Špatný směr mytí, mýdlo a absorpční ochrana. Víte, co ohrožuje vaše zdraví během menstruace?

Vaginální infekce, záněty močového měchýře či nebezpečný syndrom toxického šoku. To jsou rizika, kterými jsou ženy zejména v období menstruace více ohroženy. Právě proto by měly kromě správné péče volit i vhodné menstruační pomůcky. Jaké jsou podle odborníků nejvhodnější? A které lze bez obav používat při sexu v periodě?

S nepříjemnými pocity, jako je bolestivost, celková únava, akné a svalové křeče se ženy během menstruace setkávají běžně. Při nedodržování správné hygieny navíc mohou „měsíčky“ způsobit i mnohem závažnější problémy. „Cervikální hlen, který obvykle blokuje děložní hrdlo, se totiž v období menstruace otevírá, aby umožnil odchod krve z těla ven,“ vysvětluje MUDr. Petr Holba, vedoucí lékař Centra porodní asistence – porodnice KZ Litoměřice, a dodává, že tak mohou bakterie snadněji proniknout až do dělohy.

Pozor na parfémovaná mýdla

Pro ženské intimní zdraví je zásadní správné pH pochvy, které je kyselé a jeho hodnoty se pohybují od 3,8 do 5,0. Díky tomu zůstává vaginální flóra v rovnováze a pochvu udržuje zdravou. Menstruační krev má naopak pH mírně zásadité a obranyschopnosti intimních partií tím oslabuje.

Pro jejich omývání je tedy klíčové vybrat správné prostředky. Ženy by se měly úplně vyhnout běžnému mýdlu, které rovnováhu intimních partií naruší ještě více. Sáhnout naopak mohou po přípravcích určených speciálně pro intimní hygienu. Vystačí si však i s obyčejnou vodou. Důležité je dodržovat další hygienické zásady, například umývat se čistýma rukama a zepředu dozadu, tedy směrem od poševního vchodu k řitnímu otvoru.

V pořádku je udělat si na své intimní partie čas alespoň dvakrát denně, ideálně pak vždy, když dochází k výměně menstruačních potřeb.

Žena za svůj život vyhodí až 16 tisíc vložek či tampónů

Každá žena nebo dívka menstruaci prožívá jinak. Rozdílná je i preference menstruačních pomůcek. Ty jednorázové, tedy například tampony a vložky, by se měly během dne měnit po 4 až 6 hodinách. Frekvence záleží zejména nafyzické aktivitě, při níž je průtok krve mnohem vyšší.

Běžné menstruační pomůcky, jako jsou vložky a tampony, menstruační krev pouze vsakují. Ve vlhkém prostředí se následně kumulují škodlivé bakterie, které mohou šířit infekci či jiné zdravotní komplikace. Takovým problémům je možné předejít například prostřednictvím menstruačního kalíšku. Ten díky podtlaku dokáže tekutinu shromažďovat uvnitř a přímo v pochvě.

„Tato pomůcka ve tvaru zvonu je obvykle vyrobena z lékařského silikonu. Ten je velmi vhodný pro kontakt s lidským organismem a alergické reakce jsou výjimečné. Pro tyto skvělé vlastnosti patří mimo jiné mezi nejlepší materiály pro erotické pomůcky,“ vysvětluje Tomáš Koubík, zakladatel společnosti Sexshop.cz.

Menstruační kalíšek je přitom opakovatelně použitelný a při správné manipulaci vydrží i několik let. Může tak být sympatický zejména těm, kteří se zajímají o to, kolik odpadu vyprodukují. Průměrná žena za svůj život použije podle odhadů přibližně 12 až 16 tisíc jednorázových hygienických výrobků.

Strašák jménem syndrom toxického šoku

I péče o menstruační kalíšek ale má svá pravidla. Po každém vyjmutí se musí opláchnout vodou, po skončení a před začátkem menstruačního cyklu zase celý sterilizovat ve vroucí vodě.

Potom pro ženy nepředstavuje žádné zdravotní riziko a může být alternativou ke klasickým tampónům. Ty jsou často spojovány se syndromem toxického šoku, infekčním onemocněním vyvolaným bakteriemi stafylokoka nebo vzácněji streptokoka. Syndrom toxického šoku způsobují mimo jiné tampony, které v těle zůstanou zavedené příliš dlouho.

Hygienické pomůcky pomohou i ke komfortu při milování

Sex během menstruace dnes už není tabu. Ženám se chuť na sex může v průběhu menstruačního cyklu měnit. Některé tvrdí, že se jim sexuální apetit zvyšuje během ovulace, jiné se cítí více vzrušené až během menstruace. Podle průzkumů si třetina žen milování v periodě užívá a některým ženám dokonce pomáhá s bolestivou menstruací. Proto není nutné si sex v období menstruace odpírat.

V současné době existuje mnoho moderních a praktických pomůcek, s jejichž pomocí si intimní hrátky ženy užijí i během svých dní. Množství krve a případné znečištění při samotném aktu je díky nim možné účinně minimalizovat. „Velmi oblíbené jsou měkké menstruační tampony Joydivision Soft, které lze využít i při milování,“ představuje menstruační tampony Tomáš Koubík. Jedná se o měkkou pěnovou houbičku, která je vyrobena z ekologického a zdravotně nezávadného materiálu. Váží pouhé 2 gramy, je pohodlná a materiál je velmi příjemný. „Díky jeho vlastnostem tampon ani jeden z partnerů neucítí. Je velmi savý, takže krev na svém místě udrží poměrně dlouho,“ popisuje výhody tamponu Koubík.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *