Jihomoravské firmy se přetahují o řemeslníky, platy mají někteří vyšší než vysokoškoláci

Jihomoravské firmy se na trhu práce stále více přetahují o schopné řemeslníky. Je jich i vzhledem k rekordně nízké nezaměstnanosti nedostatek a platy mají často vyšší než je tomu u vysokoškoláků. Podle Regionální hospodářské komory Brno jsou v Jihomoravském kraji nejčastěji poptávanými řemesly autolakýrník, instalatér, zedník, tesař, klempíř nebo pokrývač. Mezi technickými obory hledají firmy strojírenské a montážní dělníky nebo obsluhu CNC obráběcích strojů, samostatnou kapitolou je poptávka po řidičích, říká ředitel Regionální hospodářské komory Brno Čeněk Absolon. Pro větší propagaci učňovských oborů komora spustila kampaň remeslosevyplati.cz.

„Firmy se dnes o kvalitní řemeslníky přetahují a nabízejí jim v některých případech i mzdy přes 50 000 korun měsíčně. Řemeslo je dnes zlatým dolem, jako tomu bylo kdysi, a má často větší perspektivu než některé obory, které se vyučují na vysoké škole,“ uvedl k situaci na trhu Absolon. Zájem o řemeslníky je podle něj znatelný napříč řadou odvětví. Učňovské obory přitom žákům nabízejí možnost jednoduchého přivýdělku i během studia.

„Firmy na situaci na trhu reagují a snaží se vybírat si svoje budoucí zaměstnance už během jejich studia. Na studenty si mohou navíc uplatňovat daňové odpočty, a to jak na pořízení majetku, tak na podporu výdajů. Další možností, jak ušetřit, je odpočet DPH. Odbornou praxi firmy navíc financují z různých projektů a dotací,“ uvedl Absolon.

V Jihomoravském kraji ročně absolvuje základní školu kolem 9 000 žáků, přitom kapacita všech středních škol je ještě vyšší. Z toho podle odborníků plyne problém, protože učňovské obory nejsou pro děti a jejich rodiče dostatečně atraktivní, což má projekt remeslosevyplati.cz změnit. „V posledních letech není bohužel význam manuální práce patřičně doceněn,“ říká zástupce ředitele Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy Miloslav Knapil.

Podle něj je vážným problémem výrazné podhodnocení žáků odborných učilišť, které v současnosti pro mnohé obory nejsou schopny zajistit dostatečné počty pracovníků za ty, kteří budou z věkových důvodů v krátké době odcházet. Na Střední školu stavebních řemesel loni nastoupilo 291 nových učňů, největší zájem byl o obor truhlář.

„Situace v některých odvětvích je alarmující. Příkladů o vynikajících výsledcích techniků a manuálně tvořivých pracovníků je poskrovnu a nestávají se tak motivačním faktorem v přípravě mladé generace. Závažným nedostatkem ve zvyšování zájmů o řemeslné a umělecké obory je nedostatečná informovanost, co vlastně tyto obory v současné vývojové etapě představují,“ uvedl Knapil. Podle něj je naopak kladem, že školy zlepšují svoje učební podmínky, a to často i s podporou evropských fondů.

Projekt remeslosevyplati.cz podporuje duální vzdělávání, ve kterém jde o spolupráci mezi odbornými školami a firmami, kdy firmy nabízejí učňům praxi při jejich studiu a současně je profesně vychovávají ve svém podniku jako své potencionální zaměstnance. Z této spolupráce plynou výhody pro všechny zúčastněné. Žáci získávají při studiu odbornou praxi, mohou si dobře přivydělat a po studiu mají možnost získat okamžitě zaměstnání u dané firmy. Projekt má rovněž za cíl obecně zvýšit atraktivitu řemeslnické práce na trhu.

Podle odhadů Hospodářské komory ČR chybí na trhu práce až 300 tisíc řemeslníků. „Firmy mají o kvalitní řemeslníky skutečně enormní zájem a zkušení odborníci tak snadno dosáhnou na plat srovnatelný s odměnou vrcholového manažera,“ dodal viceprezident Hospodářské komory Roman Pommer.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *