Kyselina hyaluronová je přirozenou součástí kloubních chrupavek. Kloub promazává, tlumí nárazy a mírní bolest

Problémy s klouby patří mezi nejtypičtější choroby dnešní doby. V druhé polovině života se s nimi potýká až osmdesát procent populace. Příčinou bolesti v kloubech bývá velmi často úbytek kyseliny hyaluronové, která má za úkol klouby promazávat, udržovat chrupavky pružné a bránit zánětům. Jakmile se její obsah v těle sníží, chrupavky se o sebe začnou obrušovat, což způsobuje stále větší bolest.

Kyselina hyaluronová (zkráceně HA) se ale v dnešní době už dá vyrábět. V Česku ji produkuje společnost Contipro, která zároveň patří mezi tři největší světové výrobce HA. „Kyselina hyaluronová je nejdůležitější složkou kloubní tekutiny a jednou ze základních stavebních látek chrupavek. S věkem bohužel její podíl v těle klesá, a tím pádem dochází k bolesti. Tento proces nepostihuje pouze lidskou populaci, ale také zvířata,“ říká docent Vladimír Velebný, ředitel firmy Contipro, která se na výzkum a výrobu kyseliny hyaluronové specializuje už téměř třicet let.

Kyselina hyaluronová jako nedílná součást kloubní výživy pro koně

Vědecký tým v Contipru vyvinul pro koně, kteří bolestí kloubů trpí velmi často, kloubní výživu Geloren, jejíž hlavní součástí je zmiňovaná kyselina hyaluronová. „Geloren je kloubní výživa ve formě želatinových kostek, kde kromě kyseliny hyaluronové, která funguje mimo jiné jako tlumič nárazů, najdeme také chondroitin sulfát a želatinu. Chondroitin dodává chrupavce pevnost a je protizánětlivý, želatina je zdroj aminokyselin pro tvorbu kolagenu. Geloren je velmi populární přípravek v mnoha stájích jak u hospodářských, tak především u dostihových koní. Jako důkaz, že kyselina hyaluronová velmi dobře funguje, máme výsledky nezávislých testů, které potvrdily, že po podávání Gelorenu se koním jejich kloubní problémy snížily, nebo zcela vymizely,“ objasňuje výhody vedoucí finálních produktů Lenka Krausová.

Kyselina hyaluronová podávaná perorálně je dnes již běžně dostupná v lékárnách v podobě kloubních doplňků stravy. HA se ale také velmi úspěšně aplikuje injekčně, a to vpichem přímo do místa bolesti, nejčastěji do kolenního kloubu. „Na rozdíl od perorálního užití jsou injekce pouze na předpis a jsou aplikovány lékařem. Většinou jde o sérii tří až pěti injekcí, které působí prakticky okamžitě. To znamená, že množství kyseliny hyaluronové se zvýší natolik, že klouby se začnou prakticky ihned promazávat a bolest mizí. Tato metoda je ale finančně poměrně náročná a v některých případech i bolestivá, proto se snažíme vyvíjet levnější a bezbolestnou perorální cestu,“ přibližuje docent Velebný.

Spolupráce s německými vědci přináší nové poznatky a zkušenosti

Hodnotu nemá kyselina hyaluronová ale pouze v oblasti péči o klouby. Velmi pozitivně působí také na hojící se rány, vlasy, nehty, nebo například na záněty sliznice střeva. Docent Velebný nepochybuje, že léčivé účinky kyseliny hyaluronové se objeví i v dalších odvětvích.

Vzhledem k tomu, že kyselina hyaluronová je přirozenou součástí lidského těla a tělo se jí vůbec nebrání, její využití nejen v oblasti péče o klouby, ale obecně v celém zdravotnictví, nadále poroste. My v současnosti spolupracujeme se špičkovým pracovištěm v Německu, kde se školí různé operační techniky na kolenech nebo kyčlích pacientů. Pro nás je to ohromná příležitost vyzkoušet si ve spolupráci s vedoucími lékaři střediska, jak se naše přípravky chovají ve skutečném kloubu,“ uzavírá Velebný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *