Jak na Vánoce s minimem odpadu? Využijte věci, které máte doma

Sníte o bílých Vánocích? Že spíš o zelených? Pokud si chcete vánoční období užít, zaměřit se zejména na čas prožitý se svými blízkými a Vánoce pojmout více v souladu s naší planetou, přinášíme několik tipů, jak na to. Ekologie, recyklace či zero waste přístup je stále větším trendem a s trochou kreativity si Štědrý den užijete, aniž byste zatížili své domovy hromadou nových, často nepotřebných, věcí.

Známe to všichni. Nejpozději několik týdnů před Vánoci začneme uvažovat, čím letos překvapit své blízké, jaké dárky pořídit, abychom je co nejvíce potěšili. Přemýšlíte také o tom, jak snížit množství odpadu, který během svátků vyprodukujeme? Inspirovat se můžeme jak u našich babiček, tak naopak v moderních ekologických postupech, které dovedou využít odložený a nepotřebný materiál. Přinášíme několik tipů, jak letošní Vánoce pojmout „zeleněji“.

Dárky s příběhem a myšlenkou

Vánoce mají být především o lidech a společně stráveném čase. Zkuste se zamyslet nad tím, co opravdu vaši blízcí rádi dělají, a dárek jim ušijte na míru. Možností je nespočet, od dárků hmotných až po ty nehmotné, které neprodukují žádný odpad. Milovnice kosmetiky možná ocení znovupoužitelné odličovací tampony, cestovatelé bambusové nádobí, milovníci psů poukaz na podporu útulků či výchovu asistenčního psa, sportovce potěší permanentka do oblíbeného fitness centra. Zajímavým tipem na dárek mohou být zážitky, dnešní doba nabízí mnoho možností – můžete věnovat lístky do divadla, na koncert, letenky, wellness pobyty nebo třeba poukaz na únikovou hru, u které spojíte rodinné síly. Pokud máte v rodině vášnivé čtenáře, ale nechcete podporovat hromadění knih, zkuste zakoupit členství do knihovny.

Jestli i přesto toužíte druhé obdarovat něčím, co jim zůstane, zamyslete se, zda nejste schopni například něco sami vyrobit. Pokud si na to netroufáte, podpořte svým nákupem někoho kreativního a v nejlepším případě také lokálního. „Šperky patří mezi oblíbené dárky, my nabízíme alternativu k tradičním kovům. Vyrábíme designové předměty z materiálů, které už byly použity. Dáváme jim nový tvar a funkci za použití moderních technologií,“ vysvětluje manažerka projektu Trash Made Zdeňka Kladníčková, v rámci kterého vznikají recyklované doplňky z materiálů vyřazených elektrospotřebičů. Trash Made má vedle šperků pro dámy i něco pro může. „Doslova trefou do černého jsou pánské manžetové knoflíčky z tlačítek starých telefonních budek. S nástupem moderních technologií už ale na telefonní budku téměř nenarazíte, proto i zásoby tlačítek pomalu docházejí. V oblibě jsou i dostupnější kapesní nožíky,“ dodává manažerka.

Ekologická celá rodina

Přemýšlíte, jak svou snahu o udržitelnější přístup k životu naučit další členy rodiny? Připravte pro ně výbavu na nákupy. Pokud si troufáte, zkuste ze staré záclony ušít sáčky na ovoce a zeleninu, z nenošené košile látkovou tašku. Není šití váš kamarád? Možností, kde koupit sáčky a plátěné tašky se zajímavým motivem je nespočet. Pokud plánujete někomu darovat elektroniku, můžete k ní přibalit informace o službách společnosti REMA. Pro zákazníky je nejpohodlnější náš projekt ‚Buď líný‘, v jehož rámci jim zdarma odvezeme elektrospotřebiče, pro které už nemají využití. Vybrat si mohou také službu re:BALÍK, ta slouží zejména při menším množství odpadu, to znamená do 10 kilogramů,“ upřesňuje David Vandrovec, ředitel společností REMA, které zajišťují mimo jiné systém zpětného odběru a recyklace elektrospotřebičů, přenosných baterií a akumulátorů.

Tipy na balení a zdobení

Dárek už máte, teď ho jen zabalit. Nabízí se několik možností – od radikálních jako nebalit vůbec až ke kompromisu – balit, ale udržitelněji. Můžete recyklovat obaly z minulých let, znovu využít nastřádané dárkové taštičky, použít přírodní stuhy, provázek nebo to, co doma najdete. Pamatujte, že lesklé mašle patří k nejobtížněji recyklovatelným a mohou uvolňovat nebezpečné látky. Naše babičky dárky balily například do novin, obyčejného balicího papíru nebo využívaly zbytky látek, které měly vždy v zásobě. Pokud vám přijde hnědý papír moc nudný, můžete jej ozdobit vlastními razítky, sušeným ovocem, perníčkem nebo třeba větvičkou. Mnoho dárků jde přendat do sklenic, různých tubusů, starých krabic. Na drobnější dárky, například šperky, můžete využít ořechovou skořápku. Fantazii se meze nekladou. Samozřejmě, pokud obdarováváte poukazy, můžete je pěkně graficky zpracovat, rozeslat e-mailem a o balení se nemusíte vůbec starat. 

Zdravé světlo a jedlé ozdoby

Co se týká samotné výzdoby domova, většina z nás si neumí Vánoce představit bez světýlek. Využijte ozdoby s LED diodami, které nejenže déle vydrží, ale jejich provoz je levnější. Pořídit si můžete svíčky z včelího vosku ideálně od lokálního včelaře, které dokreslí domácí atmosféru, a navíc zvládají při hoření čistit vzduch. Na ozdobu stromku si usušte plátky pomerančů a jablek, nachystejte skořici, perníčky, natrhejte si červené bobuloviny, vyrobte si ozdoby z větviček. Zkusit můžete také stará CD, která lze použít jako podložku pod sklenice nebo blýskavou ozdoby. „Jestli máte doma staré CD nebo DVD a nevíte co s nimi, můžete je buď odnést na některé ze sběrných míst, nebo je zkusit využít doma jako dekoraci, například je různě rozstříhat a naaranžovat jako mozaiku. V tom případě je ale potřeba z nich předtím odstranit vrchní průsvitnou vrstvu,“ dává tip David Vandrovec. V případě, že přemýšlíte o typu vánočního stromku, věděli jste, že si jej můžete půjčit? Je to určitě ekologičtější varianta než umělý stromek, který k nám putoval přes půl zeměkoule.

Za zpracování odpadu ručíme

Pravděpodobně i při sebevětší snaze o minimalizaci odpadu nakonec nějaký stejně vznikne. Zkuste se zamyslet, jak jej zrecyklovat. Pokud dostanete dárek zabalený v klasickém barevném papíru, nedávejte od něj ruce pryč, že to doma nechcete, ale opatrně balíček rozbalte, sundejte štítky a použijte papír další rok znovu. Pokud nemáte doma prostor na skladování, najděte si nejbližší modrý kontejner a odneste papíry tam.

Dostali jste nové elektrospotřebiče a přemýšlíte, co uděláte s těmi původními? Využít můžete sběrná místa a dvory. Efektivně navyšujeme počty našich sběrných míst tak, aby byla dobře dostupná pro každého. Odevzdání je tedy jednoduchý způsob, jak se odpadu zbavit a nemuset se starat o jeho další zpracování. Největší zájem o sběrná místa je právě po Novém roce, kdy lidé vyměňují staré spotřebiče za nové,“ upřesnil Vandrovec ze společností REMA.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *