V Brně neustále přibývají osvětlená místa. Přesto celková spotřeba elektřiny klesá

Vzrůstající počet světelných míst, a současně klesající celková spotřeba elektrické energie. Díky soustavné modernizaci se společnosti Technické sítě Brno, která v jihomoravské metropoli zajišťuje provoz i servis veřejného osvětlení, daří svítit efektivně a hlavně co nejúsporněji.

„Za posledních zhruba deset let tak sice přibylo bezmála 1 900 nových světelných míst, ale proti roku 2013 spotřeba klesla o cca 15 procent. Přepočteno na peníze, jde za těch let o úsporu zhruba 50 milionů korun. Samozřejmě, vzhledem k raketovému nárůstu cen elektřiny vzhledem k energetické krizi jsou však současné náklady na zajištění veřejného osvětlení, které je podmínkou k udržení bezpečnosti v ulicích i na silnicích, zhruba dvakrát vyšší než před deseti lety,“ shrnul předseda představenstva TSB Michal Chládek. 

Veřejné osvětlení v Brně tvoří 41 850 světelných míst, přičemž 99 procent z nich slouží k osvětlení ulic. V roce 2022 jich přibylo celkem 115. Ačkoliv počet světelných míst vzrostl, jejich spotřeba meziročně klesla ze 14,13 milionů na 14,03 milionů kWh. Zároveň se podařilo udržet dosaženou průměrnou nesvítivost ve městě Brně na hodnotě 0,39 %, což je výrazně lepší výsledek, než odpovídá běžnému standardu v jiných srovnatelných městech, který je 3 až 4 procenta.

Brno již dlouhodobě patří k energeticky nejúspornějším městům v České republice. Důvodem je průměrný příkon pod sto wattů na jeden světelný bod, což je mezi českými městy ojedinělé. Tato hodnota vloni v Brně meziročně klesla ze 79 na 78 wattů na jeden světelný bod. „Správně nastavení veřejného osvětlení je neustále se rozvíjející proces s vazbou na ekonomiku, jehož hlavní pilíře tvoří úspornost, efektivita, eliminace počtu poruch i případně jejich co nejrychlejší odstranění. Zároveň se průběžně snažíme celou síť modernizovat,“ přibližuje péči o veřejné osvětlení generální ředitel Technických sítí Brno Pavel Rouček.

V rámci pravidelné údržby odstranili v roce 2022 pracovníci TSB celkem 1 916 poruch na zařízeních veřejného osvětlení. Pro zlepšení průběžného stavu rozvodné sítě byly provedeny preventivní prohlídky v 59 oblastech zapínacích rozváděčů.

Kontrola a výměna stožárů

Kromě poruch ale musí pracovníci TSB rovněž pravidelně kontrolovat stav všech stožárů. Cílem je včas odhalit případnou korozi či narušení statiky. „Loni jsme prověřili celkem 3 935 stožárů veřejného osvětlení. Na základě těchto měření, a zároveň také kvůli škodním událostem, například po nárazech aut, bylo vyměněno 168 stožárů a 11 kusů pojistkových skříní veřejného osvětlení v rámci řešení havarijních stavů. Dalších 800 stožárů bylo vyměněno v rámci plánované obnovy,“ uzavírá shrnutí aktivit za rok 2022 vedoucí Odboru veřejného osvětlení a dispečinku TSB Dušan Piják.

 

Jak TSB šetří elektřinou při veřejném osvětlení?

V letech 2015 až 2016 vyvinula společnost vlastní typ stabilizace napětí, který byl instalován do více než 200 zapínacích rozvaděčů (úspora  10 až 20 % spotřeby elektřiny v dané lokalitě). Od roku 2017 jsou ročně ve větším počtu (cca 800 kusů) instalována LED svítidla. V současnosti jich je v Brně téměř 5 tisíc a letos přibydou další 2 tisíce. Souběžně díky přesnému měření (jasovým analyzátorem) a novým technologiím lze instalovat LED svítidla tak, aby úspora byla maximální. Regulováno je svícení na cyklostezkách a u osvětlení památek (i co se doby svícení týká). U nového nasvětlení hradu Špilberku se podařilo snížit spotřebu až o 40 %.

Za co TSB v rámci veřejného osvětlení ve městě Brně zodpovídají?

TSB v podobě přenesené správy zabezpečují pro statutární město Brno souhrn všech činností správních, řídicích i plánovacích, činnosti investorské zaměřené na výstavbu, a to včetně kompletní údržby sítě veřejného osvětlení. Prostřednictvím vyjádření k projektové dokumentaci, technickým dozorem stavby a v neposlední míře technickou prohlídkou rekonstruovaného osvětlení zabezpečuje společnost TSB také skutečnost, že nově realizované zařízení odpovídá aktuálním Českým technickým normám a Standardům pro veřejné osvětlení města Brna.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *