Letos exotika letí: V Keni nebo Senegalu už jste byli?

Exotická dovolená láká čím dál více Čechů, letos rovnou o 25 % více než loňský rok. Díky dobré ekonomické situaci, ale také široké nabídce cestovních kanceláří jich řada upouští od klasických destinací a vydává se za poznáním i vzdálenějšího světa. Z exotických destinací jsou stále nejpopulárnější Spojené arabské emiráty či Dominikánská republika, nebývalý zájem však letos zaznamenala i Keňa nebo Senegal. Africké perly slibují úchvatnou přírodu, kvalitní služby a jedinečné zážitky, na které budete ještě dlouho rádi vzpomínat.

Ačkoliv i v letošní sezóně letních dovolených mířili Čeští cestovatelé nejčastěji do tradičních destinací jako Řecko, Egypt či Bulharsko, čím dál více lidí lákají i cesty do exotičtějších zemí. Napomáhá tomu příznivá ekonomická situace v tuzemsku, chuť poznávat nové země, ale i dobrá nabídka a dostupnost. „Už dávno neplatí, že exotická dovolená je luxus, který si mohou dopřát jen lidé s vysokými příjmy. Například do Spojených arabských emirátů lze vycestovat za ceny, které jsou mnohdy nižší než v případě evropských destinací, jako je Řecko nebo Španělsko,“ uvádí Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia, u níž lze zájezdy do SAE v režimu First Minute momentálně pořídit už od 8 990 korun. „First Minute zájezdy nejen do SAE, ale i dalších destinací, u nás mohou zákazníci do konce srpna zakoupit se slevou až 44 procent, od září pak budou tyto pobyty v prodeji s 30procentní slevou,“ doplňuje Andrea Řezníčková.

Exotika pro všechny

Díky finanční dostupnosti, kvalitním službám, ale i rozmanitosti, která uspokojí všechny věkové kategorie, se ostatně Spojené arabské emiráty už několik let drží na špici žebříčku populárních exotických destinací. Letos sem míří celých 38 procent turistů, kteří si u cestovní kanceláře pořídili zájezd do exotických zemí. „Celkem jsme letos prodali o 25 procent více zájezdů do exotiky než loni. Na druhé příčce se za SAE umístila Dominikánská republika s osmi procenty prodaných pobytů. V oblibě poté následují Zanzibar, Mauricius, Maledivy, Kuba, Thajsko a Srí Lanka,“ vyjmenovává Andrea Řezníčková a dodává, že rozhodně neplatí, že se do exotiky vydávají jen „dobrodruzi“. Například do SAE, ale také na ostrovy Mauricius a Maledivy stále častěji vyrážejí i rodiny s dětmi, které si zde užijí výborný servis, pestré vyžití a plno zábavy.

S rostoucím zájmem o exotickou dovolenou se zvyšuje i poptávka po „extra“ exotických destinacích. „V tomto segmentu jsme letos zaznamenali vysoký zájem o Keňu a Senegal. Do Keni jsme v letošním roce prodali asi 250 zájezdů, do Senegalu kolem dvou set,“ prozrazuje Andrea Řezníčková. V obou zemích na turisty čekají nevšední zážitky, pohostinní místní, nádherná příroda a ve vybraných resortech také vysoká kvalita ubytování a doprovodných služeb, kterou byste možná od této části Afriky nečekali.

Korálové útesy Keni vás okouzlí

Výlet do Keni bývá pro mnoho lidí zážitkem na celý život. Jedna z nejvyspělejších zemí východní Afriky nabízí dechberoucí rozmanitost od nekonečných savan a tyrkysového moře s bílými plážemi přes bujné tropické lesy až po suché pouště a sněhem pokryté vrcholky Kilimandžára. Úchvatnou fauna a flóru můžete obdivovat v řadě přírodních rezervací a parků, autentické zážitky vám zajistí výpravy do okolí s místními průvodci. Mezi nejoblíbenější keňská letoviska bezesporu patří oblast Malindi nacházející se na sever od druhého největšího města Keni Mombasy. Malindi láká především na bělostné písečné pláže, průzračné moře a dva nedaleké mořské národní parky Malindi a Watamu. Díky nim si zde na své přijdou zejména milovníci potápění, kteří se mohou potopit k nádherným mořským korálům a pozorovat stovky druhů ryb včetně rejnoků, žraloků mako, pestrých bodloků či karet obrovských. „Rodiny s menšími dětmi si pak jistě užijí i projížďky v loďkách se skleněným dnem či šnorchlování. Jako tip na výlet pak doporučujeme návštěvu nedaleké slavné krokodýlí farmy Crocodile Farm & Snake park, kde si můžete prohlédnout desítky druhů plazů a stovky krokodýlů, a to i při krmení,“ doporučuje Andrea Řezníčková.

Tip na dovolenou:

Hotel Diamonds Dream of Africa*****, 9 dní, all inclusive, letecky, od 45 180 Kč, více zde

(odkaz: https://hotel.invia.cz/kena/malindi/diamonds-dream-of-africa/tour-1357556/?id=190769337)

Do Senegalu za safari či růžovým jezerem

Obdobně kouzelné zážitky vám nabídne návštěva Senegalu na opačném západním pobřeží černého kontinentu. Pro poznávání jeho krás je ideální zamířit do letoviska Saly v turisticky oblíbené oblasti Petite Côte. Jen půlhodinu odtud leží přírodní rezervace Bandia, kde během safari výletů můžete obdivovat antilopy, nosorožce, zebry, žirafy, krokodýly, hyeny a mnoho dalších živočichů. Kousek od rezervace se nachází i jiná atrakce, oblíbená hlavně u dětí: Accro Baobab Adventure Park, kde se vyřádíte na lanových drahách postavených v baobabovém háji, přičemž lozit můžete samozřejmě i po samotných stromových obrech. Poněkud dále, asi hodinu cesty od hlavního města Dakaru, které leží několik desítek kilometrů od Saly, poté naleznete další z nejoblíbenějších turistických zastávek, růžové jezero Retba. Toto slané jezero vděčí za svou neobvyklou barvu jistému druhu řasy produkujícímu červený pigment. Jeho voda v sušších obdobích svou slaností předčí Mrtvé moře, takže se zcela bez obav můžete nechat jen tak unášet na hladině. Nádhernou podívanou si užijete také v Národním parku Saloum Delta. Oblast kolem řeky Saloum byla v roce 2011 zapsána na seznam UNESCO a turisté ji vyhledávají hlavně díky jedinečným scenériím. Najdete tu krásné pláže, bažiny plné mangrovníků, písečné ostrovy i neustále se vlnící duny. Skutečným rájem je delta řeky Saloum pro milovníky ptáků, kteří se tu shlukují ve velkých hejnech.

Tip na dovolenou:

Lamantin Beach Hotel & Spa****, 8 dní, plná penze, letecky, od 40 247 Kč, více zde

(odkaz: https://hotel.invia.cz/senegal/-/lamantin-beach/tour-1421121/?id=208124360)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *