Prezidentští kandidáti mají poslední den pro odevzdání přihlášek. U české internetové populace by volby vyhrál Jiří Drahoš, ukazují výsledky hry Prezident 21, které se účastní téměř čtvrt milionu lidí

Bývalý šéf Akademie věd České republiky Jiří Drahoš je suverénním aktuálním vítězem prezidentských voleb u české internetové populace. Vyplývá to z volebního modelu internetové hry Prezident 21, založeného na váženém vzorku 42 tisíc hlasujících z téměř čtvrt milionu lidí, kteří se dosud online projektu zúčastnili.

Volební hra Prezident 21 je volně dostupná na internetu a využívá systému hlasování, kde lidé mohou přidělovat kandidátům kladné i záporné hlasy. Kromě volebních preferencí mohli účastníci do projektu dobrovolně zadat i své demografické údaje nebo vyplnit akademický dotazník, což umožnilo vytvoření váženého vzorku.

Náš internetový volební model umožňuje udílení kladných i záporných hlasů jednotlivým kandidátům, systém nazýváme Demokracie 21. Pokud volič udělí minimálně 2 kladné hlasy, může přidat také jeden záporný, a tím detailněji vyjádří svůj názor. Celkem může udělit maximálně 3 kladné a 1 záporný hlas,“ vysvětluje Ondřej Koutský, ředitel Institutu pro Demokracii 21 a koordinátor hry Prezident 21. „Výsledné pořadí se pak získává prostým součtem všech hlasů. Například Miloš Zeman má v naší hře sice třetí nejvyšší počet kladných hlasů, ale zároveň nejvyšší počet negativních hlasů ze všech. Ačkoliv je tedy zatím favoritem většiny průzkumů, u nás by skončil na poslední příčce,“ doplňuje Koutský.

Drahoš má po součtu kladných i záporných hlasů ve volebním modelu 46% podporu od všech voličů, kteří běžně používají internet (podle společnosti Behavio 76 % české populace). Za ním by se umístil Michal Horáček s 18 % a třetí pozici by obsadil Marek Hilšer, který má o dva procentní body méně. Úřadující prezident Miloš Zeman by skončil poslední.

 

TOP 5 oficiálních kandidátů

podle součtu všech hlasů

TOP 5 oficiálních kandidátů

pouze podle udělených plusových hlasů

Jiří Drahoš (46 %) Jiří Drahoš (49 %)
Michal Horáček (18 %) Michal Horáček (33 %)
Marek Hilšer (16 %) Miloš Zeman (30 %)
Vratislav Kulhánek (4 %) Marek Hilšer (16 %)
Pavel Fischer (2 %) Vratislav Kulhánek (4 %)

 

TOP 10 ze všech osobností ve hře P21*

Ve všech krajích vítězí Drahoš, v Moravskoslezském kraji boduje Okamura

Ve všech 14 krajích České republiky by aktuálně podle hlasování ve hře Prezident 21 zvítězil Jiří Drahoš. V Praze a dalších devíti krajích by druhé místo obsadil Michal Horáček. V Jihomoravském kraji, na Vysočině, Liberecku a Olomoucku by naopak Marek Hilšer Michala Horáčka předběhl. V Moravskoslezském kraji by Marek Hilšer obsadil taktéž druhé místo, avšak třetí příčka by patřila Tomio Okamurovi a Michal Horáček by se musel spokojit až se 4. místem. Ve všech krajích kromě Prahy a zmíněného Moravskoslezského by Tomio Okamura byl 4., v Praze by 4. příčku vybojoval Vratislav Kulhánek.

Tabulka: Součty kladných a záporných hlasů jednotlivých kandidátů v krajích k 31.10.2017

Nejsilnější podporu v součtu kladných a záporných hlasů má zatím podle hlasování v online volebním modelu Jiří Drahoš zejména v Praze (59 %), v kraji Středočeském (49 %), Zlínském (47 %) a na Vysočině (47 %). Michal Horáček sklízí nejvíce ohlasu v Praze (28 %), ve Středočeském kraji (21 %), na Královéhradecku a Plzeňsku (19 %). S Markem Hilšerem sympatizují nejvíce voliči v Praze (20 %) a na Vysočině (18 %). Miloš Zeman obdržel ve všech krajích více záporných než kladných hlasů, s výjimkou Moravskoslezského kraje (5%) a Ústeckého kraje, kde obdržel shodně plusových a minusových hlasů.

*Obrázek znázorňuje pozitivní i negativní hlasy, díky nimž se snadno vyjeví kontroverzní témata.

Metodika tvorby vzorku internetové populace

Model se zakládá na vzorku 42 117 uživatelů, kteří hlasovali na webu Prezident 21 a zároveň vyplnili i své demografické údaje, konkrétně věk, vzdělání, pohlaví, velikost obce, kraj a koho volili ve volbách do PSP v roce 2013. Na základě těchto údajů byl metodou iterativního proporčního vážení podle kvót získaných od společnosti STEM a ČSÚ vytvořen vážený dataset, o němž lze říci, že odpovídá české populaci uživatelů internetu, kteří se zajímají o volby. Výsledný dataset byl pak porovnán podle volebního potenciálu 2017 s datasetem od společnosti Behavio. Shoda mezi našimi výsledky a výsledky Behavio pro internetovou populaci byla velmi vysoká. Podle Behavio internet používá 76 % populace, a těch, kteří používají internet a zároveň se alespoň minimálně zajímají o volby, je 63 %. Můžeme tedy tvrdit, že náš dataset je reprezentativní vůči 63 % populace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *