Přístavba může domu dodat víc než jen prostor. Odvažte se s jejím designem a nechte si poradit od odborníků

Přístavby rodinných domů jsou oblíbeným a poměrně jednoduchým řešením, jak v případě potřeby rozšířit svůj životní prostor. Majitelé domů je mnohdy řeší svépomocí, čímž se však obvykle ochuzují o přidanou hodnotu přístavby v podobě ozvláštnění designu stavby, využití moderních postupů, materiálů či originálního zakomponování do okolního prostředí. Chcete přístavbu, která zcela splní svou funkci a navíc vám ji budou sousedé závidět? Svěřte její stavbu do rukou odborníků a nebojte se atypických řešení. Velkou pozornost též věnujte legislativním požadavkům na stavbu.

Rozrůstající se rodina, nové požadavky na životní prostor či prostá touha vylepšit dosavadní bydlení. Právě tyto situace majitele rodinných domků často vedou ke zvažování přístavby, obzvláště mají-li k dispozici dostatečně prostorný okolní pozemek. Zručnější jedinci se přitom mnohdy rozhodnou v rámci šetření nákladů pustit se do přístavby svépomocí. Na první pohled to přeci vypadá jednoduše: vyberete vhodné místo, nakreslíte jednoduchý plánek, nakoupíte materiál, svoláte známé a dáte se do díla. Bohužel, řada z těchto kutilských projektů končí tím, že u stávajícího domu vznikne dodatek, který proporce stavby „rozhodí“. A i pokud se koncepce přístavby podaří, většinou domu vizuálně moc nového nedodá. To přitom bohužel platí i v případech, kdy si majitelé domu na pomoc přizvou odborníky. „Češi jsou v otázce vzhledu bydlení poměrně konzervativní a obvykle preferují, aby přístavba nebyla příliš nápadná. Tím se ale ochuzují o možnost dodat svému bydlení svěží moderní nádech či využít výhod pokročilých stavebních postupů,“ říká architekt Dalibor Borák z projektového ateliéru Borák architekti.

Spolupráce s architekty zvýší přidanou hodnotu přístavby

I pro realizaci přístavby se tak obecně doporučuje obrátit se na zkušené architekty či projektanty a nebát se vyzkoušet něco nového. „Spolupráce s odborníky vám dopomůže k hladšímu průběhu stavby uplatněním prověřených pracovních postupů, získáte informace o moderních materiálech a též doporučení přímo na míru vaší stavbě. Bonusem pak může být i přidaná hodnota přístavby v podobě neotřelého designu či různých moderních řešení,“ uvádí Tomáš Kaláb z developerské firmy Kaláb. „Díky profesionální vizualizaci celého projektu navíc budete mít hned od začátku jasno, jak bude váš dům po přístavbě vypadat a ladit se svým okolím,“ dodává. Při plánování přístavby se totiž vyplatí myslet nejen na to, jak nový objekt vizuálně doplní samotnou stavbu, ale i zahradu a širší prostředí, v němž je dům zasazen.

Pozor na legislativu

Než však celý projekt přístavby odstartujete, nezapomeňte vyřešit potřebnou administrativu v souladu s platnou legislativou. Nejprve si ověřte, zda budete potřebovat stavební povolení. To zákon nevyžaduje, pokud i s novou přístavbou váš dům nebude mít více než dvě nadzemní podlaží (plus podkroví) a jedno podzemní podlaží do hloubky 3 metrů. U stavebního úřadu byste si dále též měli ověřit, kolik procent volné plochy svého pozemku můžete zastavět. Toto číslo se různě po republice liší, takže se na něj rozhodně zeptejte u vašeho místního úřadu. A nezapomeňte na to, že i když stavební povolení nepotřebujete, musíte stavbu ohlásit a také si vyžádat územní souhlas.

„Pokud stavebník nepodá žádost doloženou předepsanými doklady a stavbu realizuje bez opatření stavebního úřadu, které je stavebním zákonem vyžadováno, dopouští se protiprávního jednání,“ varuje stavební úřad městské části Brno-střed s tím, že pokuta za stavbu bez příslušných povolení může dle závažnosti dosahovat i desítek tisíc korun.

Kromě udělení pokuty za neohlášenou nebo nepovolenou stavbu musí stavební úřad vést řízení o jejím odstranění, případně poté na základě předepsané dokumentace může rozhodnout o dodatečném povolení stavby. „Pokud ale bude schváleno nové znění zákona v aktuálně projednávané formě, nebude už nadále možno stavbu dodatečně povolit a vždy bude muset být rozhodnuto o jejím odstranění. Vždy je proto potřeba jakýkoliv stavební projekt začít obstaráním si předepsané dokumentace,“ upozorňuje architekt Dalibor Borák.

Přidané starosti vám pak mohou vzniknout, pokud se váš dům nachází v památkové zóně. „Přístavby na domech stojících v památkových zónách se neobejdou bez konzultací s památkáři, jejichž požadavky se do projektu promítnou a většinou způsobí, že nelze příliš stavebně experimentovat,“ upozorňují architekti Vít Svoboda a Pavel Nový z 0,5 Studia.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *