Valentýna slaví dvě třetiny Čechů. Nejčastěji darují květiny, parfémy ale i knihy či elektroniku

Čtrnáctý únor patří každoročně svátku svatého Valentýna. Den zamilovaných u nás slaví asi 62 procent občanů. Za jeden valentýnský dárek pak Češi v průměru utratí přibližně 850 korun. Nejčastěji si při této příležitosti darují květiny, šperky, parfémy nebo sladkosti. Oblíbené však jsou i knihy či elektronika. 

Oslavy svatého Valentýna mají silnou tradici zejména v anglosaských zemích. U nás však začala popularita dne všech zamilovaných narůstat až po roce 1989. „V dnešní době podle předloňského výzkumu společnosti Picodi Valentýna alespoň nějakou formou slaví asi 62 procent Čechů. Nejvíce oblíbený je přitom mezi zástupci mladší generace ve věku 18 až 26 let,“ popisuje Tomáš Knop, ředitel Galerie Vaňkovka Brno.

Typickou součásti tohoto svátku bývá obdarovávání svých partnerů. Za jeden dárek utratí průměrný Čech podle zmiňovaného reportu přibližně 850 korun. O něco více přitom za něj zaplatí muži. Oproti některým státům se však tuzemští občané v daném směru spíše drží při zemi. Britové, Irové či obyvatelé Spojených států utratí na Valentýna až třikrát více peněz.

Kromě růží bodují i tulipány

Čeští muži volí, podle již zmiňovaného výzkumu, nejčastěji pozornost v podobě květin. Nejoblíbenější jsou dlouhodobě růže.  „Jako symbol lásky pánové vyžadují především ty v červené barvě. V posledních letech ale nejsou výjimkou ani velké míchané kytice anebo tulipány, které se taky těší velké oblibě,“ nastiňuje Michaela Valová, vedoucí maloobchodu květinářství Fantastic flowers.

Mezi další hojně pořizované dary se řadí i šperky a sladkosti. To potvrzuje o Zdeněk Starý, jednatel společnosti Oříšek s.r.o. „V období před a na Valentýna se výrazně zvyšuje zájem o naše produkty. Vyšší poptávku registrujeme například u různých dárkových balení nebo u luxusnějšího zboží. Pro milovnice čokolády se k Valentýnu nabízí třeba marcipán v čokoládě, vášnivé višně v hořké čokoládě či mandle v karamelu s mořskou solí. Pro ty dámy, které ocení spíše nějakou osvěžující dobrotu, můžeme doporučit rybíz nebo maliny v bílé čokoládě, třešně v jogurtu či nejrůznější druhy podobných pochutin,“ doporučuje.

Neméně často však pánové pořizují dárek pro své partnerky v drogistických obchodech, kde kupují parfémy či kosmetické přípravky. „Celoročně nabízíme produkty, kterými mohou zákazníci udělat radost svým blízkým. Ať už se jedná o zboží ze stálé nabídky, jako jsou například čokolády a vůně, nebo speciální limitované edice,“ uvádí Jiří Peroutka, manažer komunikace dm.

U vonných svíček zkuste vanilku, levanduli či jasmín

Vůně jsou obecně důležitou součástí oslav Valentýna, neboť napomáhají utvářet žádoucí romantickou atmosféru. Jejími původci však nemusí být pouze parfémy či květiny. Výrazné popularitě se těší i aromatické svíčky, jejichž prodejci registrují právě v tomto období jeden z největších náporů během sezóny. „Doporučujeme využít toho, že vůně dokáží ovlivnit psychiku a naladit nás tak na smyslný večer. Vanilka, jasmín, levandule nebo růže uvolní mysl, a navíc povzbudí touhu,“ radí Kristýna Kvapilová, marketingová specialistka Yankee Candle.

Ženy, kromě již zmiňovaných sladkostí a parfému, muže obdarovávají například vstupenkami do kina nebo stále častěji i moderní elektronikou. „Zákazníci, kteří jako valentýnský dárek volí produkty z kategorie elektro, upřednostňují obvykle prémiové značky,“ říká Olga Dolínková, tisková mluvčí společnosti Datart. Dále dodává, že v rámci aktuální produktové nabídky jsou mezi valentýnskými dárky rovněž oblíbené zastřihovače vousů či fototiskárny.

Valentýnská kniha nemusí být romantická

Klasikou mezi valentýnskými dárky vhodnými pro obě pohlaví jsou knihy. „Mnoho zákazníků zavítá do knihkupectví v tomto období právě pro knižní dárek z lásky. Pánové ale překvapivě nevybírají jen v sekci romantického čtení. Důležité je znát čtenářský vkus své drahé polovičky,“ vysvětluje Kateřina Valterová, vedoucí sekce PR a propagace Knihy Dobrovský. Radost tak podle ní může udělat třeba duchařský horor nebo i krvavý thriller. „Skvělým tipem na dárek, ne však dobrým návodem pro partnerku, může být světový fenomén Sedm manželů Evelyn Hugo, který se právě dočkal českého překladu. Dámy mohou svého partnera naopak potěšit třeba čtivě zpracovanou biografií herce Willa Smithe,“ dodává.

Opomenout nelze ani romantické valentýnské večeře v restauracích, které si řada párů na den zamilovaných dopřává. Místa v těch vyhlášených je však zpravidla nutné zamluvit s dostatečným předstihem. „Pro páry, které ať už na večeři či při jiné příležitosti zavítají do obchodního centra Galerie Vaňkovka Brno jsme letos připravili fotokoutek, kde si lze zdarma udělat památku na den zamilovaných. Až do konce února se navíc můžou zapojit do probíhající valentýnské soutěže,“ uzavírá Tomáš Knop.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *