Prezidentští kandidáti se dělí o hlasy voličů. Zeman s Okamurou, Drahoš s Horáčkem a Hilšerem

Celkem 23 % voličů Miloše Zemana hlasuje na internetu v boji o prezidentské křeslo zároveň pro Tomia Okamuru. Vyplývá to z aktuálních výsledků volební hry Prezident 21, v níž může volič udělit tři pozitivní a jeden negativní hlas některému z kandidátů. Překvapivé je, že 18 % Zemanových příznivců volí současně i Jiřího Drahoše. Hlasování dále ukazuje, že Zeman nachází sympatizanty v řadách voličů ANO, SPD a KSČM.

Volební model internetové hry Prezident 21 na vzorku 38 tisíc osob dokládá, že se Miloš Zeman o nejvíce hlasů dělí s Tomiem Okamurou. Celkem 23 % hlasujících pro Miloše Zemana podpořilo současně Okamuru. Zemanovi příznivci jsou však při udílení dalších pozitivních hlasů roztříštění a podporují i další kandidáty na prezidentské křeslo.

Překvapilo nás, že dokonce 18 % lidí, kteří hlasovali pro Miloše Zemana, dalo svůj hlas také jeho největšímu rivalovi Jiřímu Drahošovi. Kromě Tomiu Okamurovi dávají podporovatelé Zemana hlasy i Miroslavu Sládkovi, a to 22 % z nich,“ upozornil na výsledky hlasování Ondřej Koutský, ředitel institutu Demokracie 21 a koordinátor hry Prezident 21. „Další kandidát Petr Hannig, který se označuje za pokračovatele politiky Miloše Zemana, však současného prezidenta neohrožuje. Podle aktuálních dat pro Hanniga zároveň hlasuje pouze 1,7 % příznivců Miloše Zemana,“ doplnil Koutský.

Významnou shodu v pozitivních hlasech v rámci volební hry Prezident 21 je možné registrovat u kandidátů Jiřího Drahoše a Michala Horáčka. Celkem 48 % voličů Jiřího Drahoše udělilo svůj hlas rovněž Horáčkovi. Kandidatura Marka Hilšera pak může způsobit úbytek hlasů jak pro Drahoše, tak i Horáčka. Z podporovatelů Jiřího Drahoše volí také Hilšera 23 % lidí, v případě Horáčkových příznivců je to 22 % voličů.

Hlasování v rámci internetové hry Prezident 21 odkrylo, jaké voliče svými názory prezidentští kandidáti přitahují.Například Miloše Zemana spojuje nejužší vazba s občany, kteří v minulých parlamentních volbách v roce 2013 hodili svůj hlas KSČM. Dále jej podporují voliči SPD a ANO. Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš má zase nejblíže k voličům TOP 09, podporují ho ale i voliči KDU-ČSL, ODS a část elektorátu Pirátů. V případě Michala Horáčka je nejbližší vazba patrná u voličů ODS. Řada jeho podporovatelů je však dále poměrně rozdrobená, lze do ní zařadit voliče ANO, TOP 09, Pirátů i KDU-ČSL. Lékař Marek Hilšer zase svoji základnu staví na lidech, kteří ve volbách hlasovali pro TOP 09, KDU-ČSL a Piráty.

Aktuální mapa vazeb mezi politickými stranami a kandidáty na prezidenta vznikla na základě hlasování v rámci volební hry Prezident 21. „Při tvorbě politické mapy se nám podařilo sestavit relevantní model české internetové populace, na níž ukazujeme aktuální volební chování v návaznosti na parlamentní a prezidentské volby. Jedná se o vážený vzorek přibližně 38 tisíc respondentů odpovídajících na internetu. Tento datový model tedy odpovídá zhruba 63 % české populace, která běžně používá internet,“ vysvětlil tvorbu modelu Ondřej Koutský, koordinátor hry Prezident 21, která v reálném čase ukazuje, jak by dopadla prezidentská volba, kdyby měli občané k dispozici tři kladné hlasy a jeden záporný, tedy kdyby volili takzvaným systémem Demokracie 21. Díky získaným datům bylo možné vytvořit mapu ukazující, které prezidentské kandidáty preferují voliči jakých politických stran.

Některá propojení v politické mapě jsou poměrně jasná, neboť se jedná o kandidáty nominované parlamentními stranami. Tak je tomu například u bývalého šéfa automobilky Škoda Auto Vratislava Kulhánka, jehož navrhla Občanská demokratická aliance. Kromě ODA jej podporují voliči ODS a hnutí ANO. Prezident a výkonný ředitel Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky Jiří Hynek je zase kandidátem strany Realisté. Model projektu Prezident 21 však ukazuje, že například Jiřímu Hynkovi by kromě Realistů dala svůj hlas i část voličů Svobodných a někteří voliči hnutí ANO.

Politická mapa

Interaktivní online politickou mapu poskytneme na vyžádání.

Metodika tvorby vzorku internetové populace:

Náš model se zakládá na vzorku 37 859 uživatelů, kteří hlasovali na stránkách Prezident21 a zároveň vyplnili své demografické údaje (věk, vzdělání, pohlaví, velikost obce, kraj) a koho volili ve volbách do PSP v roce 2013. Na základě těchto údajů jsme metodou iterativního proporčního vážení podle kvót získaných od společnosti STEM a ČSÚ vytvořili vážený dataset, o němž lze říci, že odpovídá české populaci uživatelů internetu, kteří se zajímají o volby. Použité kvóty byly vždy provázané na kraj, to jest kupříkladu procento vysokoškoláků v Karlovarském kraji.

Výsledný dataset byl pak porovnán podle volebního potenciálu 2017 s datasetem od společnosti Behavio. Shoda mezi našimi výsledky a výsledky Behavio pro internetovou populaci byla velmi vysoká. Dle Behavio internet používá 76 % populace, a těch, kteří používají internet a zároveň se alespoň minimálně zajímají o volby je 63 %. Můžeme tedy tvrdit, že náš dataset je reprezentativní vůči 63 % populace.

Co je Prezident 21

Prezident 21 je internetová hra, která chce seznámit co nejvíce občanů ČR s principy volebního systému Demokracie 21 na příkladu společensky významné volby. Prezident 21 v reálném čase ukazuje, jak by volba prezidenta dopadla, kdyby občané získali možnost snadno navrhovat kandidáty a měli k dispozici 3 kladné a 1 záporný hlas.

Na internetu se aktuálně do hry zapojilo už přes 223 000 lidí z celého Česka. Z více než 600 navržených kandidátů vede Jiří Drahoš, následuje Michal Horáček. Na posledním místě je Miloš Zeman, jelikož získává nejvíce negativních hlasů, které Demokracie 21 oproti jiným systémům umožňuje použít.

Do hry je nominována kromě politiků i řada známých osobností, například Jaromír Jágr či Marek Eben. Oba ale kandidaturu odmítli. V květnu přibyl do hry i omilostněný vrah Jiří Kajínek. Počet hlasů a aktuální pořadí kandidátů lze sledovat ZDE.

Hra je unikátní i v tom, že se jí už nyní účastní významný vzorek populace. Hlasuje se napříč všemi regiony i věkovými skupinami. Pro porovnání, v anketě Zlatý slavík loni pro prvního Karla Gotta hlasovalo 36 934 lidí, Jiřímu Drahošovi už nyní dalo kladný hlas přes 77 000 lidí. Prezident 21 také od hlasujících anonymně sbírá sociodemografické údaje a názory na společenská témata, které budou později zveřejněny jako celek. Některé zajímavé statistiky jsou dostupné už teď na webu www.prezident21.cz v sekci Výsledky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *