Analýza recenzí fotoaparátů: Cena není na prvním místě, uživatele více zajímá kvalita fotek při horším světle či množství funkcí a režimů

Řada lidí se před sezónou letních dovolených rozhoduje, zda si pořídit nový digitální fotoaparát či zrcadlovku. Z více než milionu recenzí na tuzemském internetu, které společnost Cyrrus Advisory analyzovala pomocí nástroje využívajícího umělou inteligenci, přitom vyplývá, že více než cenu Češi řeší zejména množství funkcí nebo to, jak si fotoaparát poradí s horšími světelnými podmínkami.

Softwarový produkt MTA (zkratka pro Multicriterial Text Analysis), na jehož vývoji společnost CYRRUS ADVISORY pracuje, využívá umělou inteligenci pro pokročilou analýzu textu. V uplynulých měsících nástroj zpracoval více než milion veřejně dostupných uživatelských recenzí na digitální fotoaparáty a zrcadlovky zejména v českém jazyce, ale také ve slovenštině.

„Využití sofistikovaného nástroje nám umožnilo získat nejen žebříček fotoaparátů dle uživatelských hodnocení, ale například i zjistit z jednotlivých komentářů a jejich následné analýzy nejdiskutovanější parametry, ať již obecně, nebo i v konkrétně zvolených segmentech, a to souhrnně napříč všemi recenzemi na dostupných českých webech,“ uvedl Jan Přichystal, vedoucí vývoje MTA.

Jak z analýzy také například vyplynulo, cenu nového zařízení uživatelé neřeší jako ten nejdůležitější parametr. V kategorii digitálních fotoaparátů do 10 tisíc korun byla až na třetím místě, v kategorii digitálních zrcadlovek do 25 tisíc pak na druhém, potažmo na třináctém místě (poměr cena/výkon).

„U digitálních fotoaparátů do deseti tisíc korun byl v posledním roce nejdiskutovanější jejich výkon ve zhoršených světelných podmínkách, druhé místo pak zaujímalo množství režimů a funkcí. Z dalších parametrů uživatelé nejčastěji diskutovali rozsah zoomu, kvalitu snímků, výdrž baterie, kvalitu snímače, rozměry, zpracování a konstrukci, kvalitu videa a také přítomnost hledáčku,“ popsal Jan Přichystal.

Množství režimů a funkcí bylo nejdůležitější pro uživatele v kategorii digitálních zrcadlovek do 25 tisíc korun. Po ceně je zajímala též kvalita zpracování a konstrukce, uživatelské rozhraní či kvalita snímků. Mezi hodnocené parametry patří rovněž přítomnost výklopného a dotykového displeje nebo třeba konektivita, tedy vybavení wi-fi, bluetooth či NFC.

Nástroj cílí zejména na obchodníky, usnadní jim nákup zboží do skladů

Nástroj MTA cílí zejména na obchodníky – provozovatele kamenných obchodů a e-shopů –, kteří řeší nákup zboží do skladů. Jeho využití jim může usnadnit nejen samotný výběr konkrétních produktů, ale pomůže jim i předejít chybám spojeným se špatným výběrem.

„V praxi to znamená, že po zadání názvu produktu v aplikaci uživatel dostane shrnutí toho, co by o dané věci potřeboval vědět, aniž by si recenze sám musel vyhledávat a zpracovávat. Obchodníci se tak při nákupu mohou řídit podle hodnocení jednotlivých produktů, nebo mohou při výběru hledat i podle uživateli preferovaných parametrů,“ vysvětlil Jan Přichystal s tím, že vývojáři po aktuálně testovaném segmentu fotoaparátů chystají analýzu recenzí mobilních telefonů.

Nejdiskutovanější parametry u digitálních fotoaparátů do 10 tisíc korun

  1. Výkon fotoaparátu ve zhoršených světelných podmínkách
    2. Množství funkcí a režimů
    3. Cena
    4. Rozsah zoomu
    5. Kvalita snímků
    6. Výdrž baterie
    7. Kvalita snímače
    8. Rozměry
    9. Zpracování a konstrukce
    10. Kvalita videa
    11. Přítomnost hledáčku

Nejdiskutovanější parametry u digitálních zrcadlovek do 25 tisíc korun

  1. Množství funkcí a režimů
    2. Cena
    3. Kvalita zpracování a konstrukce
    4. Uživatelské rozhraní
    5. Kvalita snímků
    6. Výkon fotoaparátu ve zhoršených světelných podmínkách
    7. Výklopný a dotykový display
    8. Kvalita snímače
    9. Výdrž baterie
    10. Kvalita videa
    11. Rozměry
    12. Konektivita (přítomnost wi-fi, bluetooth, NFC)
    13. Poměr cena/výkon

Zdroj: Více než 1 milion uživatelských recenzí analyzovaných za poslední rok pomocí MTA.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *