V soutěži EkoEDA odevzdali přes 44 tun elektroodpadu

V pražské zoo byly dnes vyhlášeny výsledky soutěže ve sběru vysloužilých elektrických a elektronických zařízení a baterií EkoEDA pořádané pro školy zapojené do projektu Zelená škola. Děti z mateřských, základních a středních škol během necelých pěti měsíců odevzdaly k recyklaci téměř 45 tun elektroodpadu. V kategorii mateřských škol obhájila loňské prvenství Mateřská škola Dušníky s bezmála 7,3 tuny vytříděných elektrozařízení. Mezi základními, speciálními a středními školami zvítězila Základní škola a mateřská škola Skorošice.

Soutěž EkoEDA vyhlašuje pro školy zapojené do projektu Zelená škola společnost REMA Systém a.s. V tomto ročníku mohly mateřské, základní i střední školy zasílat vysbíraná vysloužilá elektrozařízení a baterie od 5. prosince 2018 až do 24. dubna 2019. Zájem byl opět značný, vysbíralo se celkem 44 708 kg elektroodpadu, z toho 27 494 kg v kategorii mateřských škol a 17 214 kg v kategorii základních, středních a speciálních škol. „Množství elektroodpadu, které během necelých pěti měsíců dokázaly děti ze zapojených škol vysbírat, je neuvěřitelné. Loňský rekord 25 tun vysbíraných elektrozařízení byl téměř zdvojnásoben. Recyklací materiálu obsaženého v odevzdaných elektrozařízeních se ušetřilo 29 571 kg CO2, což by mohlo odpovídat například téměř 185 tisícům kilometrům najetým malým benzinovým autem,“ říká David Vandrovec, ředitel společností REMA.

Staň se Strážcem pralesa a mobily pro gorily

Zároveň se soutěží EkoEDA probíhala i doplňková soutěž Staň se Strážcem pralesa, kterou spoluorganizuje Zoo Praha a jež je zaměřená na sběr starých mobilních telefonů a tabletů. V rámci soutěže se tentokrát vybralo 1 802 kusů mobilních telefonů a tabletů. „Za každý odevzdaný mobil nebo tablet nám společnost REMA Systém posílá 10 korun, které následně putují na ochranu africké přírody,“ vysvětluje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „I díky těmto prostředkům sdružovaným na sbírkovém kontě s názvem Pomáháme jim přežít jsme například letos v Kamerunu mohli uvést do provozu nový Toulavý autobus s rozšířenou trasou. Další generace dětí z okolí biosférické rezervace Dja tak v doprovodu místních strážců pralesa dostává příležitost poprvé vidět živé gorily či seznámit se s tropickým deštným lesem,“ dodává Miroslav Bobek.

Výsledky obou soutěží byly letos slavnostně vyhlášeny 22. května v Zoo Praha během Dne Strážců pralesa, který návštěvníkům přinesl bohatý program plný her a vzdělávacích aktivit zaměřených na ekologii. „Povědomí o tom, že malá změna v chování každého z nás může zlepšit život na planetě, je potřeba pěstovat už od mala,“ říká Adriana Dergam, ředitelka udržitelného podnikání Vodafonu, který je i letos partnerem soutěže, a dodává: „Dnes dětem například organizace Bez Obalu ukázala, jak v životě produkovat co nejméně odpadu. A to je něco, v čem školíme i naše zaměstnance.“

Vítězné školy a třídy

První místo v soutěži EkoEDA si v kategorii mateřských škol stejně jako loni odnesla Mateřská škola Dušníky, kde se vysbíralo necelých 7 279 kilogramů elektroodpadu, což znamená zhruba 303,3 kilogramu na žáka. Mezi základními, středními a speciálními školami zvítězila Základní škola a Mateřská škola Skorošice s téměř 120 kilogramy elektroodpadu na žáka. Soutěž Staň se Strážcem pralesa pak vyhrála třída 7.A ze Základní školy, Praha 4, Mikulova 1594, jejíž žáci odevzdali 361 mobilních zařízení.

Vítězům byl na slavnostním vyhlášení předán diplom a věcné ceny. Vítězné školy také dostaly od pořadatele soutěže vouchery na nákup elektroniky a od společnosti Vodafone voucher na edukačně-zábavný workshop pro celou třídu na téma Technologie pro budoucnost udržitelného podnikání v hodnotě 10 000 Kč. Zoo Praha si pro vítězné třídy připravila výhry v podobě zážitkových programů.

 

Kompletní výsledky soutěže EkoEDA 2019

Mateřské školy

  1. místo: Mateřská škola Dušníky, příspěvková organizace – 303,29 kg na žáka (celkem 7 278,95 kg)
  2. místo: Mateřská škola Primátora Hájka Uherský Brod – 129,05 kg na žáka
  3. místo: Čtyřlístek Poděbrady, z.s. – 74,56 kg na žáka

 

Základní, střední a speciální školy

  1. místo: Základní škola a mateřská škola Skorošice, příspěvková organizace – 119,62 kg na žáka
  2. místo: Základní škola a mateřská škola Řehlovice, příspěvková organizace – 36,22 kg na žáka
  3. místo: Mateřská škola a základní škola speciální Diakonie ČCE Ostrava – 21,43 kg na žáka

 

Kompletní výsledky soutěže Staň se Strážcem pralesa 2019:

  1. místo: Základní škola, Praha 4, Mikulova 1594; třída 7.A – 361 mobilních zařízení
  2. místo: Základní škola a mateřská škola, Kněžmost, okres Mladá Boleslav; třída VII. – 267 mobilních zařízení
  3. místo: Základní škola Veltrusy, příspěvková organizace; třída 6.B – 209 mobilních zařízení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *